VIDEO Cum a fost „ucis” cel mai modern tanc al armatei ruse, T-90M Proryv

VIDEO Cum a fost „ucis” cel mai modern tanc al armatei ruse, T-90M Proryv

În luna mai, mai multe publicaţii mass-media ucrainene au precizat că Fortele Armate Ucrainene s-au confruntat cu trupele ruse într-o localitate din regiunea Harkov. Aici, militarii ucraineni, pe lângă respingerea atacului trupelor ruse, au dat o altă lovitură de imagine armatei ruse, deoarece au distrus cel mai modern tanc rusesc T-90M Proryv/Breakthrough. La mai bine de o lună de zile de la acest eveniment, militarii ucraineni au precizat că tancul rusesc T-90M Proryv a fost distrus după ce a fost prins într-o ambuscadă, asupra lui trăgându-se mai multe proiectile de RPG-7 şi Carl Gustav.

Publicaţia ucraineană ArmyInform aminteşte că propaganda rusă a creat de mult mitul „invincibilității” tancului T-90M. Dar, în timpul unor confruntări cu forţele ruse de ocupaţie, într-un sat din regiunea Harkov, la începutul lunii mai, militarii ucraineni au demonstrat că mult lăudatul tanc rusesc T-90 M poate ’’fi ars’’ la fel ca celelalte tancuri pe care ’’a doua armată a lumii’’ le foloseşte acum pe câmpul de luptă din Ucraina.

Până în 2020, complexul militar-industrial rus vorbea în mod laudativ despre T-14 Armata, dar incapacitatea rușilor de a lansa producția internă de componente pentru acest tanc nu a permis începerea unei producții în serie a „Armata”. Prin urmare, complexul militar-industrial rus și-a mutat atenția de la T-14, care era renumit doar pentru faptul că la un moment dat a decis ca în timpul unei parade militare din Piaţa Roşie să se strice, pe modernizarea lui T-90.

Complexul militar-industrial rus a ţinut să precizeze că versiunea modernizată a lui T-90 a primit un nou motor mai puternic, un nou tun, noi sisteme de camere şi senzori, un sistem de control al focului și, cel mai important, un sistem activ de protecție.

Analiştii militari ai publicaţiei ArmyInform au vrut să stea de vorbă cu militarii ucraineni care au luat parte la confruntările din luna mai de la Harkov când un T-90M al forţelor armate ruse a fost distrus.

În primele zile ale lunii mai, un batalion al armatei ucrainene a mers în satul Stari Saltov din regiunea Harkov pentru a înlocui unitățile unei brigăzi mecanizate. La scurt timp, forţele ruse de ocupaţie au tras asupra poziţiilor militarilor ucraineni, folosind artileria, iar o coloană de vehicule blindate s-a pus în mişcare.

Un militar ucrainean, care a participat la luptele din apropierea satului Stari Saltov, a precizat pentru ArmyInform că atunci a primit informatii că un tanc T-90M „Breakthrough” face parte din coloana de vehicule militare aflată în mişcare şi se îndreaptă către locul unde mai mulţi militari ucraineni se aflau.

Pentru a distruge tancul, militarii ucraineni au distras mai întâi atenţia echipajului acestuia prin deschiderea unui foc încrucişat cu mitraliere grele, de ambele părţi ale drumului pe care coloana de vehicule militare ruse se deplasa. La scurt timp a fost tras un proiectil dintr-un lansator anti-tanc Carl Gustav, urmat de mai multe focuri trase din lansatoare de grenade RPG-7.

Militarul ucrainean spune că primul foc tras cu Carl Gustav nu a atins ţinta, dar imediat un al militar a deschis focul cu un alt lansator Carl Gustav, iar proiectilul a lovit în plin magazia de muniţie a tancului T-90M „Breakthrough”.

După bătălie, soldații ucraineni au avut ocazia să studieze modul în care mult lăudatul T-90 s-a transformat în fier vechi – explozia magaziei de muniţie a fost atât de puternică încât podeau carenei a fost ruptă, turela s-a desprins de corpul tancului, iar blindajul acestuia semăna cu o coală de hârtie ruptă în bucăți.

Ce ştim despre tancul T-90M?

Primul lot de tancuri modernizate T-90M Proryv/Breakthrough a intrat în dotarea forțele armate ruse în primăvara anului 2020. Astfel, T-90M Proryv este cel mai nou şi modern tanc pe care armata rusă îl are în dotare în acest moment.

Modelul T-90M 2017, de asemenea, poreclit Proryv-3 este o variantă modernizată a versiunii de export a tancului principal de luptă T-90MS ( Main Battle Tank - MBT), dezvoltată și proiectată de compania rusă Uralvagonzavod.

Modelul T-90M 2017 este îmbunătățit în termeni de protecție, mobilitate și putere la foc. T-90M a fost testat de armata rusă în timpul exercițiului militar Zapad-2017 care a avut loc în perioada 14-20 septembrie 2017.

Primele livrări ale tancurilor T-90M „Proryv" către forţele armate ruse au început în luna aprilie 2020. Testele finale ale tancului principal de luptă T-90M Proryv-3 au fost efectuate cu succes în februarie 2020.

Conform informaţiilor disponibile în presa rusă, T-90M a primit o turelă nouă, care diferă de cea a modelului produs în serie. Un alt avantaj al ultimei variante de tanc T-90M este faptul că acesta poate face schimb de informaţii, în timp real, cu alte blindate sau vehicule militare, aflate pe câmpul de luptă.

Alte caracteristici: T-90M Proryv dispune de un tun de tip 2A46M-4 de 125 mm şi un încărcător automat; un nou sistem de ochire care poate lovi ţintele pe orice timp, ziua sau noaptea; are un blindaj compozit reactiv superior, similar cu cel al tancului rusesc T-14 Armata; designul modelului T-90M Proryv-3 2017 este similar cu toată familia T-90 MBT; un motor mai puternic, de 1.500 cai putere; poate atinge 60 km / h cu o autonomie maximă de croazieră de 550 km.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...