VIDEO acesta este adevărul despre tragedia din China, oameni buni! Cei doi jurnaliști care au spus lumii realitatea sunt dați dispăruți!

VIDEO acesta este adevărul despre tragedia din China, oameni buni! Cei doi jurnaliști care au spus lumii realitatea sunt dați dispăruți!

Regimul de la Beijing se ocupă de criza coronavirusului aşa cum ştie el cel mai bine – face jurnaliştii dispăruţi imediat ce încep să devină incomozi. Doi jurnalişti chinezi care au încercat să facă cunoscute detalii în legătură cu lucrurile care s-au petrecut la începutul epidemiei au dispărut fără urmă, relatează  BBC .

Cei doi au postat filmuleţe pe internet, au distribuit fotografii dar şi poveşti dramatice despre oraşul aflat acum în carantina şi care a fost, literalmente, izolat de restul ţării. Acum niciunul dintre ei nu mai e de găsit.

Fang Bin şi Chen Qiushi au fost amândoi determinaţi să afle şi să împartă informaţii în legătură cu criza din Wuhan. Mii de persoane le-au vizualizat postările şi au aflat multe dintre lucrurile care se petreceau în China la momentul începerii epidemie.

Canalele lor de pe reţelele sociale sunt acum tăcute, iar urmăritorii lor se tem că cei doi e posibil să fi dispărut pentru totdeauna.

Afacerist din Wuhan, Fang Bin a început să posteze filmuleţe în legătură cu criza care începea să se prefaţeze în Wuhan. Prima lui postare pe Youtube a fost făcute pe 25 ianuarie. Platforma este interzisă în China, însă ea poate fi accesată cu ajutorul unui VPN.

În filmuleţe, Fang poate fi văzut mergând cu maşina prin oraş şi arătând situaţia în diferite zone ale acestuia. Pe 1 februarie, el a publicat o filmare în care pot fi văzute 8 cadavre înghesuite într-un microbuz în afara unui spital din Wuhan.

Fang spune că poliţia chineză a intrat peste el în casă în aceeaşi seară şi l-a interogat în legătură cu filmuleţele sale. În acea seară a fost reţinut, avertizat cu privire la acţiunile sale şi apoi eliberat. Pe 9 februarie, Fang a publicat un filmuleţ de 13 secunde prefaţat de textul „Revoltă populară – daţi puterea guvernului înapoi oamenilor”. După acest mesaj, contul de Youtube a amuţit, iar Fang a dispărut fără urmă.

Chen Qiushi, un fost avocat pentru drepturile omului transformat în jurnalist, era deja cunoscut în zona activismului. El şi-a construit reputaţia anul trecut, când a oferit informaţii cu privire la protestele care au paralizat Hong Kong-ul.

Din cauza acestor reportaje, Chen spunea că a fost hărţuit şi cenzurat de autorităţile chineze după întoarcerea sa în China continentală. Conturile sale de pe reţelele sociale, cu peste 700.000 de urmăritori, au fost şterse.

Chen nu s-a oprit, însă. În octombrie, el şi-a făcut un cont de Youtube care are acum peste 400.000 de abonaţi. Pe Twitter, Chen are în continuare în jur de 265.000 de urmăritori. La sfârşitul lui ianuarie 2020, el a călători în Wuhan pentru a da publicului informaţii cu privire la criza în desfăşurare.

„Îmi voi folosi camera pentru a documenta ceea ce se petrece cu adevărat (n.r. - în Wuhan). Promit că voi spune tot adevărul”, a spus Chen în primul său filmuleţ pe Youtube care apoi a început să viziteze spitale din Wuhan şi să intervieveze pacienţi.

Chen a dispărut şi el fără urmă cândva înainte de 7 februarie. În acea zi, pe contul său de Twitter a fost publicat un filmuleţ în care apărea mama acestuia şi care spunea că fiul ei a dispărut cu o noapte în urmă.

Autorităţile chineze refuză să comenteze situaţia şi nu au dat nicio informaţie cu privire la unde s-ar afla cei doi jurnalişti dispăruţi. Patrick Poon, cercetător la Amnesty Internațional, spune că este neclar dacă Chen şi Fang au fost arestaţi de poliţie sau dacă au fost puşi sub carantină forţată.

Am postat pe  pagina de Facebook Comisarul mai multe filmulețe din China. Cel mai probabil, FB le va cenzura...

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Rachetele HIMARS primite de Ucraina din SUA au distrus posturile de comandă rusești din Donbas

2 ”Tovarășul Stalin a făcut o greșeală că a permis Germanei să existe! Să ardă în iad!” / Propagandistul lui Putin în plin delir

3 VIDEO Clanul Cocalarilor, luat cu asalt de mascați. Motivul: deținere de arme, furturi, cămătărie

4 De citit / Ruşii operează prima mişcare din noua cursă a demenţei nucleare

5 Prinţul Charles ar fi acceptat trei valize cu câte un milion de euro de la un şeic