VIDEO Belarus: Televiziunea naţională a difuzat declaraţiile filmate ale jurnalistului debarcat din avion

VIDEO Belarus: Televiziunea naţională a difuzat declaraţiile filmate ale jurnalistului debarcat din avion

Postul naţional de televiziune din Belarus a difuzat joi declaraţii înregistrate video în care un jurnalist de opoziţie arestat recent după deturnarea avionului său şi-a recunoscut vina şi a spus că vrea să-şi îndrepte greşelile, o confesiune filmată "sub ameninţare", potrivit apărătorilor drepturilor omului, notează AFP.

Fost redactor-şef al presei de opoziţie NEXTA, care a jucat un rol-cheie în mişcarea istorică de protest din Belarus în 2020, Roman Protasevici, vizibil tulburat, a afirmat că a îndemnat la proteste împotriva regimului şi a dat asigurări că îl respectă pe preşedintele Aleksandr Lukaşenko.



Jurnalistul de 26 de ani a mai spus că doreşte să-şi îndrepte greşelile şi să ducă o viaţă liniştită, departe de politică.

Cu câteva ore înainte de difuzarea înregistrării, ONG-ul pentru apărarea drepturilor omului Viasna a denunţat afirmaţiile obţinute "sub ameninţare".

"Tot ce va spune (Roman) Protasevici va fi obţinut după ameninţări, cel puţin psihologice, şi sub ameninţarea unor acuzaţii incorecte, dar foarte al căror obiect este", a declarat joi dimineaţă pentru AFP directorul Viasna, Ales Beliaţki.

"Orice spune el acum este propagandă curată care nu conţine nicio fărâmă de adevăr", a continuat el.

Roman Protasevici a fost arestat la 23 mai împreună cu partenera sa, Sofia Sapega (23 de ani), după ce avionul de pasageri al companiei Ryanair în care se aflau a făcut o aterizare forţată la Minsk, capitala Belarusului, în timpul zborului de la Atena spre Vilnius, în Lituania.

Autorităţile belaruse au justificat deturnarea avionului, care survola teritoriul lor, printr-o ameninţare cu bomba.

Această afacere a declanşat un scandal internaţional şi a condus la anunţarea de noi sancţiuni împotriva Belarusului, opoziţia şi capitalele occidentale denunţând un subterfugiu al regimului lui Aleksandr Lukaşenko pentru a-l aresta pe disident.

În Belarus, Roman Protasevici este urmărit penal pentru "organizarea" de revolte în Belarus, o infracţiune pedepsită cu 15 ani de închisoare.

La o zi după arestarea disidentului, în timp ce media independente şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu starea lui de sănătate, autorităţile din Belarus au difuzat o înregistrare video cu Roman Protasevici în care el a spus că a "dat declaraţii".

Partenera sa, Sofia Sapega, a apărut şi ea într-un videoclip în care şi-a recunoscut infracţiunile.

De fiecare dată, opoziţia a denunţat înregistrări obţinute sub constrângere, o practică folosită mult timp de regimul lui Aleksandr Lukaşenko. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”