VIDEO Imagini de colecție cu 80 000 de americani care se ridică în picioare și aplaudă sportivii români la Jocurile Olimpice din 1984

VIDEO Imagini de colecție cu 80 000 de americani care se ridică în picioare și aplaudă sportivii români la Jocurile Olimpice din 1984

Jocurile Olimpice din 1984 au rămas în istorie din cauza boicotului URSS și a altor 14 țări est europene de a nu participa la competitia găzduită de Los Angeles. Aliat puternic al soviceticilor la acea vreme, România a fost prezentă în SUA, în '84.

Pentru competiția organizată de americani, tara noastră a deplasat 128 de sportivi în California.

Fără URSS și alte țări comuniste, care au boicotat competiția, România a fost în centrul atenției la Los Angeles.La festivitatea de începere a Jocurilor Olimpice, 80 000 de oameni s-au ridicat în picioare și au aplaudat la scenă deschisă delegația noastră, în frunte cu Corneliu Ion, port drapelul României la Los Angeles și campion olimpic, în 1980, la Moscova, la pistol viteză.

Jocurile Olimpice din 1984 a însemnat cea mai bună ediție pentru noi, România a ocupat locul 2, după SUA, în clasamentul pe medalii.

Ecaterina Szabo a fost cea mai bună sportivă în acel an, cu cele mai multe medalii cucerite, patru de aur și una de argint la gimnastică.

Ediția din 1984 a însemnat și prima competiție majoră pentru Elisabeta Lipă.

La doar 19 ani, sportiva a cucerit aurul olimpic la dublu vâsle.

"Eu eram cea mai mică din lot, aveam 19 ani. Noi am fost singura țară comunistă care am participat. Eram în centrul atenției, eram cireașa de pe tort. Toată lumea se purta frumos cu noi. Am fost atât de mândră de primul aur olimpic. Vă dați seama că eu începusem canotajul la 16 ani și la 19 ani am ajuns deja campioană olimpică", a povestit pentru Ziare.Com, Elisabeta Lipă.

Dacă în 1984 am avut 53 de medalii cucerite, acum la Jocurile Olimpice aveam doar 4 medalii.

În plus și numărul sportivilor a scăzut, daca în 1984 am avut 128 de concurenți, la Tokyo, în 2021, România are 100 de participanți la competițiile sportive.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cum a devenit interlopul Calu proxenetul șef din Tenerife. O fostă membră PRM, colegă de dosar

2 Șansele tancurilor rusești în fața celebrelor blindate americane M1 Abrams, care ar putea ajunge în Ucraina

3 Recucerirea Insulei Șerpilor de către Rusia - consecințe majore pentru România care poate deveni furnizor energetic inclusiv pentru Europa de Est

4 Militarii ucraineni au distrus o stație radar de război electronic, care poate fi inclusă în categoria „arme valoroase ale armatei ruse”

5 VIDEO O întreagă formație de atac a armatei ruse a fost distrusă după ce a intrat într-un câmp minat