Vești proaste pentru Rusia/Operațiunea ucraineană din jurul Harkovului se transformă într-o contraofensivă de succes

Vești proaste pentru Rusia/Operațiunea ucraineană din jurul Harkovului se transformă într-o contraofensivă de succes

Contraofensiva ucraineană la nord și la est de orașul Harkov a obținut noi progrese în ultimele 24 de ore și ar putea reuși să scoată Harkovul din raza de acțiune a artileriei rusești în zilele următoare, spune Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în evaluarea publicată în noaptea de vineri spre duminică.

Soldati ucraineniFoto: Facebook

Forțele ucrainene au capturat mai multe așezări la nord și la est de Harkov în ultimele 24 de ore, reducând capacitatea forțelor rusești de a amenința cel de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina.

Această operațiune ucraineană se transformă într-o contraofensivă de succes, mai amplă - spre deosebire de contraatacurile mai localizate pe care forțele ucrainene le-au desfășurat de-a lungul războiului pentru a securiza terenuri cheie și a perturba operațiunile ofensive rusești.

Ucrainenii recuceresc teritoriu într-un cerc larg în jurul Harkovului

Forțele ucrainene recuceresc în mod deosebit teritoriul de-a lungul unui arc larg în jurul Harkovului, mai degrabă decât să se concentreze pe o ofensivă îngustă, ceea ce indică o capacitate de a lansa operațiuni ofensive pe scară mai largă decât am observat până acum în război (deoarece forțele ucrainene au recucerit predominant periferia Kievului în urma retragerilor rusești, mai degrabă decât în cadrul unei contraofensive majore).

Disponibilitatea forțelor ucrainene de a concentra forțele necesare pentru acest grad de operațiuni ofensive, mai degrabă decât de a desfășura aceste forțe disponibile pentru apărarea din estul Ucrainei, indică, în plus, încrederea armatei ucrainene în respingerea operațiunilor rusești actuale de încercuire a forțelor ucrainene în zona Severodonetsk.

Deși este puțin probabil ca forțele ucrainene să amenințe direct liniile de comunicații terestre rusești către Izium (deoarece acestea se întind mai la est de recentele progrese ucrainene), forțele ucrainene ar putea fi capabile să reducă presiunea rusă asupra Harkovului și, eventual, să amenințe să avanseze în continuare către granița cu Rusia.

ISW nu poate confirma rapoartele inițiale privind un atac ucrainean cu rachete anti-navă Neptune asupra fregatei rusești Amiral Makarov la 6 mai. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că Statele Unite nu pot confirma atacul raportat și a adăugat că „am analizat acest lucru toată ziua."

Principalele concluzii trase de Institutul pentru Studiul Războiului

  • Contraofensiva ucraineană de-a lungul unui arc larg la nord și la est de orașul Harkov a câștigat teren și va împinge probabil forțele rusești în afara razei de acțiune a artileriei în zilele următoare.
  • Capacitatea - și dorința - armatei ucrainene de a concentra în Harkov forțele necesare pentru a desfășura această operațiune indică încrederea ucrainenilor în respingerea atacurilor rusești în curs de desfășurare cu forțele lor existente în regiune.
  • Forțele rusești nu au făcut niciun progres pe axa Izium. Trupele rusești au obținut probabil câștiguri mici la periferia orașului Severodonetsk în ultimele 24 de ore, dar este puțin probabil să reușească să încercuiască orașul.
  • Forțele rusești au continuat atacurile asupra uzinei Azovstal, dar ISW nu poate confirma niciun avans specific. Probabila rezistență civilă de amploare față de ocupația rusă va perturba, probabil, planurile rusești anunțate anterior de a organiza o paradă de Ziua Victoriei în Mariupol.
  • Nu au existat schimbări semnificative pe axa sudică în ultimele 24 de ore, iar forțele rusești au continuat să își consolideze pozițiile avansate.
  • ISW nu poate confirma rapoartele privind un atac ucrainean cu rachete anti-navă asupra navei Admiral Makarov în acest moment.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria