VIDEO LIVE UPDATE Austria: Focuri de armă în centrul Vienei, în apropierea unei sinagoge / Trei civili ucişi

VIDEO LIVE UPDATE Austria: Focuri de armă în centrul Vienei, în apropierea unei sinagoge / Trei civili ucişi

UPDATE ORA 07.56 Doi bărbaţi şi o femeie au murit în atacurile asupra centrului Vienei, comise luni seară şi pentru care ministrul austriac de interne a dat vina pe un simpatizant al Statului Islamic, singurul atacator cunoscut care a fost împuşcat de poliţişti, a declarat şeful poliţiei din capitala austriacă marţi dimineaţă într-o conferinţă de presă, citat de Reuters.

O serie de atacuri în centrul Vienei, în care bărbaţi înarmaţi au ucis două persoane şi au rănit mai multe altele, au fost comise de cel puţin un "terorist islamist", a declarat marţi ministrul austriac de interne Karl Nehammer.

Nehammer a repetat apelurile ca publicul să rămână marţi acasă, într-o conferinţă de presă televizată dimineaţă devreme, în timp ce a spus că un atacator, puternic înarmat şi purtând o centură explozivă, era un simpatizant al Statului Islamic.

"Am avut un atac ieri seară comis de cel puţin un terorist islamist", a spus Nehammer, adăugând că atacul a fost o încercare de a slăbi sau diviza societatea democratică a Austriei.

Bărbaţii înarmaţi au atacat luni seară şase locuri din centrul Vienei, începând din faţa sinagogii principale. Martori au descris bărbaţii care trăgeau în mulţimile din baruri cu puşti automate, întrucât mulţi oameni profitau de ultima seară înainte de introducerea unei carantine la nivel naţional din cauza COVID-19.

Oficialii au confirmat luni noapte că doi civili au fost ucişi şi alţi cel puţin 14 răniţi. Poliţia a împuşcat şi ucis un atacator.

Foto: (c) CHRISTIAN BRUNA / EPA


UPDATE ORA 07.34 Biden condamnă atacul 'oribil' de la Viena

Candidatul democrat la preşedinţia Statelor Unite Joe Biden şi soţia sa au condamnat atacul terorist de la Viena, informează marţi DPA.

UPDATE ORA 07.28 Atentat la Viena: Trump spune că 'atacurile răului' trebuie să înceteze

Preşedintele american Donald Trump a denunţat pe Twitter "încă un act de terorism josnic" comis la Viena, unde un atentat terorist a făcut doi morţi luni seară, adăugând că "atacurile răului" trebuie să înceteze, informează marţi France Presse şi DPA.

UPDATE ORA 04.16 Atac terorist Viena: Un al doilea civil a decedat

O femeie rănită în atacul terorist de luni seara din centrul Vienei a încetat din viaţă la spital, ceea ce face ca bilanţul victimelor în rândul civililor să crească la două, conform informaţiilor furnizate de primarul capitalei austriece Michael Ludwig, transmite Reuters.

Ministrul austriac de interne Karl Nehammer a informat că cel puţin un suspect implicat în atac continuă să se afle în libertate, menţionând de asemenea că sunt mai mulţi morţi, potrivit dpa.

UPDATE ORA 01.40 Atac terorist Viena: Cancelarul Sebastian Kurz vorbeşte despre un ''atac terorist respingător''

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a declarat că împuşcăturile de luni seara din Viena sunt un "atac terorist respingător" şi a adăugat că armata va proteja obiectivele din capitală pentru ca poliţia să se poată concentra asupra operaţiunilor antiteroriste, informează Reuters.

'În prezent trăim momente dificile în republica noastră. Aş dori să mulţumesc tuturor forţelor de urgenţă care îşi riscă viaţa pentru siguranţa noastră, mai ales astăzi. Poliţia noastră va lua măsuri decisive împotriva autorilor acestui atac terorist respingător", a scris Kurz pe Twitter.

