VIDEO Imagini spectaculoase de la asaltul mascaților asupra membrilor clanului interlop Ștoacă

VIDEO Imagini spectaculoase de la asaltul mascaților asupra membrilor clanului interlop Ștoacă

Percheziții la membri ai clanului interlop Ștoacă, specializat în proxenetism. În cadrul acestei acțiuni, șapte suspecți au fost reținuți și transportați la sediul DIICOT, printre aceștia numărându-se și Ionuț Alexandru Chivu, cunoscut sub numele de „Kivu a lui Ștoacă”.

În încercarea de a scăpa de forțele de ordine, unul dintre indivizii vizați a încercat să se sustragă printr-o fugă rapidă prin curtea locuinței.

Această acțiune reprezintă o etapă importantă în eforturile autorităților de a combate infracțiunile legate de proxenetism și constituie un exemplu al aplicării legii în cazurile de acest gen. Arestările au fost efectuate în conformitate cu prevederile legale, iar suspecții vor fi supuși procedurilor legale pentru a răspunde de acuzațiile care li se aduc.

La data de 12 decembrie 2023, forțele de poliție ale Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul de Combatere a Grupurilor de Criminalitate Organizată din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, au desfășurat 9 percheziții domiciliare în municipiile București și Ploiești, precum și în județele Prahova și Ilfov. În cadrul acestei operațiuni, au fost puse în aplicare 7 mandate de aducere pe numele unor persoane investigate pentru infracțiuni precum proxenetism, trafic de persoane, spălare de bani și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Din probele administrate a rezultat că, începând cu anul 2016 și până în prezent, suspecții au desfășurat activități infracționale în vederea recrutării, transportului, transferului și adăpostirii a zece tinere. Aceste acțiuni au implicat constrângerea și inducerea în eroare a acestora, cu scopul de a le determina sau obliga să practice prostituția, atât în România, cât și în state din Vestul Europei precum Elveția, Germania, Regatul Țărilor de Jos, Marea Britanie, Franța, Spania, Cehia, dar și în state arabe precum Bahrain și Emiratele Unite Arabe.

Femeile exploatale au fost racolate din România prin intermediul metodei „loverboy” (promisiunea că vor fi luate în căsătorie și vor întemeia familii), profitând de vulnerabilitatea acestora (relații anterioare eșuate, mediu familial dezorganizat, lipsa educației etc.). Ulterior, aceste tinere au fost determinate sau obligate să întrețină relații sexuale contra cost în beneficiul material al celor care le exploatau.

Suspecții frecventau diverse cluburi exclusiviste din România, în special din București și Constanța, unde racolau persoane cu posibilități financiare ridicate pentru a întreține relații sexuale contra cost cu tinerele exploatale.

Prostituatele prestate servicii sexuale contra cost în diverse locații închiriate, în regim hotelier, în municipiul București sau Constanța. Aceste servicii erau promovate și pe site-uri specializate din România.

De asemenea, femeile exploatale erau transportate sau se deplasau la cererea suspecților în străinătate, unde își ofereau serviciile sexuale prin intermediul anunțurilor postate pe diverse site-uri de profil și în cadrul cluburilor de noapte din țările respective.

În cazul tinerelor care refuzau să mai practice prostituția, acestea erau supuse unor presiuni de natură fizică și psihică, fiind adesea agresate și amenințate, pentru a-și continua activitatea și a obține sume de bani în beneficiul grupării.

Banii proveniți din activitățile de prostituție erau transferați în țară prin intermediul sistemelor financiare sau erau transportați personal de membrii grupului infracțional. Aceștia investeau apoi sumele obținute în achiziționarea de proprietăți imobiliare și autoturisme de lux, înregistrate pe numele altor persoane pentru a disimula originea ilicită a banilor și a evita plata taxelor legale către autoritățile fiscale.

În urma perchezițiilor, au fost confiscate un pliculeț cu o substanță de culoare albă pulverulentă, două pliculețe tip zip lock conținând o substanță cristalizată de culoare alb-crem, un autoturism de lux evaluat la aproximativ 100.000 de euro, 11 telefoane mobile, o tabletă, carduri bancare, 18.590 de lei, 7.700 de euro, două ceasuri de lux evaluate la aproximativ 15.000 de euro și diverse înscrisuri cu valoare probatorie în cauză.

Suportul de specialitate pentru această acțiune a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române și Biroul Tehnic și Criminalistic din cadrul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală.

Operațiunea a fost desfășurată cu sprijinul polițiștilor din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Prahova, Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Teleorman, luptătorilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei Vlad Țepeș și polițiștilor de frontieră ai Centrului de Supraveghere și Control al Trecerii Frontierei Aeroporturi București Otopeni din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră.

În cadrul acestei cauze, s-a colaborat strâns cu autoritățile spaniole, prin intermediul Biroului Atașatului de Interne al Regatului Spaniei la București. Această cooperare transfrontalieră a contribuit la eficientizarea acțiunilor întreprinse pentru destructurarea grupării infracționale și aducerea membrilor acesteia în fața justiției.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”