O organizație din domeniul apărării din Rusia a mărit recompensa, până la echivalentul a 22.000 de dolari, pe care o oferă pentru capturarea unui robot de producție estoniană care este folosit de trupele ucrainene, transmite publicația DefenseNews .

Recompensa oferită inițial, anunțată în 2022, era de 11.000 de dolari.

Tracked Hybrid Modular Infantry Systems (THeMIS) este construit de compania Milrem Robotics. Vehiculul off-road poate fi folosit pentru mai multe operațiuni importante: evacuarea răniților, curățarea rutelor pe care ar putea fi instalate mine sau dispozitive explozive improvizate și livrarea de muniție în prima linie. THeMIS poate fi echipat și cu armament, precum mitraliere, tunuri automate, rachete anti-tanc sau drone kamikaze.

Organizația care își dorește un astfel de robot, în stare bună, pentru a-l studia, este Centrul de Analiză a Strategiilor și Tehnologiilor (CAST), apropiată de regimul de la Kremlin.

Până pe 11 ianuarie 2023, Milrem a livrat 15 unități THeMIS în Ucraina. Costurile sunt susținute de producător și compania germană Krauss-Maffei Wegmann. Reprezentanții Milrem Robotics au transmis că nu se tem că secretele lor ar putea fi furate de ruși.

Robotul, cu dimensiunile 240 x 200 x 115 cm și o greutate de 1.630 de kg, este controlat de la distanță de un operator. Vehiculul poate atinge o viteză maximă de 20 km/h și are o autonomie de 1,5 ore pe baterii. Cu un generator diesel, autonomia poate fi extinsă la 15 ore. Pe lângă Estonia și Ucraina, THeMIS mai este folosit de Olanda.