VIDEO Cine este Andrei Caramitru, noul KILLER anti-PSD? De ce s-a făcut economist fiul unui mare actor

VIDEO Cine este Andrei Caramitru, noul KILLER anti-PSD? De ce s-a făcut economist fiul unui mare actor

Cine este Andrei Caramitru, noul KILLER anti-PSD? De ce s-a făcut economist fiul unui mare actor.

A plecat în Elveția în 1994 și s-a întors în 2007, când dintre cei 25-30 de colegi de liceu avuți la „Sfântul Sava” mai erau vreo 7-8 în țară. Acum poate mai sunt cinci, spune Andrei Caramitru. Este un economist tânăr și foarte activ, care de curând s-a implicat și în politică, devenind consilier al președintelui USR. Și nu, nu este o coincidență de nume. Este chiar fiul cel mare al cunoscutului actor Ion Caramitru. Tatăl său apărea în primele imagini de la Revoluție, alături de oameni care voiau să schimbe ceva. Generația lui s-a retras apoi din această implicare în viața politică. Ce spune acum despre planurile fiului? Și cum e să fii copilul unui mare actor și să te faci economist? Și de ce te-ai întoarce în România, după 14 ani în care ți-ai făcut rostul în Elveția? Despre toate acestea povestește Andrei Caramitru în interviul acordat emisiunii „În fața ta” de la Digi24.


„Am prins Revoluția când aveam 14 ani. Am fost prima generație după Revoluție care a făcut liceul. În 94, am avut un noroc avut de puțini, să pot să plec să fac studii în străinătate. Sora tatălui meu era fugită din anii 70 în Elveția și a acceptat să mă țină la ea în timpul facultății. Am făcut facultatea în Elveția. M-am gândit ce pot face mai interesant? Mi s-a părut o zonă care în momentul acela nu era înțeleasă de români și nici de mine, zona finanțe-economie, și am făcut studiile în Elveția. Apoi am rămas acolo. Am stat în total 14 ani în Elveția.

De ce s-a întors în România

Am început să fiu bancher, am fost chiar trader o perioadă de timp în tinerețe, să spun așa. Apoi am fost angajat de firma de consultanță McKinsey, în Elveția, unde am și devenit partener. Vorbim de 2005-2006. Eram cel mai senior român din această firmă. România devenea foarte interesantă, țară mare care intra în Uniunea Europeană, creştere economică foarte mare. Atât firma, cât și eu eram interesați să facem mai multă treabă în România, să ajutăm firmele mari, să ajutăm investițiile în România. Am luat decizia să mă întorc și să fondez biroul McKinsey & Comp în România. Vorbim de 2006-2007.

Atunci m-am întors și am continuat în cariera de consultanță o perioadă de timp.

Ce crede economistul Andrei Caramitru despre meseria de actor a tatălui său

Întrebarea va fi cum, vii dintr-o familie de artișți și te duci să fii economist? Toată lumea mi-o pune. Să fii artist este o vocație și o profesie foarte dificilă. Pentru oameni care o văd de departe - văd partea frumoasă a vieții unui artist și văd pe cei care au succes. Or, eu trăind de mic în această lume, am văzut oameni cu foarte mult talent care n-au reușit pentru că n-au avut noroc, am văzut și depresiile prin care trec anumiți artiști, care sunt judecați ca persoană. Pentru că tu când mergi să iei un rol, nu vii cu niște competențe tehnice. Eu vorbesc aici cu dvs. pentru că sunt economist și mă pricep pe parte economică. Or, tu ca actor vii tu ca persoană să te vinzi. Când ți se spune NU, este mult mai traumatic decât la un interviu pentru un job pe care nu-l iei.

Cât l-a ajutat numele de Caramitru?

Fiind în Elveția, numele nu conta și venind din România mai degrabă erau mai multe puncte negative decât pozitive. Am avut dificultăți să obțin permise de muncă. N-am avut niciun avantaj, din contra, în timpul carierei, fiind român și fiind în cu totul altă lume. Când am venit în România, fiind deja la o poziție profesională destul de ridicată, fiind partener într-o firma reputată, nimeni nu putea să spună ai ajuns partener la McKinsey pentru că ești fiul lui Caramitru. În lumea de business e evident că n-am avut niciun avantaj. Când eram mic, în liceu, era mai complicat. Prima impresie era fiul cui ești? Era mai dificil să fii identificat așa cum ești tu ca persoană. Am trecut de mult peste asta.

