VIDEO Lansatoare de rachete românești pe frontul din Ucraina

VIDEO Lansatoare de rachete românești pe frontul din Ucraina

Pe contul de Twitter Ukrainian Front a apărut un video în care este prezentat sistemul românesc de rachete cu lansare multiplă (MLRS) APR-40. Până în prezent, nu s-a vorbit în mod oficial despre transferul acestui sistem către Ucraina și nici nu se cunoaște numărul de MLRS-uri APR-40 oferite de România.

România a luat recent o serie de măsuri de modernizare a forțelor armate. Printre acestea se numără pregătirea pentru scoaterea din uz a avioanelor MiG 21, achiziționarea de drone Bayraktar TB2, dar și renunţarea la vehiculele de luptă pentru infanteriei MLI-84 și MLI-84M.

Dacă se confirmă că sistemul românesc de rachete cu lansare multiplă (MLRS) APR-40 a ajuns în Ucraina acest lucrau înseamnă că acestea au fost transferate ca parte a sprijinului militare pe care Bucureștiul îl oferă Kievului, dar despre care preferă să nu vorbească.

Până în prezent, nu au fost publicate de armata ucraineană imagini sau materiale video care prezinte în detaliu utilizarea sistemelor APR-40. Pentru ucraineni, totuși, furnizarea acestor sisteme reprezintă un sprijin important, deoarece cunosc foarte bine caracteristicile lor.

Anterior, la sfârşitul anului trecut, surse ucrainene au semnalat prezența în zona operației militare speciale din Ucraina a transportoarelor blindate de producție românească TAB-71M, publicând fotografii cu acestea.

De fapt, sistemul romanesc APR-40 este binecunoscutul sistem BM-21 Grad, dar montat pe un șasiu diferit. DAC 665, așa cum este instalat lansatorul pe acest camion (se poate vedea în filmare, de altfel, ceea ce confirmă că este un APR-40), a fost dezvoltat pentru a tracta artileria și a transporta trupe sau echipamente.

Paralel cu APR-40, România a produs lansatorul APR-21, mai mic, iar principala diferență între cele două era numărul de rachete lansate. Versiunea mai grea, care se pare că a ajuns acum în Ucraina, dispune de o unitate de foc cu 40 de rachete cal 122 mm (sistemul Grad).

O salvă completă durează aproximativ 30 de secunde, iar raza de tragere este de aproximativ 20 km. Controlul focului se poate face atât din interiorul vehiculului, dar și cu ajutorul unei console de la distanță. Este demn de remarcat faptul că operatorul poate selecta fie modul de tragere continuă, fie cel cu un singur foc.

O reîncărcare completă a tuturor rachetelor durează aproximativ 10 min și necesită implicarea a doi din cei șase membri ai echipajului. Pe remorca RM13 au fost transportate rachete suplimentare, dar prezența lor pe linia frontului din Ucraina nu poate fi confirmată. Cel puțin patru camioane cu lansatoare pot fi văzute în imaginile menționate anterior, fără echipament suplimentar.

Experții militari ucraineni „caută” intens soluții privind furnizarea de armament în vederea respingerii invaziei la scară largă declanșată de Federația Rusă.

Astfel, ucrainenii caută intens soluții pentru a acoperi nevoia uriașă de sisteme de artilerie, atât occidentale, cât și fost sovietice din statele partenere.

O asemenea analiză a adus în atenția experților ucraineni din cadrul publicației Defence Express, sistemul românesc de artilerie LAROM.

Important de subliniat e că nu cunoaștem să fi fost o discuție oficială la nivel politic privind interesul Ucrainei asupra lansatoarelor de rachete românești LAROM. Oricum, Bucureștiul a subliniat de fiecare dată când a avut ocazia că ajutorul militar pe care îl acordă Ucrainei nu e public. În ciuda criticilor, politica autorităților române cu privire la ajutorul militar pe care îl acordăm Ucrainei a fost consecventă.

Însă așa cum precizează și jurnaliștii ucraineni, chiar și în cazul ipotetic în care România ar da undă verde unui asemenea transfer, decizia finală nu ne va aparține doar nouă. În programul de dezvoltare și modernizare a lansatoarelor LAROM nu e implicat doar Aerostar Bacău, ci și companii din Israel, precum Elbit ori Israel Military Industries, fapt care ar necesita și acordul părții israeliene pentru un asemenea transfer. SURSA: defenseromania.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...