Comisia de muncă a camerei Deputaților a amânat marți luarea unei decizii referitoare la inițiativele legislative depuse de PNL și USR pentru eliminarea pensiilor speciale. Propunerea de amânare a fost făcută de președintele Comisiei, deputatul PSD Adrian Solomon, care a spus că înainte de luarea unei decizii este nevoie de un punct de vedere de la Ministerul Muncii pe subiect. Solicitarea lui Solomon a fost aprobată aproape în unanimitate, cu 18 voturi ”pentru ” și 2 abțineri”.

La dezbaterile din Comisia de Muncă au fost prezenți reprezentanții beneficiarilor de pensii speciale, care au solicitat la unison respingerea proiectelor de abrogare a pensiilor speciale.

Ambele inițiative au fost respinse de Senat, iar Camera este forul decizional.

Cele mai importante momente ale dezbaterii:

  • Ora 14:30 – Adrian Solomon (PSD) – propun o amânare până când va veni un punct de vedere de la Ministerul Muncii referitor la amendamentele propuse.
    • Dumitru Coarnă: eu stau pe grup și încerc să-i conving pe oameni să nu se pensioneze. Noi solicităm respingerea, nu amânarea. Amânați, și vo avea mai puțin cu 5.000 de polițiști
    • Adrian Solomon: Lăsați guvernul să se pronunțe asupra amendamentelor
    • Dumitru Coarnă: oamenii ne zic că îi omoară PNL. Vă rog să respingeți aceste inițiative, dacă nu luna aceasta vor pleca din sistem 5.000 de polițiști, oameni la 45, 50 de ani, apți de muncă.
    • Solomon: nu-i speriați pe oameni că le tăiem pensiile
    • Coarnă: nu i-am speriat, eu gândesc mai scurt, sunt mai de la țară. Dacă amânați, oamenii vor crede că va fi adoptată și se vor pensiona. Ne-au păcălit de atâtea ori, așa o să se întâmple și acum
    • Dan Vâlceanu (PNL): există două tipuri de pensii: pensii în urma unei contribuții și pensie pentru cei care nu au plătit contribuții, cum sunt militarii. Eu vreau să facem clar distncția: nu poți pentru un om cu studii superioare care a lucrat în condiții grele să îi dăm pe principiul contributivității și altui om, care nu a plătit contribuții, să-i dăm mai mult
    • Cristian Seidler (USR): Voi achiesa solicitării dvs de a solicita Ministerul Muncii de a prezenta un impact bugetar, dar v-aș ruga să dăm un raport de adoptare care să se refere în această etapă la indemnizațiile de limită de vârstă (pensiile speciale – n. red.) ale parlamentarilor și ale aleșilor locali (vociferări din sală: ”Hai, mă, lasă-ne!”)
    • dezbaterea a fost amânată cu 18 voturi ”pentru” și două abțineri
  • Ora 12:53 – luările de cuvânt ale sindicaliștilor:
    • Dumitru Coarnă (Sindicatul Polițiștilor): noi avem incompatibilități, vorbim de ststut special, asta înseamnă și pensii speciale. De la Alexandru cel Mare încoace, militarii au fost plătiți din bugetul public. Problema de fond este că, dacă vreți să fim scoși din aceste legi, scoatețipne și din sistemul de incompatibilități. Să putem face și noi un ban în plus sâmbăta sau duminica. Pe noi ne discreditați și ne duceți într-o zonă a discriminării. În afară de pensiile speciale ale militarilor, mai sunt vreo 8.000 de oameni, un miliard de lei. Vă rog să respingeți aceste proiecte dee abrogare a pensiilor speciale
    • reprezentanți al diplomaților pensionați: Noi am plătit acel 2, 3, 5% pensie suplimentară în valută. Am plătit mai mult decât trebuia. Această sumă s-a transferat la Ministerul de Externe, care nu știu dacă a transferat-o la Casa Națională de Pensii / puteți să luați orice lege să o adoptați, dar vă rog să scoateți din limbajul vostru a cest cuvâtn, ”privilegii”. Este vorba de recompensă, nu de privilegii. Eu am 70 de ani, am colegi care sunt la azil. dacă le luați această pensie, ce fac ei?
    • Mircea Dogaru (Sindicatul militarilor în retragere): noi, militarii, suntem discriminați pentru că nu face parte din sistemul public. Sfânta contributivitate există din 1991. Am contribuit de ne-a durut capul, dar nu la Casa Națională de Pensii, ci la casele noastre sectoriale. Unde enu există contract de muncă, nu există pensie. Pentru noi plata nu se face de la Casa de Pensii, ci din cei 2% dați pentru Apărare. Civilii au contracte de muncă pe 8 ore, noi, militarii, avem contracte de activitate, suntem la dispoziție 24 de ore, iar în timp de război primim glonțul. Respingem orice proiect de plafonare. Noi avem soldă de rezervist, nu pensie. Avem o medie de 2.700 de lei la pensie. În nicio legee civilă nu poate fi amestecat militarul pentru că ne-am luat niște angajamente când am aderat la NATO.
    • Cătălin Trăistaru (Sindicatul național al grefierilor): Justiția nu se poate înfăptui fără grefieri. Personalul auxiliar din instanțe și parchete are aceleași incompatibilități ca magistrații, nu putem avea alte activități în afară de cele didactice. Lucrăm nu 8, ci 12 ore pe zi. Aceste proiecte de abrogare încalcă principiul predictibilității: nu putem să ne jucăm cu viața omului, acum îi dăm, apoi îi tăiem. De mâine tăiați-ne incompatibilitățile și mergem pe principiul contributivității. Din categoria noastră sunt aproape 3.000 de beneficiari de pensie, nu cred că suntem o povară chiar atât de mare. Solicităm respingerea celor două proiecte
    • Eugenia Helvei (Asociația grefierilor pensionari): noi nu avem pensii speciale, noi avem pensii de serviciu. Aceasta are două componente: pensia contributivă și pensia acordată ca un privilegiu, în raport de sistemul de activitate în care am funcționat. Noi avem aceleași interdicți și incompatibilități ca magistrații, lucru recunoscut prin decizii CCR. Trebuie să ni se recunoască dreptul la o pensie de serviciu. Vor exista mii de procese dacă vor fi adoptate aceste proiecte. Se va efectua o economie la bugetul statului prin tăierea pensiilor noastre de serviciu? În niciun caz.
    • Florin Șchiopu (Federația sindicatelor din penitenciare): pe cei care ne constestă statutul special îi anunțăm că avem un milion de ore suplimentare neplătite. Niciodată un Crăciun sau un Revelion petrecut în pușcărie nu seamănă cu unul petrecut la hotel. Atât timp avem petrecut în penitenciare, încât nu ne permitem luxul de a ne gândi unde mergem mâine cu soția sau cu copilul. Dacă se adoptă aceste proiecte, 2.000 de angajați din penitenciare pleacă. Și așa avem deficit de personal.
    • reprezentant al aviatorilor pensionari: datorită condițiilor specifice – radiații, stres etc – că pensionarea acestui tip de personal se face la 52 de ani. Vă rugăm să respingeți cele două proiecte de abrogare a pensiilor speciale
    • Chiriș Mihai, reprezentantul aviatorilor pensionari din aviația civilă: pensia noastră de serviciu este legală. Salariile noastre au fost mult mai mari decât ale celorlalte categorii socio-profesionale, noi am ales să fim aviatori. Concluzia e clară: având un salariu mare, am contribuit la fondul de pensii cu o valoare mult mai mare. Noi am plătit și contribuție suplimentară la fondul de pensii, fiind în grupa 1 de muncă. Noi vom fi îngoziți și va fi vai de capul nostru dacă se taie aceste pensii. Nu suntem de acord cu nicio lege care să taie aceste pensii de serviciu.
    • reprezentant al funcționarilor parlamentari: eu am avut o ofertă de la BNR, dar am optat să rămân la Parlament pentru că aveam acest beneficiu al pensiei speciale. Aceste pensii de serviciu sunt promisiuni care trebuie onorate și chiar dacă se găsesc alte soluții, pensiile aflate în plată trebuie să rămână. Noi numim aceste pensii drept speciale în mod peiorativ. Activitatea noastră influențează modul în care se scriu legile pentru toată țara, nu mai vorbin de incompatibilități.
    • Florin Demian, secretarul general al Curții de Conturi: pensiile de care beneficiază auditorii Curții este o pensie de serviciu, nu o pensie specială. Dorim menținerea prevederilor legale în vigoare. Avem de a face cu un număr foarte mic de beneficiari, 604 oameni. Acești oameni beneficiază de pensia de serviciu doar când au atins vârsta standard de pensionare, nu mai devreme ca alte categorii. Ne pregătim în următorii ani de un număr mare de recrutări și există riscul de a nu avea o concurență foarte mare la concursurile de recrutare
    • reprezentant al Clubului foștilor deputați: senatorii și deputați au aceleași interdicții ca magistrații, de aceea a fost acordată indemnizația pentru limită de vârstă. Eliminarea acestora ar arunca în derizoriu activitatea legislativă a parlamentarilor. Indemnizații pentru foștii parlamentari există în toate țările, inclusiv la Parlamentul European, numai că sunt mult mai mari. Termenul de pensii speciale conduce la discriminări. Solicităm respectuos respingerea acestor proiecte de eliminare.
    • Panait Ion, comandant de aeronavă TAROM: suntem aproape 200 de piloți de linie, tăierile din 2010 au fost umilitoare. Eu mă duc cu trei cămăși la mine, plec în mai multe curse, dorm două ore pe noapte și când mă întorc mă trezesc că îmi taie venitul. Suntem total împotriva abrogării pensiilor de serviciu (Coarnă: domnul comandant, luați inițiatorii acestor legi în avion și dvs plecați cu parașuta, să vadă cum e)
  • Ora 12:25 – începe dezbaterea inițiativelor de abrogare a pensiilor speciale. ”Avem acum vedetele zilei, cele pentru care ne-am adunat azi”, a spus președintele comisiei de muncă, deputatul PSD Adrian Solomon
    • Cristian Buican (PNL): în această țară nu trebuie să avem mai multe categorii de pensionari. Inițiativa mea vrea să elimine toate aceste pensii de serviciu, cu excepția pensilor de serviciu ale militarilor și cred că este o inițiativă cuprinzătoare care apără un principiu că toți trebuie să fim egali în fața legii și nimeni într-o țară nu trebuie să fie privilegiat. Inițiativa USR nu elimină toate pensiile speciale, ci limitează anumite pensii speciale.
    • Cristian Seidler (USR): Proiectul USR prevede eliminarea tuturor pensiilor speciale civile și plafonarea celor ale militarilor și magistraților.
    • Ioana Constantin, secretar de stat în Ministerul Muncii: Guvernul susține abrogarea tuturor pensiilor speciale cu excepția celor ale militarilor
    • Adrian Solomon (PSD): Poporul trebuie învățat că statul, când își asumă niște obligații, trebuie să se țină de cuvânt. Nu să vină din patru în patru ani să schimbe regulile. Domnul Iohannis a promulgat toate aceste pensii speciale. Ce s-a întâmplat între timp cu el? Probpema în țara asta nu sunt pensiile speciale, ci că pensiile celelalte sunt prea mici. Nu trebuie să avem categorii care să fie transformate în dușmani ai poporului doar de dragul discursului. Toate aceste legi privind pensiile speciale au fost făcute în perioada 2005 – 2008, în guvernare PNL, sau în 2000, pe final de mandat CDR. Sunt categorii de demnitari și parlamentarii care au incompatibilități, care grevează asupra carierei lor. Aceste incompatibilități nu trebuie oare acoperite? Trebuie să lăsăm populismul la o parte, să nu mai vorbim că sunt privilegiați
    • Cristian Seidler (USR): Vă aduc aminte că Guvernul Dăncilă a adoptat OUG privind Codul Administrativ prin care ați introdus pensiile speciale pentru aleșii locali. De ce nu am avea pensii speciale și pentru asistente medicale, și pentru medici, și ar putea merge enumerarea la nesfârșit.
      • Pensiile speciale reprezintă o modalitate specială, dincolo de principiul contributivității, de calculare a pensiilor.
      • pensia medie lunară este de puțin peste 1.100 de lei. Pensiiile speciale sunt beneficii care nu au la bază principiul contributivității și, fără a înfiera nicio categorie socio-profesională, ele trebuie eliminate
      • există situații în care persoane au pensia de serviciu mai mare decât salariul. Acest lucru încurajează nemuncă. Nu se poate să beneficiezi de mai mulți bani la pensie decât atunci când lucrai
    • Cristian Buican (PNL): Noi considerăm că cetățenii României trebuie să fie egali în fața legii. Principiul contributivității este singurul care trebuie să stea la baza calculului pensiei în România. Pensiile speciale sunt privilegii acordate unor categorii de personal, inclusiv parlamentari.
      • sunt de acord că sistemul de pensii nu a fost întotdeauna corect, trebuie să aducem modificări astfel încât pensionarii din România să beneficieze. Azi, românii vor ca Parlamentul să elimine privilegiile. Niciunul dintre noi nu poate să ignore acest lucru
  • Ora 11:25 – ședința comisiei a fost reluată după venirea la dezbateri a secretarului de stat în Ministerul Muncii, Ioana Constantin. Dezbaterile continuă cu primele puncte de pe ordinea de zi, pensiile speciale fiind pe punctele 6, respectiv 7
  • Ora 11:10 – Președintele Comisiei, deputatul PSD Adrian Solomon, a suspendat dezbaterile nemulțumit că guvernul nu are puncte de vedere referitor la alte proiecte pe pe ordinea de zi. Discuția pe pensii nu a început

