VIDEO Ce vedeți este din România!/Divizia 101 Aeropurtată a U.S. Army acționează la doar câțiva km de granița cu Ucraina

VIDEO Ce vedeți este din România!/Divizia 101 Aeropurtată a U.S. Army acționează la doar câțiva km de granița cu Ucraina

Exercițiu de amploare în Dobrogea desfășurat de militari americani și români - Divizia 101 Aeropurtată a U.S. Army acționează la doar câțiva km de granița cu Ucraina

Divizia 101 Aeropurtată a U.S. Army (Forțele Terestre americane) – una dintre unitățile americane de elită, a fost desfășurată, în această vară, în Europa, pentru prima dată în aproape 80 de ani, cu misiunea de a apăra flancul estic al NATO.

O echipă a canalului american de televiziune CBS s-a aflat, recent, în România, unde s-a alăturat locțiitorului comandantului Diviziei 101, generalul de brigadă John Lubas, și comandantului Brigăzii 2 Luptă a Diviziei, colonelul Edwin Matthaidess.

Într-un elicopter Black Hawk, aceștia s-au deplasat până la marginea teritoriului NATO - la doar aproximativ trei mile (cinci km) de granița României cu Ucraina, într-un raion, în care militarii americani și români desfășurau un exercițiu cu trageri de luptă.

„Suntem gata să apărăm fiecare centimetru de teritoriu NATO”, a declarat generalul de brigadă John Lubas pentru CBS News.

„Aducem o capabilitate unică, din capabilitatea noastră de asalt aerian ... Suntem o forță de infanterie ușoară, dar, din nou, aducem această mobilitate cu noi, pentru avioanele noastre și atacurile aeriene”, a spus John Lubas.

Mergând spre nord de-a lungul coastei României la Marea Neagră, Black Hawk a aterizat, în cele din urmă, într-un raion de operare înaintat, unde trupele americane și române desfășurau un exercițiu comun de asalt aerian și terestru.

Proiectilele folosite de tancuri și artilerie erau reale, exercițiul fiind menit să recreeze luptele pe care forțele ucrainene le duc în fiecare zi împotriva trupelor ruse, chiar peste graniță. Jocurile de război desfășurate atât de aproape de această graniță sunt un mesaj clar pentru Rusia și pentru aliații NATO ai Americii, că US Army este aici, potrivit CBS.

Comandantul Forțelor Terestre române, generalul-maior Iulian Berdilă, prezent și el la exercițiu a făcut o paralelă cu debarcarea din Normandia unde, acum 78 de ani, Divizia 101 Aeropurtată a fost una dintre unitățile decisive pentru soarta celui de-al doilea război mondial.

„Adevărata semnificație pentru mine, să am trupele americane aici, este ca și cum ar fi să ai aliați în Normandia înainte ca vreun inamic să fie acolo”, a declarat comandantul Forțelor Terestre române, generalul-maior Berdilă pentru CBS News, referindu-se la bătălia de referință din cel de-al doilea război mondial din Franța.

Forțele americane au înființat o garnizoană la Baza Aeriană ”Mihail Kogălniceanu” a armatei române. În total, aproximativ 4.700 de militari ai Diviziei 101 Aeropurtate au fost dislocați de la Fort Campbell, Kentucky pentru a întări flancul estic al NATO, potrivit CBS.

Comandantul Brigăzii 2 Luptă din Divizia 101 Aeropurtată, colonelul Edwin Matthaidess, a declarat pentru CBS News că el și trupele sale au fost cele mai apropiate forțe americane de luptele din Ucraina. Din punctul lor de vedere, ei au „văzut îndeaproape” forțele ruse, „și-au construit obiective împotriva cărora să se exerseze” și au efectuat exerciții, care „au replicat exact ceea ce se întâmplă” în război.

Militarii americani nu s-au sfiit să trimită Rusiei avertismentul că sunt gata să intre în Ucraina dacă situația o va impune.

Comandanții „Screaming Eagles” – „vulturii țipători”, porecla dată Diviziei 101 - au spus în mod repetat pentru CBS News că sunt întotdeauna „gata să lupte în seara asta” și sunt pe deplin pregătiți să traverseze frontiera cu Ucraina dacă luptele escaladează sau există vreun atac asupra NATO.

SURSA: defenseromania.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

4 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

5 Expert despre porcăria comisă de E.ON: Este o înșelătorie, oamenii nu au ce să facă pentru că nu mai există concurență