Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie: E greu să porți mască? E mult mai greu intubat

Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie: E greu să porți mască? E mult mai greu intubat

Dr. Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, avertizează că infecția cu coronavirus are o evoluție imprevizibilă, așa că oricine poate ajunge la terapie intensivă.

Specialiștii sperau că răspândirea coronavirusului va fi limitată de căldura verii, dar creșterea mobilității oamenilor, adusă de măsurile de relaxare, au anulat acest lucru. 

Grupul de comunicare strategică a anunțat miercuri cea mai mare cifră a infectărilor, de la debutul pandemiei în România: 555 de persoane. Alți 18 oameni au murit.

„Cercetătorii de la Harvard susțin că transmisibilitatea se reduce cu aproximativ 20% pe sezonul de vară, iar procentul poate să crească în funcție de temperaturile ridicate și radiațiile ultraviolete.

Dar noi putem compensa, nerespectând măsurile. Facem o ofertă mare de infectare virusului pe alte paliere și atunci și această potențială reducere, dovedită în laborator, nu mai are valoare în realitate.

Nu  putem să așteptăm să se întâmple o reducere doar din cauza soarelui. Trebuie să avem un comportament responsabil, care să ajute natura”, a declarat Emilian Popovici, în cadrul  Newsweek LIVE .

Epidemiologul susține că tre măsuri simple ne pot proteja de coronavirus: distanțarea socială, purtarea măștii și spălatul pe mâini.

„Medicii nu poartă mască de protecție ca să se chinuie pe ei sau ca să nu îi recunoască bolnavul. Evident că rolul este de a se proteza pe sine și pe bolnav.

Recomandăm să poarte toată lumea măști în spațiile închise pentru că astfel ne protejăm unii pe alții. Când poartă toată lumea mască, pot fi acolo și bolnavi asimptomatici, care nu știu că sunt bolnavi și care astfel ne protejează pe noi. Și noi pe ceilalți.

Nu e nevoie de multă filosofie și teorie pe marginea măștilor de protecție”, a menționat doctorul specialist.

Acesta îi avertizează pe cei care nu vor să poarte mască de faptul că o eventuală infectare cu o evoluție tragică a bolii poate fi mai rpu.

„Dacă unei persoane îi e greu să poarte masca de protecție, oare nu o să îi fie mai greu să fie intubat?

Oamenii nu știu ce înseamnă intubarea, ce înseamnă procedura asta și ce suferință implică. Nu este vorba de un tubuleț care se introduce prin gură sau prin nas și pe care nici nu știi că l-ai avut.

Este o măsură extremă, care implică o suferință notabilă și care poate să aibă repercursiuni ulterioare asupra sănătății”, a menționat dr. Emilian Popovici.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...