VIDEO Cârpa de la ministerul Justiției anunță că începe să redacteze sesizarea CCR în cazul Belina!

VIDEO Cârpa de la ministerul Justiției anunță că începe să redacteze sesizarea CCR în cazul Belina!

Cârpa de la ministerul Justiției anunță că începe să redacteze sesizarea CCR în cazul Belina! Toader a declarat joi dimineata ca la minister incepe "de astazi" redactarea unei sesizari adresate Curtii Constitutionale pentru constatarea unui conflict intre DNA si Guvern in dosarul Belina.

Toader a spus ca va cere Curtii sa decida daca procurorii au dreptul sa ancheteze oportunitatea, imprejurarile si circumstantele in care este adoptata o hotarare de guvern, dat fiind ca CCR a statuat ca procurorii nu au acest drept in cazul adoptarii de Ordonante de Urgenta si legi.

„Prin decizia predecentă (c.n. OUG13), CCR a statuat faptul că procurorii nu pot ancheta oportunitatea adoptării unei OUG sau legi, nu pot ancheta împrejurările, circumstanțele adoptării unei OUG sau a unei legi, după cum nu pot ancheta constituționalitatea respectivelor acte normative, ceea ce este corect. Circumstanțele, împrejurările, oportunitatea acestora revine decidentului. Decident care trebuie să respecte limitele legale, limitele consituționale. Știți că în adoptarea actelor normative sunt trei paliere. Este palierul superior – OUG și legile, Guvern, respectiv Parlament. Este palierul al doilea cu privire la HG – actele adoptate de Guvern. Palierul al treilea – ordinele de miniștri. Întrebarea este următoarea, dacă la nivel de OUG sau de lege, procurorul nu poate ancheta oportunitatea împrejurările, circumstanțele acelor acte normative, la palierele doi și trei, procurorul poate să ancheteze oportunitatea, împrejurările, circumstanțele? Asta este întrebarea la care CCR va fi sesizată și chemată să răspundă”, a spus Tudorel Toader

Tudorel Toader a mai afirmat ca "sesizarea a pornit de la Guvern, nu de la Ministerul Justitiei", adaugand: "Fiti de acord cu faptul ca MJ este cel mai abilitat sa redacteze o astfel de sesizare, ceea ce vom face incepand de astazi dimineata si in zilele urmatoare."

"Intrebati pe cine a considerat ca este necesar si oportun sa sesizeze", le-a mai spus el jurnalistilor.

Tudorel Toader spune ca afirmatia ca Hotararile de Guvern trebuie sa aiba acelasi statut ca legile si Ordonantele de Urgenta "nu ii apartine"

Ministrul Justitiei a mai afirmat ca "Am citit si eu in presa scrisa o informatie care nu imi apartine", cu referire la propunerea pe care s-a scris ca ar fi facut-o miercuri premierului Mihai Tudose ca Hotararile de Guvern sa nu mai fie acte administrative, ci acte normative cu acelasi statut ca legile si Ordonantele de urgenta, potrivit unor surse guvernamentale, citate de News.ro. In acest fel, ministrii ar urma sa nu mai fi trasi la raspundere pentru aprobarea acestor acte.

"Am citit si eu in presa scrisa o informatie care nu imi apartine. Este imposibila o astfel de afirmatie, pentru ca au regim juridic diferit, efecte diferite, emitenti diferiti. Afirmatia nu stim cine a facut-o."


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?