Foto: (c) Jin Luowei/Xinhua)


UPDATE ORA 01.10 Atac terorist Viena: Cehia efectuează controale la frontieră; mai mulţi suspecţi sunt încă în libertate

Poliţia cehă a anunţat luni seara că efectuează controale la frontiera cu Austria după atacul terorist produs în cursul serii la Viena de mai mulţi bărbaţi înarmaţi, transmite marţi AFP.

"Poliţia efectuează controale ale vehiculelor şi pasagerilor la punctele de trecere a frontierei cu Austria ca măsură preventivă în urma atacului terorist de la Viena", a informat poliţia cehă pe Twitter.

Totodată Reuters informează că mai mulţi făptaşi, suspectaţi de comiterea a ceea ce autorităţile austriece au calificat drept un atac terorist, sunt încă în libertate. Membri ai forţelor speciale sunt în prezent pe urma acestora, a anunţat ministrul austriac de interne Karl Nehammer, care a precizat că atacatorii sunt "puternic înarmaţi şi periculoşi".

UPDATE ORA 00.48 Liderii UE, Franţa şi Germania au condamnat atacul terorist din Viena

Liderii instituţiilor europene, preşedintele Franţei şi ministerul german de externe au fost printre primii care au reacţionat condamnând atacul terorist produs luni seara în centrul Vienei în şase locuri diferite, numărul victimelor şi al răniţilor nefiind încă definitiv, informează marţi AFP.

"Europa condamnă cu tărie acest act laş care încalcă viaţa şi valorile noastre umane. Gândurile mele sunt alături de victimele şi locuitorii Vienei după teribilul atac din această seară. Suntem alături de Austria", a scris pe Twitter preşedintele Consiliului European Louis Michel.

Într-o postare pe Twitter , şeful diplomaţiei europene Josep Borrell s-a declarat "şocat şi mişcat" de aceste atacuri, pe care le-a calificat drept "un act de laşitate, violenţă şi ură". "Gândurile mele sunt alături de victime şi de familiile lor, precum şi de cetăţenii Vienei. Suntem alături de voi", a adăugat oficialul european.

"Peste tot pe continentul nostru suntem uniţi împotriva violenţei şi a urii", a scris pe Twitter preşedintele Parlamentului European David Sassoli.

"Aceasta este Europa noastră"."Inamicii noştri trebuie să ştie cu cine au de-a face. Nu vom ceda", a reacţionat, la rândul său, preşedintele francez Emmanuel Macron , potrivit Reuters.

"Nu trebuie să cedăm în faţa urii care încearcă să ne divizeze societăţile", a scris pe Twitter ministerul german de externe."Chiar dacă nu s-a stabilit amploarea actelor teroriste, gândurile noastre sunt alături de răniţi şi de victime în aceste momente dificile".

UPDATE ORA 00.09 Austria: Doi morţi, dintre care un suspect, în atacul terorist din Viena

Poliţia vieneză a confirmat că a ucis un suspect ca răspuns la atacul terorist produs luni seara în capitala Austriei, informează dpa.

Foto: (c) Leonhard Foeger/REUTERS


Au mai fost confirmate moartea unei persoane şi rănirea gravă a altor câteva, printre care un ofiţer de poliţie, conform unei postări pe Twitter a poliţiei din Viena.

Un purtător de cuvânt al poliţiei a declarat pentru agenţia de presă austriacă APA că victima este un civil.

Poliţia a mai informat pe Twitter că mai mulţi suspecţi înarmaţi cu puşti au început să tragă pe Seitenstettengasse în jurul orei locale 20.00 (19:00 GMT). Focuri de armă au fost trase în şase locuri diferite.