Sfaturile tatălui. „Nu știu dacă va vota vreodată cu USR”

Eu cu tata avem o relație foarte bună și mă ajută în tot ce fac. El, la Revoluție, a fost foarte apropiat de Regele Mihai, de Corneliu Coposu. Tot timpul ne sfătuim și am învățat mult de la el pe parcurs. Nu am avut nicio discuție foarte detaliată în contextul actual. Puteți urmări ce a spus în ultima vreme chiar public despre 10 august, despre ce se întâmplă cu societatea, nu cred că avem opinii fundamental diferite. Nu știu dacă va vota vreodată cu USR, asta nu știu să vă spun. Dar cred că întotdeauna s-a luptat ca țara asta să meargă cumva mai bine.

Cum e viața în Elveția? De ce să pleci?

Viața din Elveția e foarte interesantă. Cultura lor e fundamental diferită de cultura românilor, cu bune și cu rele. Ei sunt niște oameni foarte corecți. Dau un exemplu. Dacă întârzii cu două minute la o întâlnire, e văzut ca un afront îngrozitor pentru persoana cu care te întâlnești. Sunt niște reguli ale societății care sunt foarte bine structurate. Ei știu să colaboreze între ei în comunități, ceea ce noi nu știm. Se organizează la nivel de sat, la nivel de stradă, de breaslă, de oraș, au sistemul acesta de referendum atât local, cât și central. E o societate foarte implicată în viața cetății. Istoric vorbind, la noi mult mai puțin. Sunt niște lucruri foarte bune și pozitive, care explică și succesul acelei țări.

De cealaltă parte, ei fiind o cultură protestantă dură, pentru că protestantismul în mare parte și de acolo a pornit, sunt foarte închiși. Le e foarte greu să interacţioneze cu oameni străini, chiar în cadrul familiilor sunt foarte distanți unii cu alții. Ceea ce pentru români e puțin complicat. Noi suntem mult mai vii, să spunem așa, decât sunt ei. Sunt și lucruri bune, și rele. E o societate colaborativă, dar semi-închisă pentru străini, care însă te respectă dacă ești bun în ceea ce faci.

De ce am venit în România? Pentru că 1. Mi-era dor. 2. Am avut o oportunitate grozavă, pentru că am venit pe o poziție minunată în cadrul unei firme senzaționale. Și 3. Venind dintr-o societate perfectă, pentru că Elveția e aproape perfectă, n-ai ce să mai repari acolo, rămâneai o rotiță într-un sistem care funcționează. Aici, cu toată nebunia în care suntem, mai poți schimba ceva.

Diaspora ar trebui să aibă în Parlament câți reprezentanți are Bucureștiul

Diaspora e esențială și nu trebuie gândită ca o populație care a plecat și s-a deconectat de țară. De multe ori, oamenii din diaspora sunt mai implicați și știu mai multe din ce se întâmplă decât românii care au rămas. Diaspora vine, se întoarce, vizitează țara de multe ori pe an, nu e o populație pierdută de România, e o populație conectată cu România. Mulți din cei mai buni oameni sunt din diaspora. E un mesaj de speranță care trebuie dat diasporei, că țara o va duce mai bine, că țara va deveni europeană, că va deveni civilizată și că va fi un rol pentru ei în România.
Sunt două probleme. Una e de reprezentativitate (în Parlament - n.r.). Toată diaspora asta face mai puțin decât un județ în România, deși populația e de 15 ori mai mare. E o problemă care nu poate continua. A doua e ușurința de a vota în diaspora. Dacă vă uitați la alte țări cu diasporă importantă și mai implicată, știu că sunt țări puțin iliberale, dar măcar pot vota pentru țara din care fac parte, Turcia, Ungaria, acolo se face chiar campanie, toți din diaspora pot vota. Așa trebuie să se întâmple și la noi. 

Estimăm 4 milioane de oameni diaspora, între 3,5 și 4. Nu toți votează, mulți s-au deconectat complet de țară. Probabil o reprezentativitate la nivel de 1-2 milioane de oameni ar trebui dată, dacă facem proporția între numărul deputaților și senatorilor. Aș da aceeași reprezentativitate în Parlament pe care o are Bucureștiul, aș da-o diasporei. 

Urmăriți mai jos partea a doua a interviului, în care Andrei Caramitru vorbește despre apropierea recesiunii economice în România:

HOPA! A venit omul cu COAIE la USR! Andrei Caramitru, noi atacuri fără menajamente la PSD și vuvuzelele Propagandei!

„Nu ne putem bate cu PSD cu flori și luminițe. Trebuie sa venim cu soluții clare și precise, in spiritul legii. Nu putem accepta un “moment 0” prin care coruptii sunt spălați, prin acte ilegale scrise de ei, și sa acceptam după ca sunt curați și pot in continuare sa aibă un rol in societate. Cine nu a încălcat legea nu are de ce sa se teama. Cei care au furat trebuie pedepsiți conform legii . Si sa nu mai poata fi aleși in funcții publice. E foarte simplu și in spiritul unui stat de drept real.”, scrie fiul marelui Caramitru într-o nouă postare pe Facebook.

Textul integral publicat de Andrei Caramitru:

„CÂTEVA GÂNDURI DUPĂ REACȚIA URIAȘĂ LA POSTAREA MEA ANTI-OUG

Sunt uimit de amploarea imensa pe care o simpla postare pe FB a avut-o. Și de reacțiile pasionale care au apărut:

- PSD, ALDE și A3 au reacționat violent. Asta e foarte bine. Înseamnă ca le e foarte frica. Se uita și ei la aceleași sondaje la care ne uitam și noi și știu ca o alianța USR/PLUS va câștiga alegerile. De asta l-au atacat și pe Ciolos acum câteva zile. Ei spera ca nu vom face nimic dacă opozitia vine la guvernare (doar măsuri cosmetice gen “comisia de tăiat hârtii”), însa încep sa își dea seama ca nu vom accepta sa nu reparam raul pe care l-au făcut ei

- Am fost numit de la “Mesia”, “posibil presedinte”, “al 2-lea Băsescu” pana la “extremist”, “noul vadim”, “mitraliera USR” etc. Exagerările sunt foarte periculoase, atât cele pozitive cât și cele negative. Nu ma mira însă - Vlad Voiculescu a fost acuzat ca e omul rețelelor de medicamente, Ciolos ca e fiul lui Soros, toți din USR și PLUS ca suntem securisti, Iohannis ca a vândut copii și alte aberații. Vreau sa ii liniștesc pe cei inflamați - nu am ambiții la nu știu ce funcții - am avut suficient succes in zona privată . Vreau doar sa ajut opoziția, cu toată forța și experiența pe care o am, sa câștige alegerile și sa guverneze bine

 - Am primit atât eu cat și familia mea amenințări voalate. Nu ma sperie, chiar ma bucura. Inseamna ca am speriat pe multi din PSD

- Câțiva influenceri și politicieni din opoziție (pe care ii respect foarte mult) au lansat acuzații împotriva postării mele, cu aceleași argumente pe care le-a difuzat și A3. In nici un caz din rea voința. Capcana a fost inteligent deschisa de PSD : dacă spui ca vrei sa repari nedreptățile si ilegalitățile lor inseamna ca vrei sa dai foc la țara, ca nu vrei sa respecti legea. O prostie . Așa s-a întâmplat și cu Dacian acum câteva zile, pana s-a demonstrat ca informațiile lansate in spațiul public erau “fake news”.

In spiritul respectului pentru cei care sunt de aceeași parte a baricadei, as vrea sa clarific câteva puncte :

- Nu ne putem bate cu PSD cu flori și luminițe. Trebuie sa venim cu soluții clare și precise, in spiritul legii. Nu putem accepta un “moment 0” prin care coruptii sunt spălați, prin acte ilegale scrise de ei, și sa acceptam după ca sunt curați și pot in continuare sa aibă un rol in societate. Cine nu a încălcat legea nu are de ce sa se teama. Cei care au furat trebuie pedepsiți conform legii. Si sa nu mai poata fi aleși in funcții publice. E foarte simplu și in spiritul unui stat de drept real

- Trebuie sa ieșim cu o comunicare mult mai clară, cu măsuri simple, pe întelesul oamenilor. Altfel nu câștigam alegerile 

- Postarea mea, pentru cine a citit-o, spune clar : militez ca PSD sa nu dea o OUG de amnistie sau retroactivă. Pentru ca distruge justiția, este profund neconstituțională și imorală, și permite masuri retroactive venind de la orice partid care vine după la guvernare. Așa ceva este imposibil de acceptat. Dar DACA dau un asemena act trebuie sa fie consecințe - corupții și cei care au atentat la independenta justiției trebuie sa suporte rigorile legii . DACĂ fraudează alegerile trebuie sa fie consecințe. Nu putem sa “pedepsim” însă oameni nevinovați, și trebuie sa ne luptam pentru dreptul celorlalți de a nu fi de acord cu noi. Bunicul meu a stat 9 ani in puscariile comuniste fără nici un proces și a și murit din cauza asta. Așa ceva niciodată nu trebuie sa se mai întâmple 

