Venezuela: Brazilia îndeamnă China şi Rusia să privească ''lucrurile în faţă''

Venezuela: Brazilia îndeamnă China şi Rusia să privească ''lucrurile în faţă''

Şeful diplomaţiei braziliene, Ernesto Araujo, a lansat vineri un apel Chinei şi Rusiei, aliate ale guvernului Nicolas Maduro, "să privească lucrurile în faţă", denunţând un "genocid silenţios" împotriva poporului venezuelean, relatează AFP.

"Sperăm că Rusia şi China vor putea privi lucrurile în faţă în Venezuela, ce a făcut regimul lui Nicolas Maduro şi ce va continua să facă dacă acest guvern rămâne la putere", a declarat ministrul brazilian de externe într-o conferinţă de presă la Brasilia.

Brazilia, la fel ca Statele Unite şi alte vreo 20 de ţări, a recunoscut legitimitatea preşedintelui autoproclamat interimar, Juan Guaido, care a cerut ca Nicolas Maduro să părăsească puterea şi s-a pronunţat pentru "alegeri libere".

Preşedintele Jair Bolsonaro este un critic înverşunat al regimului din ce în ce mai izolat al lui Nicolas Maduro, pe care îl consideră o "dictatură".

Această din urmă a afirmat că este victima unei răsturnări de la putere puse la cale de Statele Unite pentru a pune mâna pe enormele rezerve de petrol ale ţării.

Preşedintele socialist al Venezuelei se mai poate baza pe sprijinul aliaţilor săi chinez şi rus, într-o criză politică cu parfum de război rece.

Ernesto Araujo a calificat ca "genocid silenţios" situaţia economică dramatică a Venezuelei, confruntată cu o hiperinflaţie şi o penurie severă de medicamente şi hrană.

"Această problemă de suferinţă umană ar trebui să depăşească toate consideraţiile geopolitice", a adăugat el, după ce a fost întrebat dacă poziţia tranşantă a Braziliei nu ar putea compromite relaţiile cu China, primul său partener comercial.

"Presiunea cea mai puternică este presiunea diplomatică", a adăugat ministrul de externe, repetând că "Maduro nu mai este preşedintele" Venezuelei.

Vicepreşedintele brazilian, Hamilton Mourao, a vorbit joi despre eventuala adoptare a unor "sancţiuni reduse" de către Brazilia împotriva Venezuelei şi a dat asigurări că ţara sa nu are în vedere "o intervenţie militară" la vecinul său, în contextul în care Washingtonul devine tot mai ameninţător.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 „Rusia este pe moarte, iar secretul îl știe Germania”

2 AUDIO Germania făcută mat de Rusia? / Înregistrarea conversației dintre ofițerii germani despre Podul Kerci ar fi autentică

3 „M-am pierdut puțin pe la altă stradă” / Cică așa se numește mai nou adulterul...

4 Prima surpriză în cursa pentru București! Adrian Thiess, omul care l-a făcut primar pe Oprescu, va conduce campania lui Cristian Popescu Piedone

5 „Gugoii” au scos chiloții pe ulucă? / Ilan Laufer: Marian Cucșa este „amanta” lui George Simion