VIDEO De citit, de văzut...

VIDEO De citit, de văzut...

Reportajeisback : Haideti sa clarificăm ceva. Părinții nu ți-i alegi. Tara nu o alegi. Ne-am născut romani din păcate sau din fericire. Dacă ne uitam la Danemarca din păcate, dacă ne uitam la Bangladesh din fericire.
Starea de fapt actuala este o consecință a ce suntem noi acum ca popor dar și a istoriei noastre. Ce ma enervează pe mine maxim este istoria aia romantata de comuniști în care poporul roman era un popor brav și demn bla bla. Pe istoria aia măsluita se bazează și naționalismul asta desuet. Nu dragii mei, nu am fost atât de bravi și de demni cum ne place sa credem. De fapt suntem selecția celor mai lași și prosti dintre strămoșii noștri pentru ca cei mai curajosi au fost constant uciși iar cei mai inteligenti au ajuns în marile capitale. Nu vreau sa intram acum în detalii ca ne-ar lua o săptămână să discutam despre sutele de ani în care am fost conduși de alții aproape fără întrerupere, despre faptul ca poporul roman nu este atât de omogen cum ne place sa credem și despre cât rău ne-a făcut zona asta de la intersecția imperiilor. Nici nu e asa important pentru ca nici alte popoare nu sunt omogene și sunt bine mersi.
Dar vreau sa înțelegem ceva. Am tot scris aici despre faptul ca România este o tara fără elite intelectuale. Am scris și "de ce-ul" din spate. Pe de alta parte trebuie sa fim obiectivi și sa intelegem de ce strămoșii noștri nu au putut mai mult.
Cum naiba sa poată când zona asta a fost tampon sute de ani între Europa vestica și popoarele migratoare? Toți ne-au călcat și toți ne-au tăvălit în drumul lor spre Roma. Dar nu oricum. Nu rămânea piatra peste piatra din orice așezare de aici. Nu puteai sa faci un oraș ca apărea încă o hoarda. Și nu orice hoarda, ca hoardele astea au lovit pana în inima Europei, au avut imperii de sute de ani în Europa. Se spune ca avarii au fost atât de cruzi cu populațiile din imperiul lor încât atunci când au fost definitiv învinși, populațiile pe care le inrobisera nu au cruțat niciunul. Au mai rămas ceva avari pe teritoriul Croației de azi.
În fine, ultimele sute de ani am fost între imperiile austro-ungare, Otoman și Rusia ca să le menționez doar pe cateva care ne-au făcut mult rau. Niciunul din aceste imperii nu a permis stramosilor poporului roman o dezvoltare sociala, economica sau o dinamica care sa permită formarea de orașe mari, cultura sau educație proprie. Toți, dar toți fără excepție au distrus orice posibilitate de emancipare.
Otomanii??? Au supt tot ce se putea de aici. Tot. Nici praful nu rămânea după ei. Au ținut în sărăcie sute de ani sudul României în ciuda razvratirilor frecvente. Cum naiba sa te dezvolți când nu puteai pune piatra peste piatra. Ce sa vorbim de universități sau elite intelectuale românești.
Imperiile ungar și austro-ungar au fost cele care au mai construit ceva. Dar au construit pentru ei pentru ca aveau populație aici. Orașele frumoase pe care le vedeți în Transilvania sunt făcute pentru ei și romanii erau doar populatie de mana a doua, țărani și iobagi fără drepturi și fără reprezentare. Vi se pare departe? Nu au trecut nici 80 de ani de când structura etnica a Clujului, Brașovului, Sibiului era cu totul alta. Știți de la ce vine Schei în germana, cartierul romanesc vechi din Brașov unde s-a înființat prima școală romaneasca?
Rusia? Știți și voi. Așteptăm încă tezaurul.
Toate imperiile astea nu au adus lumina pe aici ci doar au extras tot ce se putea extrage ca resursa umana și materiala de la locuitorii zonei. Trianonul nu ar fi avut loc dacă ungurii ar fi depășit lăcomia și aroganta conducătorilor lor și ar fi acordat niște drepturi romanilor din Transilvania. Rascoalele din Transilvania nu au fost pentru a face o Românie mare ci pentru a cere niște drepturi. Nici prin gând nu le trecea romanilor de atunci sa se despartă de imperiu.
Asa au trait sute de ani strămoșii noștri. Călăriti de popoare mai puternice ca ei, secătuiti de orice resurse, decapitați când îndrăzneau sa ridice capul din noroi. Ce societate s-a putut forma? Ce ați fi vrut sa rezulte când orice plus valoare, orice resursa era drenata imediat de imperii?
A spune acum ca romanii erau lași sau ca strămoșii noștri erau prosti e factual adevărat dar tinea de context. Sau este vreunul dintre voi care crede ca s-ar fi descurcat mai bine în vremea aceea. E vreunul pe aici mare viteaz sau care crede ca ar fi făcut mai mult? Sau este vreun deștept între voi care crede ca dacă în locul strămoșilor noștri erau vikingi sau englezi rezultatul era altul? Sa fim serioși. Este destul de pragmatica istoria și limitele geografice ale spațiului în care se formează un popor au o mare importanta.
Deci degeaba spunem ca suntem prosti, lași, hoți sau trădători. Suntem rezultatul a ce supraviețuit aici. Și dacă ma întrebați pe mine suntem foarte, foarte bine. Am recuperat enorm. Gândiți-vă ca România a depășit ca PIB toți vecinii și se conturează incet dar sigur ca o forță economica și militara în zona. Trebuie sa fim realiști și sa înțelegem de unde am plecat.
România este un câmp de bătălie între bine și rău. Tara asta este un amestec de super inteligenta și prostie profunda. Sunt categorii întregi integrate complet ca mentalitate în cele mai educate societăți dar și zone ramase în evul mediu. Din păcate încă domina ca număr cei din evul mediu.
Dacă nu as crede deloc în șansa noastră nu as mai consuma energie aici. Este dureros și frustrant sa vezi ca avem după sute sau mii de ani, o șansa unica sa ajungem o putere, sa ajungem o societate civilizata și educata este risipita de o clasa politica mizerabila.Sunt sigur ca poporul asta a avut în toată istoria lui oameni deștepți care au visat la acest moment. Au visat la liniște sa se poată dezvolta, la scoli în limba romana ca să poată învață copiii lor. Iar noi acum îl irosim. Ca suntem lași, ca ne sperie niște corupți prăpădiți, ca nu avem chef, ca e mai ușor sa nu facem nimic și sa ne plângem frustrările pe Facebook.Nu vi se pare ca suntem penibili? Nu credeți ca trebuie strânse rândurile și făcut ceva? Vi se pare imposibil? Credeți ca nu se poate? No shit Brutus. Cu cine vreți sa comparam? Cu Irlanda, cu Coreea e ok? Știți cam cum erau tarile astea acum 60 de ani sau 80 de ani?
Putem continua asa mult și bine. Ce vreau sa rețineți de aici este ca ați renunțat prea ușor la speranța. Cine ne-a speriat și ne-a tăvălit speranțele mai oameni buni? Niște pigmei ai istorie ca Citu, Iohannis sau poate semianalfabetul ala de Ciolacu? Cum sa câștigi dacă nu joci? Cum sa schimbi dacă nu te implici?
Va las și videoul acesta care merita văzut de fiecare dintre noi.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...