Victor Ponta nu mai e doctor în Drept

„Ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice emite prezentul ordin: Se retrage titlul ştiinţific de doctor în domeniul Drept, acordat domnului Ponta V. Victor Viorel de către Univseritatea din Bucureşti, conferit prin Ordinulul ministrului Educaţiei, cercetării şi Tineretului nr. 5663 din 15.12.2003”, se arată în ordinul semnat luni de ministrul Mircea Dumitru.

Pe 27 iulie, la aproape patru ani de la primele suspiciuni de plagiat în cazului lucrării lui Victor Ponta, membrii Consiliului General  al  Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor Universitare (CNATDCU) au votat pentru menţinerea verdictului iniţial care constată plagiatul lucrării de doctorat semnată de fostul premier, în pofida contestaţiei acestuia.

 

Comisia Tehnică din cadrul CNATDCU a recomandat la sfârşitul lunii iunie retragerea titlului de doctor al fostului premier, iar pe 30 iunie, Consiliului General al CNATDCU a avizat cu 34 de voturi şi o abţinere raportul acesteia. 

 

Ponta a avut la dispoziţie 10 zile (din momentul comunicării deciziei, respectiv de pe 7 iulie) pentru a contesta decizia CNATDCU. Ceea ce a şi făcut pe motiv că propunerea de retragere a titlului de doctor este o decizie pur politică, subliniind totodată că Guvernul de tehnocraţi îşi foloseşte puterea să se lupte doar cu el. Totodată, fostul premier a argumentat că lucrarea sa de doctorat a fost redactată în patru ani şi că a respectat legislaţia din perioada respectivă. 

 

Mai mult, a acuzat că este judecat retroactiv, după ce a primit verdict de neplagiat în 2012. Toate în condiţiile în care în decembrie 2014, Ponta anunţa că renunţă la titlul de doctor. 

 

În acest context, la vremea respectivă, Ministerul Educaţiei a dat o ordonanţă de urgenţă care să permită oricărei persoane care vrea să renunţe la titlul de doctor să o poată face printr-o simplă solicitare la minister.

 

Verdict final după patru ani

 

Decizia de acum privind plagiatul lui Victor Ponta vine la patru ani după ce prestigioasa revista „Nature“ a ridicat semne de întrebare legate de originalitatea tezei de doctorat a lui Victor Ponta.

Mai exact, pe 18 iunie 2012, revista „Nature“ scria, în ediţia online: „Premierul Victor Ponta a fost acuzat că a copiat largi secţiuni ale tezei de doctorat în drept din 2003, fără a cita sursele bibliografice corespunzătoare“. 

Într-o primă fază, CNATDCU a decis, pe 29 iunie 2012, că Victor Ponta a plagiat 85 de pagini cuvânt cu cuvânt, iar pe 17 iulie 2012, Comisia de Etică din cadrul Universităţii Bucureşti a hotărât, în unanimitate, că este vorba de plagiat. 

 

Pe 18 iulie 2012, însă, Consiliul Naţional de Etică a decis că Ponta nu a plagiat. Pe 15 martie 2016,  patru cercetători români care lucrează în străinătate, dr. Cristian Dogaru, dr. Lucian Ancu, profesorul Horia Cornean şi profesorul Vladimir Tismăneanu, au depus o nouă sesizare cu privire la faptul că teza sa de doctorat „Curtea Penală Internaţională“ nu respectă standardele de etică a cercetării.

Ordinul de rectragere a titlului de doctor în Drept deţinut de Victor Ponta

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cum se stă. Ultimele cifre și calcule din taberele principalelelor partide

2 Se întoarce foaia? Gunoiul care l-a înregistrat pe Nicușor Dan, chemat de procurori cu înregistrările difuzate…

3 Sindile, audiat la DNA! În vârstă de 42 de ani, șeful jandarmilor la represiunea din 10 august s-a pensionat p…

4 CTP / Nu votez cu madam Cârnat

5 Ultimul sondaj înainte de alegerile de duminică. Nicușor Dan și Gabriela Firea, umăr la umăr în lupta pentru P…