VIDEO Israel: Netanyahu îndeamnă partidele de dreapta să i se alăture pentru a forma o coaliţie "stabilă"

VIDEO Israel: Netanyahu îndeamnă partidele de dreapta să i se alăture pentru a forma o coaliţie "stabilă"

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a lansat miercuri un apel liderilor partidelor de dreapta să i se alăture pentru a forma o coaliţie guvernamentală, în primul său discurs de după alegeri, notează AFP.

 După alegerile parlamentare de la 23 martie, partidul Likud (dreapta) al lui Netanyahu a ocupat primul loc, cu 30 de locuri din cele 120 ale parlamentului, urmat de formaţiunea Yesh Atid ("Există un viitor") a rivalului său, centristul Yair Lapid, cu 17 locuri.

Pentru a prelungi cei 12 ani consecutivi la putere, premierul israelian are nevoie de sprijinul a cel puţin 61 de deputaţi, în timp ce 57 de parlamentari încearcă să îl îndepărteze de pe scena politică pe Netanyahu, în prezent vizat de mai multe acuzaţii de corupţie.

"Poporul a dat majoritatea dreptei, cu 65 de locuri", a afirmat Netanyahu într-un scurt discurs televizat.

Partidele ultraortodoxe Shas şi Yahadut HaTora, precum şi partidul de extremă dreaptă Yisrael Beiteinu, l-au asigurat de sprijinul lor cu 22 de locuri împreună.

Dar Netanyahu mai are nevoie de cel puţin nouă parlamentari pentru a obţine majoritatea. Şi pentru asta el speră să poată conta pe sprijinul lui Naftali Bennett, tenorul dreptei radicale în fruntea alianţei Yamina (7 locuri) şi al lui Gideon Saar, care conduce Noua Speranţă (6 locuri).

Adresându-li-se direct liderilor acestor două partide de dreapta, care nu au anunţat pe care dintre principalii candidaţi îl vor sprijini pentru a forma o coaliţie, Netanyahu i-a îndemnat "să revină acasă".

"Să lăsăm deoparte diferendele pentru a forma împreună un guvern stabil de dreapta, aşa cum doreşte poporul", a spus el.

Gideon Saar şi Naftali Bennett au fost amândoi apropiaţi de Benjamin Netanyahu în trecut, înainte de a-i deveni rivali.

Primul a reacţionat pe Twitter subliniind că îşi va respecta promisiunea faţă de alegătorii săi "să nu adere ori să sprijine un guvern condus de Netanyahu".

La rândul său, alianţa Yamina a afirmat într-un comunicat că liderul său, Naftali Bennett, "va continua să depună toate eforturile pentru a forma un guvern stabil care să salveze Israelul de haos", fără a preciza dacă îl sprijină pe prim-ministru.

Preşedintele israelian, Reuven Rivlin, a declarat luni că va alege până la 7 aprilie persoana care va forma următorul guvern, în timp ce niciunul dintre candidaţii la învestitură nu este deocamdată capabil să adune cele 61 de voturi necesare. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Hopa! Vedetuța Beatrice are problemuțe la dosar?

2 Așa o fi? / Adrian Năstase, „regele imobiliarelor” din Militari? / Dezvăluiri care te lasă cu gura căscată

3 Turnătorul Isărescu s-a pișat cu boltă pe oamenii care muncesc onest în această țară! / Băi, nenorocitule, nu îț…

4 Culisele angajării Proastei României la BNR pe un salariu net de 16.000 de lei / lunar

5 Ana Birchall: În urma deciziei de astăzi a CJUE instanțele de judecată pot anula actele Secției Speciale / Actel…