UPDATE ORA 23.43 Austria: Mai multe victime într-un posibil atac terorist comis în centrul Vienei

Echipaje ale serviciilor de urgenţă din Viena au raportat luni seara mai mulţi morţi şi răniţi pe fondul a ceea ce ministerul de interne austriac a calificat drept un "aparent atac terorist" în curs de desfăşurare în capitala Austriei, potrivit informaţiilor transmise de agenţia de presă APA, citate de dpa.

Foto: (c) Lisi Niesner/REUTERS


"Din punct de vedere numeric nu putem oferi o cifră exactă, suntem încă în procesul de a obţine o imagine de ansamblu", a declarat un purtător de cuvânt al serviciilor de urgenţă.

APA a raportat, de asemenea, moartea unui ofiţer de poliţie.

Până acum cel puţin trei persoane au fost internate în spital.

UPDATE ORA 22.55 Austria: Mai mulţi răniţi într-un atac comis în apropierea unei sinagogi din Viena

Focuri de armă au fost trase luni în centrul Vienei şi sunt "mai mulţi" răniţi, a transmis pe Twitter departamentul de poliţie, în timp ce în presă au apărut informaţii despre un atac asupra unei sinagogi din capitala Austriei, informează dpa.

"Împuşcături în cartierul din centrul oraşului - există persoane rănite - STAŢI DEPARTE de toate locurile publice sau de transportul public", informează postarea de pe Twitter a poliţiei.

Agenţia de presă austriacă APA, care citează ministerul de interne, a informat că un atacator a fost ucis şi se crede că un altul a reuşit să fugă.

Într-o înregistrare video apărută online, despre care se presupune că a fost făcută la locul incidentului, se pot vedea oameni care alergau şi se aud împuşcături, în timp ce o persoană care nu apară în filmare îl îndeamnă pe autor să se retragă de la fereastră.

Foto: (c) Lisi Niesner/REUTERS


UPDATE ORA 22.42 UPDATE Austria: Focuri de armă în centrul Vienei, în apropierea unei sinagoge

Mai multe focuri de armă au fost trase luni seara în centrul Vienei, potrivit poliţiei, care a raportat "răniţi", transmit agenţiile internaţionale de presă. Mass-media locale au scris despre un atac lângă o sinagogă importantă din capitala Austriei.

Foto: (c) Leonhard Foeger/REUTERS


Unul dintre atacatori "ar fi murit, altul ar fi fugit" şi o persoană a fost arestată, a precizat Ministerul de Interne, citat de agenţia de presă austriacă APA. Potrivit aceleiaşi surse, un poliţist a fost rănit grav şi este posibil să existe şi decese în acest atac comis de mai multe persoane, relatează Reuters.



Un martor ocular, intervievat la un canal de televiziune, a spus că a văzut "o persoană care fugea cu o armă automată, care trăgea cu sălbăticie". Poliţia a ajuns la faţa locului şi a ripostat, un alt martor la incident spunând că s-au auzit ''cel puţin 50 de împuşcături'', scrie AFP.

Un purtător de cuvânt al poliţiei a spus că este în curs o amplă desfăşurare a poliţiei în centrul Vienei.

Ziarul Kronen Zeitung a relatat că o sinagogă a fost atacată. Acesta şi alte mass-media au raportat împuşcături trase în zona unei pieţe din apropiere, Schwedenplatz.


"În acest stadiu, nu este posibil să se spună dacă a fost vizată sinagoga", a reacţionat pe Twitter Oskar Deutsch, preşedintele Comunităţii Evreieşti din Viena (IKG), precizând că edificiul era închis în acel moment.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

2 De citit analiza lui Adrian Năstase despre războiul din Ucraina

3 În ce circumstanțe a murit liderul interlop Costel Corduneanu

4 Surprinzător, unul dintre experții de top ai Chinei anunță înfrângerea Rusiei în Ucraina

5 VIDEO Filmare cu camarila lui Nicușor Dan, în frunte cu „bobinatorul” primarului, controversatul afacerist Matei Păun, în timp ce caută un sediu de ca…