„Vești proaste pentru cei care spun că nu mai producem nimic în țara asta”/Economia României ajunge a 19-a cea mai complexă și sofisticată din lume

„Vești proaste pentru cei care spun că nu mai producem nimic în țara asta”/Economia României ajunge a 19-a cea mai complexă și sofisticată din lume

Economia României este a 19-a cea mai complexă și sofisticată din lume, conform Indicelui Complexității Economice (ECI) al Harvard Kennedy School of Government.

Depășim astfel Polonia (26) sau Bulgaria (39) și suntem cu doar câteva locuri sub China (17) sau Franța (18).

Îmbunătățirea ECI depinde de creșterea numărului și complexității produselor pe care o țară le exportă.

”În cazul nostru, am urcat 12 locuri din 1995. ECI este un instrument mai nuanțat al potențialului și al capacităților structurale ale economiei. Este, de asemenea, un indicator important în explicarea tendințelor măsurilor mai tradiționale, cum ar fi PIB-ul per capita.

Țările ale căror exporturi sunt mai complexe decât este de așteptat pentru nivelul lor de venituri cresc mai repede. Așa cum știm deja, România a avut o creștere economică fulminantă în ultimii ani, PIB-ul țării crescând cu 788% în ultimii 23 de ani. ECI prevede că economia României o să crească cu 2,9% pe an până în 2030. Am intrat deja în categoria high-income economy. Cel puțin din punct de vedere economic nu mai suntem o țară mică”, a scris Răzvan Petri, pe Facebook.

Co-fondatorul inițiativei civice Politică la Minut subliniază, în acest context, că România produce ”mult și bine”, referindu-se la cei care susțin contrariul - AUR&co, dar că, deși cifrele ne plasează în clubul țărilor bogate, ”noi încă avem comportament de țară mică. ”

”Elita politică de la București este incapabilă să traducă puterea economică în putere politică. România nu se impune, nu influențează, nu capitalizează”, a mai scris el.

În plus, Răzvan Petri amintește că dezvoltarea economică nu este uniformă în țara noastră, România fiind a patra cea mai inegală țară din UE, după cele trei țări baltice.

”Mai mult, Eurostat arăta în 2021 că avem cel mai mare procent de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din UE - 34%. 1 din 3 persoane. Inegalitatea regională este imensă. Două regiuni din România (Nord Est și Sud Est) sunt pe ultimele două locuri, 233 și 234 din 234, conform indicelui competitivității regionale. Punct (de exploatat) pentru AUR”, conchide Răzvan Petri.

Răzvan Petri a studiat Științe Politice la King’s College London. Alături de Vlad Adamescu a co-fondat inițiativa civică Politică la Minut, care își propune să facă politica mai accesibilă pentru tineri. A făcut internship-uri la Guvernul României și Centrul Român de Politici Europene, a lucrat la Parlament și, în prezent, este angajat la Parlamentul European.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cântăreața ucraineană Inna Voronova riscă 8 ani de închisoare după ce a filmat și apoi a distribuit videoclipuri cu apărarea antiaeriană a Ucrainei

2 Surprize, surprize / „Omul cu gaura” din ANAF face nuntă la hotelul unui „mare contribuabil”, apropiat de OMV!

3 Liderul nord-coreean Kim Jong-Un are două mari vicii / Raport oficial al de agenților secreți din Coreea de Sud

4 ​„Sindromul Ucraina”, bomba cu ceas pe care armata rusă încearcă să o ascundă sub preș

5 VIDEO „A început faza a doua” / Rebelii anti-Putin au intrat din nou pe teritoriul Federației Ruse