VIDEO Ascultați-l pe Nicolicea, jegul de serviciu al PSD: „Am explicat o dată, probabil că erați la budă”

VIDEO Ascultați-l pe Nicolicea, jegul de serviciu al PSD: „Am explicat o dată, probabil că erați la budă”

Ascultați-l pe Nicolicea, jegul de serviciu al PSD: „Am explicat o dată, probabil că erați la budă”.

Deputatul PSD Eugen Nicolicea a fost luni protagonistul unui moment jenant în comisia Iordache, unde care se dezbăteau modificările Codului penal. El a folosit un limbaj suburban într-o dispută cu fostul ministru PNL al Justiției Cătălin Predoiu, relatează  G4Media.ro .

Liberalul a întrebat de ce a fost scoasă categoria terților din noua definiție propusă de PSD la infracțiunea de abuz în serviciu.

”Am explicat o dată înainte de a pleca la plen, probabil că erați la budă. Păi ce facem aicea?”, a răspuns Nicolicea.

”La nivelul la care ați replicat dumneavoastră, puteți rămâne. Nu pierde țara nimic. Dar când scoateți terții din categoria acestor subiecți de infracțiune, dați o primă de încredere celor care vor să fure acest buget. Câtă vreme se poate fura prin intermediari, asta faceți: legiferați furtul în România. La budă sau unde vreți dumneavoastră”, a reacționat Predoiu.

”În locul dumneavoastră de autor al prostiilor ăstora din Cod parcă ar fi bine să tăceți o țâră”, a replicat Nicolicea.

”Eu n-o să tac când îmi spuneți dumneavoastră și nici când îmi spun alții. Și nici n-o să mă cobor la nivelul abject la care ați adus discuțiile în această comisie. Dar nu ne putem face că nu vedem faptul că legiferați furtul. Se va fura prin intermediari. Să nu ne mințim, să nu ne prostim aici. Nimeni nu va lua pentru el, va lua prin X, Y și Z de la partid”, a continuat Cătălin Predoiu.

Discuția a continuat mai mult de 5 minute, Eugen Nicolicea evitând să răspundă la întrebarea pusă inițial: de ce a formulat în așa fel noua definiție a abuzului în serviciu încât dacă un funcționar obține, în mod ilegal, foloase pentru altcineva în afară de el și rudele apropiate, nu va fi tras la răspundere.

Comisia parlamentară specială condusă de Florin Iordache a adoptat luni, după 4 ore de discuții și alte 4 joia trecută, un raport de admitere la Codul penal, urmând ca marți acesta să fie adoptat de Senat și, până la finalul săptămânii, și de Camera Deputaților.

Cea mai importantă modificare adusă actului normativ a vizat abuzul în serviciu, care a fost dezincriminat parțial printr-un amendament al PSD, care la rândul lui a preluat aproape în totalitate o propunere venită de la Ministerul Justiției. Noua formulare a abuzului în serviciu scade limitele pedepselor și, implicit, a termenului de prescripție, elimină pedeapsa complementară de interzicere a dreptului de a ocupa o funcție publică, iar fapta trebuie comisă în timpul orelor de program pentru a fi considerată infracțiune.

De asemenea, infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos patrimonial, pedepsită cu închisoare de la 3 la 15 ani în legea 78/2000 privind prevenirea faptelor de corupție, a fost abrogată. Asta înseamnă că, dacă un funcționar comite infracțiunea de abuz în serviciu, va putea fi condamnat la maximum 5 ani de închisoare, iar fapta va fi prescrisă în termen de maximum 5 ani, în loc de 10 ani.

Comisia a dezincriminat total infracțiunea de neglijență în serviciu și a modificat infracțiunile de dare de mită și cumpărare de influență. De asemenea, au fost dezincriminate parțial infracțiunile de mărturie mincinoasă și favorizare a infractorului prin adoptarea unor prevederi din OUG 13.

Nu în ultimul rând, conceptul de grup infracțional organizat a fost redefinit.

 
 


Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa arată în realitate, „nefiltrată”, Loredana Groza. Botezatu pare mult mai tânăr decât ea...

2 VIDEO „Președinta” României, în tandrețuri cu Boureanu la ziua lui Botezatu

3 Planeta sexuală Oltenia / Elevă de 16 ani, prinsă de mamă în timp ce făcea sex cu profesorul de informatică, de 42 de ani

4 Rareș Bogdan, noi informații despre intrarea în spaţiul Schengen

5 VIDEO Rareș Bogdan, reacție promptă după declarațiile cancelarului Austriei