VIDEO Iohannis: Guvernul se comportă ca un om care câștigă tot mai mult, dar se împrumută tot mai mult

VIDEO Iohannis: Guvernul se comportă ca un om care câștigă tot mai mult, dar se împrumută tot mai mult

Președintele Klaus Iohannis a criticat joi Guvernul, susținând că acesta se comportă "aidoma unui om care câștigă tot mai mult, dar se împrumută tot mai mult", catalogând acest comportament drept contraproductiv.

"Acum câteva luni de zile, când am învestit acest Guvern, am avut o solicitare simplă și clară: i-am rugat să termine cu această țopăială fiscal-bugetară. Nu s-a întâmplat chiar așa. (...) Guvernul se comportă aidoma unui om care câștigă tot mai mult, dar se împrumută tot mai mult. (...) Este un comportament contraproductiv", a spus Iohannis la Palatul Cotroceni.

El a susținut că deși România traversează o perioadă de creștere economică, există anumite vulnerabilități.

"Creșterea se bazează preponderent pe consum și astfel de creștere nu este văzută în general ca o creștere sustenabilă, de durată, lipsește partea de investiții. Lipsa investițiilor este un semnal foarte îngrijorător, și nu vorbim de investițiile în economia privată. Investițiile străine au scăzut cu 20% față de aceeași perioadă a anului trecut. Au scăzut investițiile publice. Investițiile publice au un rol foarte important în echilibrarea economiei. Acestea au scăzut cu peste 20% față de aceeași perioadă a anului trecut, când nu au fost chiar grozave", a arătat Iohannis.

Șeful statului a subliniat că și în ceea ce privește veniturile fiscale situația este una ciudată.

"Economia crește și veniturile fiscale scad. În loc să avem mai mulți bani la buget, culmea, avem mai puțini bani la buget", a mai arătat Iohannis.

El a dat exemplul încasărilor veniturilor fiscale.

"În acest an, colectarea a ajuns la un minim istoric de 25 virgulă ceva la sută din PIB față de ce ne-am propus acum ceva ani, de 35%. 25% este extrem de puțin și acest lucru trebuie să ne îngrijoreze pe toți. Avem un adevărat paradox. O creștere record a PIB și tot o creștere record a datoriilor", a afirmat șeful statului.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro