VIDEO Ce au găsit ucrainenii pe aerodromul Ciornobaiivka de lângă Herson

VIDEO Ce au găsit ucrainenii pe aerodromul Ciornobaiivka de lângă Herson

La Ciornobaiivka, pe aerodromul de lângă orașul Herson, ucrainenii au reușit numeroase atacuri de succes unul după altul împotriva rușilor, atacuri devenite un simbol și subiect de glume față de insistența rușilor de a reveni în același loc greu de apărat. Acum, după retragerea rușilor din Herson, ucrainenii au filmat din dronă ce au găsit pe aerodromul de la Ciornobaiivka.

Urmele atacurilor de la CiornobaiivkaFoto: Colaj foto

Prima mare lovitură dată de ucraineni a fost în 7 martie. Atunci ucrainenii anunțau că peste noapte au lansat un atac asupra aerodromului în care au reușit să distrugă 30 de elicoptere. Estimarea ucrainenilor a fost una exagerată, dar la scurt timp după informații păe canale independente confirmau întradevăr că a avurt loc un atac în care numeroase aeronave și vehicule rusești au fost avariate pe aerodrom.

După acel moment, rușii au tot revenit pe aerodrom, au adus noi echipamente militare și aeronave, însă ucrainenii i-au tot atacat în mod repetat.

Acest „ping-pong” între atacurile ucrainene și revenirile rușilor pe aerodrom a dus la apariția unui curent umoristic pe rețelele sociale, meme-uri cu Ciornobaiivka despre „nebunia” rușilor.

Acum, ucrainenii au recăpătat controlul deplin în Herson și au documentat din dronă ce au găsit pe aerodrom, inclusiv elicoptere pierdute la începutul războiului:

„Au încercat de 17 ori să îl captureze. De 17 ori i-am zdrobit. Și ei încă vin. Soldații noștri întreabă: 'Sunt tâmpiți?'

Președintele Zelenski spunea la finalul lunii martie că „Ciornobaiivka va lăsa o amprentă în istoria războaielor”.

  • „Acesta este un loc în care trupele ruse și comandanții lor și-au arătat exact cine sunt cu adevărat: incompetenți, capabili doar să-și lase pur și simplu oamenii să moară”, a spus Zelenski, menționând că toate cele șase încercări ale Rusiei de până atunci de a consolida poziția au fost neutralizate de către Apărători ucraineni.

În aprilie, Dima, un soldat care luptă împotriva forțelor armate rusești din Ucraina, cataloga tacticile folosite de armata rusă în Ucraina drept „nebunești”, relatând despre tentativele soldaților Moscovei de a cuceri un mic aeroport militar din Ciornobaiivka, un orășel din regiunea Herson.

  • „Au încercat de 17 ori să îl captureze. De 17 ori i-am zdrobit. Și ei încă vin. Soldații noștri întreabă: 'Sunt tâmpiți?'. Nu, doar incapabili de gânduri independente. Ei doar urmează ordinele, nu contează cât de nebunești sunt”, spunea Dima.

Pierderi record suferite de Rusia în ultimele două săptămâni pe front

Forțele rusești ar fi suferit pierderi enorme în doar 14 zile, în ultimele două săptămâni având loc și retragerea din Herson.

Potrivit estimărilor forțelor ucrainene care publică bilanțurile zilnice, Rusia ar fi pierdut peste 9.900 de soldați, dar și numeroase tipuri de tehnică militară ar fi fost distruse de ucraineni. Discutăm de aproape 180 de tancuri și peste 300 de blindate.

Orașul Herson a fost un premiu major pentru Vladimir Putin. De ce retragerea rușilor este o lovitură majoră pentru liderul de la Kremlin

Anunțul Rusiei că și-a încheiat retragerea din orașul-cheie Herson și din zonele din apropiere reprezintă unul dintre cele mai semnificative momente ale războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina în 24 februarie, scrie CNN. Herson a fost singura capitală regională ucraineană pe care forțele ruse au capturat-o de la invazia din februarie, fiind un premiu major pentru liderul de la Kremli.

Retragerea trupelor ruse spre est, peste râul Nipru, înseamnă cedarea unor întinderi mari pe care Rusia le ocupase încă de la începutul războiului și pe care președintele Vladimir Putin le declarase oficial drept teritoriu rus în urmă cu doar cinci săptămâni.

Regiunea din sudul Ucrainei a fost una dintre țintele principale ale armatei ruse în primele zile ale invaziei, ocuparea acesteia fiind vitală pentru ruși pentru a putea avansa înspre Nikolaev și Odesa, două dintre cele mai importante orașe din sudul țării.

Pe măsură ce trupele ruse s-au retras, forțele ucrainene au avansat cu prudență, pe fondul avertismentelor de la Kiev că rușii ar fi lăsat în urmă capcane. Armata ucraineană a transmis vineri că Rusia distruge infrastructura critică în timp ce se retrage, bombardând teritoriul recent eliberat din noi poziții defensive de pe malul estic al râului Nipro, conform CNN.

Vineri, podul principal de peste râul Nipro care leagă orașul Herson de partea de est a regiunii s-a prăbușit, ceea ce îngreunează orice încercare a ucrainenilor de a-i urmări pe rușii fugiți peste râu. În timp ce Kremlinul a încercat să pună în cea mai bună lumină posibilă retragerea din Herson, este, fără îndoială, un eșec umilitor pentru președintele Vladimir Putin. Și, în timp ce purtătorul de cuvânt Kremlinului a insistat vineri că regiunea Herson rămâne parte a Rusiei, faptele de la fața locului spun o poveste diferită, mai arată CNN.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski