VIDEO Avion de luptă chinez doborât în Strâmtoarea Taiwan

VIDEO Avion de luptă chinez doborât în Strâmtoarea Taiwan

Spiritele s-au inflamat vineri după ce imagini ale unui avion chinez Su-35 prăbușit lângă strâmtoarea Taiwan au invadat rețelele de socializare și media locală, susținându-se că a fost doborât de antiaeriana taiwaneză.

Rapoarte neconfirmate susțin că avionul ar fi fost doborât de sistemul de apărare antiaeriană al Taiwanului.

Ministerul Apărării Naționale al Chinei a etichetat acuzațiile drept „complet neadevărate”, însă nu a dat nicio informație cu privire la vreun posibil accident aviatic ce ar fi implicat un avion de luptă al său.

Imaginile postate pe rețelele de socializare arată epava avionului în flăcări și un pilot rănit întins pe o targă.

China și-a sporit incursiunile în spațiul aerian taiwanez în ultimele săptămâni. Luna trecută, Beijing a anunțat patru exerciții separate de-a lungul coastei insulei independente, de la Golful Bohai, Marea Galbenă și Marea Chinei de Sud, exerciții ce vizau „situația actuală de securitate din strâmtoarea Taiwanului ” și urmau să se desfășoare până la 4 septembrie.

Ministerul Apărării din Taiwan a comunicat, marți, că va „răspunde activ” dacă avioanele chineze se vor apropia prea mult de insulă, fără să intenționeze să „intensifice conflictul” dintre cele două țări sau să „declanșeze vreun incident”.

China a cumpărat 24 de avioane Sukhoi din Rusia în 2015, iar în 2019, livrările au fost finalizate. Directorul general al Biroului de informații al Ministerului Apărării Naționale din China, Wu Qian, a declarat că aparatele de luptă au intrat în componența trupelor de aviație.


Pe fondul tensiunilor existente, incidentul cu aparatul prăbușit vineri a forțat Ministerul Apărării Naționale din Taiwan să declare că forțele sale nu sunt responsabile de incident, calificând știrile despre acesta ca fiind false.

„Ca răspuns la zvonurile online care susțin că un avion de vânătoare chinez Su-35 a fost doborât de sistemele de apărare aeriană din Taiwan, dorim să afirmăm categoric că este vorba de știri false” se arată într-un comunicat al ministerului.

Părerile rămân însă împărțite, în zonă existând o tensiune tot mai mare. SUA și-au sporit prezența navală în Marea Chinei de Sus.

China a amenințat națiunile din întreaga lume să nu fie de partea Taiwanului. O delegație cehă a fost în vizită oficială săptămâna aceasta, fiind catalogată de China drept „o provocare deliberată”.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /