VIDEO „Forțele speciale Tik-Tok fug ca șobolanii împreună cu orcii ruși”

VIDEO „Forțele speciale Tik-Tok fug ca șobolanii împreună cu orcii ruși”

Serviciul de presă al Forțelor Armate ale Ucrainei a publicat un scurt material video cu momentul în care ’’kadîroviții’’, cunoscuți și sub denumirea de Kadîrovtsi (n.a. termenul este folosit în mod obișnuit în Cecenia pentru a face referire la orice bărbat cecen înarmat şi aflat sub comanda șefului Republicii Cecene, Ramzan Kadîrov) îşi abandonează tehnica militară, fiind atacaţi din toate părţile de către forţele armate ucrainene.

De precizat că materialul video prezentat mai jos a fost realizat chiar de către militarii ceceni aflaţi în Ucraina. Cel mai probabil înregistrarea video a fost realizată cu un bodycam care a fost pierdut de cecenii lui Kadîrov şi găsit ulterior de militarii ucraineni.

„Clownii (n.a. cecenii lui Kadîrov) își abandonează echipamentul și se ascund de bombardamentele Forțelor Armate ale Ucrainei’’, a precizat biroul de presă al Forțelor Armate ale Ucrainei în descrirea materialului video postat pe canalul sau de Telegram.

Înregistrarea video surprinde momentul în care un grup de militari ceceni din organizaţia paramilitară a lui Kadîrov sunt luaţi prin surprindere şi atacaţi de Forțele Armate ale Ucrainei.

De-abia intraţi în luptă, ''temuţii luptători'' ceceni încep să fugă pe marginea drumului într-un șanț. Trebuie precizat că din ceea ce se vede pe înregistrare, nici măcar nu s-au tras asupra lor cu armament greu – lansatoare de grenade, lansatoare antitanc, focuri de artilerie etc. Soldații forțelor armate ucrainene au deschis focul asupra lor cu arme automate.

,,Kadîrovtsi din forțele speciale Tik-Tok fug ca șobolanii împreună cu orcii ruși, părăsindu-și echipamentul”, a scris redacția publicaţiei Vartovih Espreso, ironizând comportamentul temuţii luptătorii ceceni.

Un aspect foarte important care indică că ceea ce vedem în materialul video sunt luptători ceceni din armata lui Katirov, ține de prezenţa literei ’’V’’ pe toate vehicule militare, dar si de insemne cu „panglica Sf. Gheorghe” care sunt prezente pe căştile balistice. De la început agresiunii militare ruse asupra Ucrainei, cecenii lui Kadîrov au apărut lângă vehicule militare care aveau că însemn literea ’’V’’ - probabil cu referire la Batalionul „Vostok”.

În războiul ruso-ucrainean din 2014, militanții ceceni „Kadîrovtsi” au participat activ ca parte a Batalionul „Vostok” și „Batalionul Cecen al Morții”).

Ruslan Leviev, fondatorul grupului de investigații Conflict Intelligence Team (CIT), a făcut ieri o analiză a acțiunilor din Ucraina ale detașamentelor cecene ale Gărzii Naționale Ruse – așa-zișii kadîroviți.

Practic, Ruslan Leviev demonstrează că cecenii nu iau parte la bătălii reale, dar în același timp se promovează activ pe rețelele de socializare: distribuie ’’ajutor umanitar” în onoarea lui Kadîrov, pozează cu steaguri și așa mai departe.

Analistul militar Ruslan Leviev a fost întrebat în cadrul unui interviu realizat de postul ucraineana de televiziune CurrentTime , ce fac de fapt detașamentele cecene în Ucraina și dacă ele operează împreună cu alte unități ale armatei ruse.

Leviev spune că militarii ceceni – kadîroviți - nu fac parte din trupele regulate, oficial ei sunt o subunitate a Gărzii Naționale Ruse: ,,un aspect important, în tot acest timp am văzut că nu sunt subordonați centrului. La urma urmei, ei fac parte dintr-o armată privată care răspunde la ordinele lui Ramzan Kadyrov.’’

,,Vedem des că au fost prezenți pe teritoriul Ucrainei încă de la începutul conflictului, dar până la urmă nu i-am văzut niciodată participând la bătălii. Mai degrabă sunt „trupe PR”. Adică pot face o mulțime de videoclipuri, multe poze făcute frumos, cum se plimbă cu mitraliere, cum se presupune că distribuie ajutor umanitar sau că au grijă de populația civilă. Dar, aceasta este toată activitatea lor în tot acest timp timpul’’, a spus analistul.

Leviev precizează că acest ’’comportament’’ sugerează un singur lucru, ''kadîroviți'' nu au voie să intre în luptă, deoarece, până la urmă, aceştia nu fac parte dintr-o unitate militară, ci mai degrabă din Garda Naţională Rusă: ,,se poate observa că nu sunt pregătiți și instruiți pentru a participa la operațiuni militare de luptă.’’

,,În general, PR-ul lor este realizat într-o retorică agresivă, că „suntem atât de duri luptători, suntem gata să curățăm Kievul în două zile. Până la urmă, au trecut aproape trei săptămâni de război nici măcar nu au luat parte la vreo bătălie’’, a mai spus fondatorul grupului de investigații CIT.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria