VIDEO Adrian Oros: Voi cere Comisiei Europene sprijin direct pentru lapte, carne de porc şi de pasăre

VIDEO Adrian Oros: Voi cere Comisiei Europene sprijin direct pentru lapte, carne de porc şi de pasăre

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunţat marţi că va cere Comisiei Europene un sprijin financiar direct pentru lapte, carne de porc şi de pasăre, întrucât fermieri şi procesatorii români au stocuri foarte mari din aceste produse.



"Depozitarea privată este o măsură care se referă la retragerea de pe piaţă a unor produse care sunt în stocuri mari. Am primit acceptul, ţările din UE, să facem această depozitare privată pentru produsele din lapte şi aici sunt specificate foarte clar lapte praf, unt, anumite brânzeturi şi pentru carnea de vită, oaie şi capră. (...) Ce voi cere în plus faţă de ceea ce s-a obţinut până acum la Comisie, în şedinţa de miercuri, va fi aşa: sprijin financiar direct din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) pentru lapte, carne de porc şi carne de pasăre. Fermierii noştri, procesatorii au stocuri foarte mari din aceste produse. Cerem acest lucru pentru că, în 2015 şi 2016, s-a acceptat la nivelul UE acest sprijin financiar direct din FEGA din cauza embargoului cu Rusia. Practic, se modifică articolul 219 din Regulamentul 1308/2013", a declarat, într-un briefing de presă, Adrian Oros.

El a subliniat că, din datele pe care le are de la asociaţiile de crescători şi cele ale procesatorilor, în aceste trei domenii sunt stocuri foarte mari.

"Este un paradox. Producem cam 30% din carnea de porc pe care o consumăm în România, dar avem stocuri şi la carnea de porc tocmai datorită preţului. Trebuie să vedem exact ce se întâmplă acolo şi să găsim o formulă de a relansa, atât creşterea puiului de carne, cât şi a porcului pentru carne", a menţionat ministrul Agriculturii.

Nu în ultimul rând, şeful MADR va mai cere Comisiei Europene ca fondurile disponibile în programul naţional vie-vin să poată fi utilizate pentru evitarea pierderilor de podgorii.

"Ce o să mai cerem? Este ca pentru sectorul vin, care este impactat de închiderea lanţului HORECA, sumele disponibile pentru programul naţional vie-vin să le putem utiliza pentru a evita pierderile de podgorii. Aceste două lucruri le vom cere în plus faţă de ceea ce am cerut până acum Comisiei Europene", a adăugat Oros.

Potrivit sursei citate, APIA lucrează în prezent la un manual de proceduri pentru cei care doresc să acceseze depozitarea privată, fiind autoritatea competentă care gestionează această măsură.

Şeful MADR a precizat că aceste solicitări vor fi făcute miercuri, 13 mai, în cadrul videoconferinţei cu miniştrii Agriculturii din Uniunea Europeană, unde se vor analiza măsurile luate de către CE, "dacă au fost eficiente şi suficiente în această perioadă. AGERPRES/(A - autor: Mariana Nica, editor: Oana Tilică, editor online: Irina Giurgiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 VIDEO București 2024...

5 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...