VIDEO Macron şi Scholz îşi arată sprijinul pentru Ucraina în faţa Porţii Brandenburg

VIDEO Macron şi Scholz îşi arată sprijinul pentru Ucraina în faţa Porţii Brandenburg

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi cancelarul german, Olaf Scholz, şi-au afişat luni seară "deplinul sprijin" pentru Ucraina mergând împreună sub Poarta Brandenburg din Berlin, simbol al Războiului Rece şi iluminat pentru ocazie în culorile ţării invadate de Rusia, a constatat AFP.

"Sprijin deplin pentru Ucraina", a declarat şeful statului francez, apropiindu-se pe jos împreună cu cancelarul german de aproximativ 200 de persoane aflate în spatele cordoanelor, întrebat ce mesaj doreau să transmită cei doi lideri cu demersul lor.



Situată în centrul Berlinului, Poarta Brandenburg a fost până în 1989 o parte integrantă a zidului care timp de decenii a separat părţile comunistă şi occidentală ale oraşului, devenind un simbol al Cortinei de Fier.

Foto: (c) Lisi Niesner/REUTERS


Multe persoane persoane din public erau îmbrăcate în culorile Ucrainei şi au strigat "Mariupol", oraşul din sud-est în mare parte distrus de armata rusă.

În micul grup, unii ucraineni au criticat însă atât atitudinea guvernului german, cât şi a celui francez în conflict, Parisul şi Berlinul fiind acuzate uneori de prea multă complezenţă sau proximitate cu Rusia.

"Mi-ar plăcea să văd mai mult curaj", a declarat pentru AFP Tania, 40 de ani, un medic care locuieşte în Germania de 25 de ani.


Foto: (c) Michele Tantussi/REUTERS


"Înţeleg că ei (liderii francez şi german) se tem pentru propriii cetăţeni, dar Rusia nu trebuie subestimată", a continuat ea, avertizând că, după Ucraina, Moscova ar putea apoi să agreseze Polonia şi ţările baltice.

"Oamenii din Occident sunt speriaţi din cauza creşterii preţurilor şi a temerilor legate de al treilea război mondial", a adaugă ea.

Olaf Scholz, în special, se confruntă cu critici frecvente pentru livrările de arme insuficiente către Ucraina şi pentru dependenţa puternică a Germaniei de importurile de energie din Rusia. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...