Vicepremierul Serbiei rupe rândurile?/„Rusia duce un război de cucerire, nu unul de eliberare. Putin aduce întreaga lume în pragul unei tragedii/Ca stat, trebuie să ne definim clar poziția”

Vicepremierul Serbiei rupe rândurile?/„Rusia duce un război de cucerire, nu unul de eliberare. Putin aduce întreaga lume în pragul unei tragedii/Ca stat, trebuie să ne definim clar poziția”

Președintele rus Vladimir Putin aduce lumea în pericol prin atacul său asupra Ucrainei, a declarat vicepremierul sârb Zorana Mihajlovic, într-un semn că țara balcanică și-ar putea regândi poziția până acum neutră față de conflict, relatează Bloomberg.

„Rusia duce un război de cucerire, nu unul de eliberare, iar președintele rus aduce întreaga lume, fiecare cetățean, fiecare copil, în pragul unei tragedii”, a declarat Mihajlovic într-un interviu acordat miercuri postului de televiziune Prva TV din Belgrad. „Ca stat, trebuie să decidem și să ne definim clar poziția”.

Președintele sârb Aleksandar Vucic a menținut legături bune cu Rusia, pe care se bazează pentru aprovizionarea cu energie și sprijin politic în disputele cu unele națiuni vecine, în timp ce încearcă, de asemenea, să devină membru al Uniunii Europene. Țara balcanică a fost supusă unor presiuni pentru a-și alinia politica externă la blocul celor 27 de națiuni, dar a refuzat să se alăture sancțiunilor UE împotriva Rusiei, chiar și după ce a condamnat invazia Ucrainei la ONU.

În timp ce Vucic a declarat sâmbătă că prioritățile țării trebuie să fie definite de propriile interese, Mihajlovic a sugerat că actul de echilibru al Serbiei ar putea să nu mai fie sustenabil.

„Trebuie să avem o poziție clară și să ne găsim locul în următorii 100 de ani”, a declarat Mihajlovic, care este, de asemenea, vicepreședinte al partidului politic de guvernământ al președintelui. „Lumea se schimbă, situația geopolitică este diferită și trebuie să privim spre viitor și să ne găsim locul.”


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...