VIDEO Kovesi confirmă că DNA a CLASAT în 2010 un dosar TelDrum!

VIDEO Kovesi confirmă că DNA a CLASAT în 2010 un dosar TelDrum!

"Nu alegem tinte, nu anchetam o persoana pentru ca are cinci vile, pentru ca e prim-ministru sau ministru. Noi investigam fapte care sunt date in competenta noastra.

Simplul fapt ca o persoana detine o anumita functie sau are o avere nu inseamna ca trebuie sa deschidem o investigatie", afirma procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, intr-un amplu interviu acordat in exclusivitate Ziare.com .

Totodata, Laura Codruta Kovesi a confirmat ca in 2010, DNA a inchis, prin clasare, un dosar Tel Drum.

In chestiunea Tel Drum, aveti doua dosare, dupa cum ati anuntat, unul deschis chiar dupa ultima investigatie Rise Project. Ati obtinut nota DIPI despre care vorbeste aceasta investigatie?

Fiind o investigatie jurnalistica si sesizandu-ne din ce a aparut in spatiul public, am comunicat, la cererea jurnalistilor, ca este deschis acest dosar, dar nu pot face comentarii despre ce avem sau nu in dosar.

Nu e totusi cam tarziu? Despre chestiunea Tel Drum - Dragnea se vorbeste de ani de zile, au curs rauri de cerneala.

Din 2013, de cand sunt procuror sef DNA, Liviu Dragnea a fost trimis in judecata si condamnat definitiv, mai este un dosar in care a fost trimis in judecata, e pe rolul ICCJ, si avem aceste dosare in lucru. Eu va pot spune ce s-a intamplat din 2013 pana acum.

Cele doua dosare despre care mi-ati vorbit, "Referendumul" si "Bombonica", sunt oarecum marunte in raport cu ceea ce vedem acum in investigatia Rise Project.

Noi investigam fapte care sunt date in competenta noastra. Simplul fapt ca o persoana detine o anumita functie sau are o avere nu inseamna ca trebuie sa deschidem o investigatie. Nu alegem tinte, nu anchetam o persoana pentru ca are cinci vile, pentru ca e prim-ministru sau ministru. Noi investigam fapte.

Cand vorbim de averi, sa nu uitam ca exista si alte institutii care trebuie sa verifice acest lucru, ma refer la ANI. DNA nu investigheaza modul in care o persoana dobandeste o avere sau cum isi gestioneaza averea. Noi investigam daca exista fapte de coruptie legate de felul in care si-a dobandit averea sau modul in care si-o gestioneaza, modul in care isi exercita functia publica.

Deci pana in 2016, cand ati deschis primul dosar Tel Drum, nu ati avut fapte?

Noi am investigat acele informatii obtinute dupa 2013, nu stiu ce a fost inainte. Dupa 2013, acestea sunt anchetele despre care pot sa va spun.

A existat un dosar Tel Drum inchis de DNA in 2010?

Da, a existat un dosar Tel Drum solutionat in 2010 cu o solutie de netrimitere in judecata.

Stiti motivul?

Nu am citit in mod special acel dosar.

Avea legatura cu dl. Dragnea?

Nu pot sa va confirm sau sa va infirm acest lucru.

Actiunile la purtator sunt suspectate acum a fi sursa de coruptie. Aveti posibilitatea sa luati urma acestor actiuni la purtator?

Putem verifica multe, problema este ca informatiile trebuie transformate in probe, pe care uneori le avem, uneori nu. Investigatii financiare, despre conturi, despre active, despre actiuni la purtator putem verifica, dar in final discutam de probe.

Dar in cazul actiunilor la purtator puteti lua urma banilor incasati de pe urma lor?

Putem verifica orice informatie legata de bani si circuite financiare.

Deci actiunile la purtator nu sunt o "crima perfecta"?

Nu sunt.

Liviu Dragnea a afirmat vineri ca este o tinta a Laurei Codruta Kovesi si ca se asteapta sa fie audiat pentru orice "si daca ploua", iar investigatiile Rise Project nu ar fi un produs jurnalistic, ci o scurgere de informatii care sa justifice actiuni ulterioare ale DNA impotriva sa.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...