- Îmi doresc un plan clar și precis al opoziției pe zona de justiție . Nu doar cum blocam ce vor ei sa facă, ci cum reparam rapid după. Și cum reușim sa aplicam legea după alegeri chiar dacă ei - prin decizii ilegale și imorale - s-au “albit”. Nu putem accepta un moment 0 așa cum vor ei . Îmi doresc un program de tipul “mani pulite” - corect si ferm (fără acuzații politice însă - cei care au furat sa fie pedepsiți și doar ei). Trebuie sa avem un stat european si nu unul mafiot. Nu sunt însă jurist, nu voi structura eu un asemenea plan. Echipa USR pe justiție are toate elementele si experiența si va veni rapid cu soluții precise, pe care le voi susține fără rezerva.

Ce va promit pentru viitor? Ca nu voi tacea - chiar dacă cuiva nu ii convine ce spun . Voi asculta criticile constructive. Ma voi concentra pe zona economică pentru a structura un program care sa permită bunăstare pentru oamenii cinstiti. Însă - atenție - fără eliminarea dura a robinetelor de bani către grupările corupte - nu avem cum sa finanțăm și sa implementam programul de guvernare. Deci trebuie sa acționăm atât prin eliminarea surselor corupției cât și prin pedepsirea celor corupti și eliminarea lor din funcții . Nu putem sa lăsam grupări infracționale sa gestioneze banii statului și sa saboteze orice masura pozitivă pentru țara . Este singura șansa ca sa ajungem la normalitate și la valori europene reale, nu doar la “forme fără fond”.

Zona economică va fi probabil cea mai importantă in următoarea perioada - intram in criza și PSD vrea sa distrugă zona privată și curată a economiei . Trebuie sa luptam acolo cu totii și sa “învățam” mecanismele așa cum am fost obligați sa o facem și pe justiție.”

 Andrei Caramitru, mesaj pentru PSD: „Nu vă jucați cu focul! Dacă noi, în prima zi de guvernare, vă aruncăm pe toți în puşcărie, prin ordonanță de urgență?!”

Andrei Caramitru, consultant economist, antreprenor și membru USR, a lansat vineri un mesaj de avertisment la adresa Guvernului Dăncilă și a PSD să nu se joace cu ordonanțele de urgență pe teme juridice, ce ar putea afecta deciziile definitive date de judecători.

„Înțeleg ca PSD vrea să dea OUG-uri cu efecte juridice retroactive (ceea ce este clar neconstituțional) - ca să anuleze procese judecate în trecut și să scape de condamnări date deja. Vreau să le zic clar: nu vă jucați cu focul. Dacă așa ceva devine posibil și acceptat ca fiind constituțional - de ce nu am da și noi un OUG retroactiv în prima zi de guvernare care să anuleze tot ce ați făcut voi și să va și arunce în pușcărie imediat pe toți? Ce ne-ar împiedica dacă există precedent?”, a scris Andrei Caramitru, vineri, într-un mesaj pe Facebook.

„Și de ce nu am face asta ÎNAINTE de a alinia toată legislația cu recomandările MCV si ale Comisiei de la Veneția? Așa scăpăm și de voi și rezolvăm și toată legislația juridică rapid (ca nu o sa mai aibă cine sa o blocheze - veți fi toți la Rahova și Jilava). Așa că gândiți-vă bine ce faceți!”, a mai scris el.

Marți, Andrei Caramitru, fiu al actorului Ion Caramitru, a anunţat că s-a înscris în partidul Uniunea Salvaţi România (USR) şi că va lucra la o variantă de program de guvernare.


Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Beatrice Mahler, primul medic care recunoaște oficial adevărul: Sunt 20.000 de cazuri pe zi, de 4 ori ma…

2 VIDEO Scursura TV / Dana Budeanu mai avea puțin și-l masturba live pe Ciutacu, de „indignare”

3 VIDEO Cum începi tu, Orbane, să-ți arăți adevăratul caracter de șobolan... / Paula Herlo de la ProTV l-a dat în …

4 Corectă întrebare pune Liviu Avram după scandalul regizat de directorul PSD de la Foișor

5 Târfe și cocaină în Justiție? Există o listă cu procurori care se droghează?