VIDEO Kovesi: Eu nu cred că, fiind procuror, ni se îngrădește dreptul la opinie

VIDEO Kovesi: Eu nu cred că, fiind procuror, ni se îngrădește dreptul la opinie

Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a declarat, miercuri, într-un interviu acordat AGERPRES, că nu crede că procurorilor li se poate lua dreptul de a-și exprima opinia.

Întrebată despre faptul că "procurorii nu fac legi, ci le aplică", șefa DNA a spus că, dacă este un proiect de lege pus în dezbatere publică, și anchetatorii pot comenta la fel ca toată lumea.

"Este evident că procurorii nu fac legi, ei aplică legea. (...) Eu nu cred că, fiind procuror, ni se îngrădește dreptul la opinie. (...) Dacă este un proiect de lege pus în dezbatere publică, eu cred că și noi putem comenta la fel cum îl poate comenta toată lumea — și oameni de specialitate, și societatea civilă, și cetățenii care pot să își trimită punctul de vedere. Faptul că noi exprimăm un punct de vedere atunci când o lege cu care noi lucrăm se modifică și putem spune cu argumente, cu statistici ce poate fi o influență pozitivă, ce poate fi o influență negativă, nu cred că ne poate fi luat acest drept", a explicat ea.

Despre proiectul de modificare a legilor Justiției, Kovesi a susținut că toți procurorii din Adunarea Generală a DNA au considerat că reprezintă o formă de presiune asupra activității și nu numai.

Cât privește numirea șefilor DNA, DIICOT și a procurorului general, Laura Codruța Kovesi spune că nu cunoaște dacă există o fundamentare a unui studiu din care să rezulte ce nu a fost bine în această procedură.

"În ultimii 12 — 13 ani, toate numirile în funcțiile de conducere în Ministerul Public s-au făcut pe această procedură. Nu știu dacă există o analiză sau există o fundamentare a unui studiu din care să rezulte ce nu a fost bine în această procedură, care sunt aspectele cele mai contestate, candidații care au fost aleși în ultimii 13 ani nu și-au îndeplinit obiectivele? Adică este foarte greu să exprimăm un punct de vedere atunci când nu avem o argumentație în față. Însă ceea ce cred că trebuie lămurit este procedura transparentă și criteriile de selecție, așa cum cere de fapt și Comisia Europeană", a precizat ea.

Referitor la ideea avansată de ministrul Justiției privind numirea procurorului general de către Senat, după model american, șefa DNA a precizat că în procedura din Statele Unite sunt implicate două instituții — președintele SUA și Senatul.

"Nu comentez în niciun caz opiniile domnului ministru al Justiției. (...) Sunt proceduri și instituții preluate din legislația străină și adaptate legislației românești, deci nimic nu interzice să preluăm astfel de instituții dacă se ajunge la concluzia că se impune. Însă aș vrea să fac un mic comentariu referitor la numirea procurorului general în Statele Unite ale Americii. În Constituția Statelor Unite ale Americii este prevăzută procedura de numire a procurorului general în care sunt implicate două instituții — președintele Statelor Unite și Senatul. Președintele este cel care nominalizează procurorul general, Senatul este cel care confirmă, după care numirea în funcție se face de către președinte. Sistemele din Europa privind numirea procurorului general sunt diferite, deci nu putem să spunem că există un model nici măcar în Europa în ceea ce privește numirea procurorului general", a afirmat Kovesi.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...