VIDEO „Băiatul ăsta chiar își iubește mașina”/Cum s-a deconspirat maiorul FSB șef peste acțiuni de contraspionaj majore în Ucraina

VIDEO „Băiatul ăsta chiar își iubește mașina”/Cum s-a deconspirat maiorul FSB șef peste acțiuni de contraspionaj majore în Ucraina

Una dintre cele mai intense operațiuni de contra-contraspionaj din istorie s-a desfășurat în ultimele luni pe fondul războiului declanșat de Rusia în Ucraina și a implicat serviciile de informații ale ambelor țări.

În sinteză, Ucraina a încercat să recruteze piloți ruși cu tot cu aparatele de zbor folosite în schimbul unor recompense cifrate între 500.000 și 1 milion de dolari. FSB, serviciul de informații interne al Rusiei, a aflat despre operațiunea secretă a Ucrainei și a intervenit discret pentru a manevra militarii ruși aflați în negocieri pentru a schimba tabăra. Ucraina a înțeles că FSB a virusat discuțiile și a jucat cartea naivității o vreme pentru a afla cât mai multe informații despre operațiunea Moscovei.

Acțiunea a fost descrisă de jurnalistul bulgar Christo Grozev și s-a soldat cu cel puțin doi agenți FSB deconspirați. Prima victimă - o femeie instructoare de fitness în viața reală care juca rolul amantei unui pilot rus. Cei doi au încercat să obțină de la ucraineni acte false pentru a se face pierduți în străinătate după încasarea recompensei.

Al doilea nume important deconspirat în baza documentației implicate în operațiune este chiar ofițerul FSB responsabil cu acțiunea de contraspionaj din Ucraina.

Tânărul militar rus a ajuns vedetă pe Twitter din cauza unei greșeli de amator la vârful serviciilor secrete: cont de Instagram, cu nenumărate ipostaze din viața personală.

"Încă un moment din seria „nu-mi vine să cred că este adevărat ce se întâmplă”: acest tip militar de contrainformații al FSB responsabil cu supravegherea piloților (n.r. - aflați în tratative cu Ucraina), maiorul Nikita Buhtatov, are o postare reală pe Instagram cu propria sa mașină lângă un avion la un aeroport militar", scrie Christo Grozev pe Twitter.

Într-o altă fotografie, maiorul Buhtatov apare chiar în fața mașinii personale, un automobil Skoda Octavia de ultimă generație, modificat cel puțin la partea estetică.

"Băiatul ăsta chiar își iubește mașina", comentează Grozev, iar urmăritorii postării de pe Twitter au identificat chiar strada din zona semicentrală a Moscovei unde a fost realizată fotografia.

Un alt comentator a observat că ofițerul FSB folosește un iPhone 12 ProMax și că este încălțat cu pantofi sport Adidas de 500 de euro.

„Uite, mamă, lucrez în contrainformații și voi posta pe Instagram din fiecare misiune, ca să știi că sunt bine”, scrie ironic Grozev la o altă fotografie în care Buhtatov își promovează mașina sport.


Citește și:

populare
astăzi

1 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

2 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia

3 Rareș Bogdan, mesaj în miez de noapte!

4 Judecați voi...

5 Se retrag „Piedonii”? / De două zile sunt mucles...