Proiectul USR  prevede eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, diplomaților și aviatorilor, dar menținerea celor ale magistraților și militarilor. Cu o condiție însă: pensia specială a judecătorilor, procurorilor și a celor din Armată să fie plafonată la cel mult salariul de bază brut din ultima lună de activitate.

În ceea ce privește  inițiativa PNL , aceasta este mult mai drastică. Liberalii propun eliminarea aproape a tuturor pensiilor speciale, cu excepția celor ale militarilor. Vorbim despre eliminarea pensiilor speciale ale senatorilor, deputaților și funcționarilor publici parlamentari, ale judecătorilor și procurorilor, ale personalului auxiliar al instanțelor și parchetelor, ale polițiștilor, diplomaților, aviatorilor și ale judecătorilor Curții Constituționale.

Inițiatorii celor două proiecte aduc o serie de argumente pentru eliminarea pensiilor speciale. Pe de o parte, spun ei, este inechitabil ca unii români să primească pensii mult mai mari decât alții deși contribuția a fost similară. Apoi, cheltuielile cu pensiile speciale sunt exorbitante: aproximativ 7 miliarde de lei pe an.

În România sunt în jur de 185.000 de persoane care primesc pensii speciale. Dintre acestea, aproape 9.000 sunt civili, aproximativ 76.000 sunt militari, iar restul de circa o sută de mii polițiști și angajați din alte structuri asimilate.