VIDEO Ce se întâmplă în corpul tău după infectarea cu coronavirus. Evoluția bolii pe zile

VIDEO Ce se întâmplă în corpul tău după infectarea cu coronavirus. Evoluția bolii pe zile

Ce se întâmplă în corpul tău, după infectarea cu coronavirus? Business Insider a realizat o reprezentare grafică a evoluției bolii. Redăm mai jos informațiile esențiale din infograficul VIDEO

 
  • La început, ați putea crede că este o simplă răceală. Și ar putea fi. Dar COVID 19 ar putea erupe. Iată ceea ce ar trebui să știi: potrivit World Health Organization – China, 80% dintre cazurile confirmate în laborator au fost ușoare spre moderat.
  • 14% au fost cazuri grave, iar 6% sunt cazuri critice. Pentru a fi foarte clar: un caz cu simptome ușoare nu este comparabil cu un caz de gripă ușoară. Simptomele sunt destul de grave. Cazurile severe se confruntă cu nevoia de oxigen suplimentar, iar cazurile critice se confruntă cu probleme respiratorii și cu cedarea unor organe vitale.
  • Simptomele, tratamentul și evoluția bolii variază de la pacient la pacient. Cum arată, așadar, infectarea cu coronavirus în funcție de gradul de evoluție al bolii?
  • Ar putea dura între două și 14 zile de la expunerea la virus până la manifestarea primelor simptome. La început ar putea părea o răceală sau gripă obișnuită. Numeroși pacienți fac febră. The World Health Organization – China a ajuns la concluzia că 88% dintre cazurile de infecție cu coronavirus au făcut febră.
  • Un alt studiu arată că doar 44% dintre pacienți au prezentat simptome de febră la internarea în spital, iar 89% au făcut în cele din urmă febră. Au existat însă cazuri care au prezentat simptome gastrointestinale: diaree, vomă, disconfort abdominal, simptome prezentate cu câteva zile înainte de problemele respiratorii.
  • Covid 19 este totuși o boală care generează probleme respiratorii. Asta înseamnă că, în majoritatea cazurilor, problemele încep și se sfârșesc la plămâni. În primele zile ale infecției, virusul invadează celulele pulmonare. În mod special, acest lucru poate duce la distrugerea cililor, care protejează fluxul de aer de mucus și secreții. Celulele mor, astfel că scade capacitatea corpului de a se proteja de secreții pe trahee și plămâni.
  • Inflamarea căilor respiratorii generează un cerc vicios, care nu se oprește până când niciun țesut nu rămâne neafectat. Această inflamare explică de ce o tuse seacă este cel mai răspândit simptom de coronavirus. Așa se explică și problemele de respirație și producția de secreții (flegmă). Alte simptome ce pot apărea în această perioadă sunt oboseala, dureri în gât, dureri de cap, dureri musculare sau nas înfundat.
  • În ziua a cincea, pacienții pot constata că au probleme respiratorii, iar de regulă durează cam o săptămână până când o persoană ajunge la spital. Cazurile ușoare, totuși, se vindecă până la acest punct. Dar cazurile moderate sau critice dezvoltă pneumonie, care poate oscila între forme de boală care nu pun în pericol viața pacientului la forme grave.
  • Durata recuperării în cazul acestor pacienți poate dura fie câteva zile, fie săptămâni. Totuși, în unele cazuri grave sau critice, simptomele pot evolua și se ajunge la probleme respiratorii acute. Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDS) (Sindromul Respirator Acut Sever) este o boală care se manifestă prin invadarea plămânilor cu fluide. Inflamarea declanșează inundarea celulelor care ar trebui să atace infecția. Celulele sănătoase sunt și ele afectate în cele din urmă.  ARDS este de cele mai multe ori letal. În cazurile critice, se poate ajunge la cedarea sistemului respirator. Acesta este momentul care necesită terapie intensivă
  • Tratamentul ARDS include oxigenare suplimentară și ventilare mecanică. Scopul este pomparea de oxigen în fluxul sanguin, dat fiind că plâmânii nu mai pot face asta. Aceasta este cauza principală a deceselor cauzate de COVID 19.
  • Chiar dacă pacienții supraviețuiesc, pot rămâne cu sechele permanente la plămâni. SARS generează găuri în plămâni, asemănătoare cu fagurii de albine, care se manifestă și în cazul bolnavilor de coronavirus. Ultimele studii arată că majoritatea deceselor cauzate de coronavirus au loc între 14 și 19 zile de la infectare. Iar majoritatea cazurilor de vindecare au loc după două săptămâni și jumătate.
  • În cazurile critice, recuperarea poate dura luni. Un pacient aflat în perioada de recuperare, poate fi în continuare contagios. Această categorie de persoane trebuie să țină legătura cu medicii și cu atutoritățile pentru determina dacă mai prezintă riscuri de sănătate pentru ceilalți.
  • Nu există deocamdată vaccin pentru virus. Prin urmare, cel mai sigur mod de a evita riscul de infecție este izolarea. COVID 19 se transmite ușor de la o persoană la alta prin strănut și tuse. Prin urmare, spălați-vă des pe mânini și evitați contactul cu alte persoane. Curățați și dezinfectați suprafețele cu care intrați în contact zi de zi.
  • COVID 19 trebuit tratat cu toată seriozitatea, dar în majoritatea cazurilor cei infectați supraviețuiesc. Prin urmare, stați acasă, dezinfectați suprafețele și nu intrați în panică.

Sursa:  Business Insider


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale