VIDEO O echipă de cercetători americani a ascultat ''muzica'' unei pânze de păianjen (studiu)

VIDEO O echipă de cercetători americani a ascultat ''muzica'' unei pânze de păianjen (studiu)

O melodie stranie, de rău augur, reverberantă, ce poate transmite fiori. Aşa sună o pânză de păianjen, potrivit unei echipe de cercetători americani care a studiat cu ajutorul inteligenţei artificiale vibraţiile emise de păianjeni, relatează miercuri Reuters.

Pânzele de păianjen pot oferi o orchestră de informaţii, ce pot fi utile în diverse domenii, din cel al comunicaţiilor până în cel al construcţiilor, susţine Markus Buehler, profesor de inginerie la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT), care a utilizat inteligenţa artificială pentru a le studia.

"Păianjenii folosesc vibraţiile ca modalitate de comunicare cu mediul înconjurător, cu alţi păianjeni", a explicat el.

"Am înregistrat aceste vibraţii emise de păianjeni şi am folosit inteligenţa artificială pentru a studia aceste modele vibraţionale şi a le asocia cu anumite acţiuni, învăţând practic limbajului păianjenului", a adăugat Buehler.

Buehler şi echipa sa de cercetători au creat modele 3D ale pânzelor de păianjen în momentele în care arahnidele erau ocupate cu diverse activităţi, precum construcţia pânzei, reparaţia acesteia, vânătoare sau hrănire. Specialiştii au ascultat apoi sunetele încercând să găsească tipare în semnalele păianjenilor şi au recreat sunetele cu ajutorul computerelor şi al algoritmilor matematici.

"Păianjenul este un animal cu totul diferit", a spus Buehler. "Ceea ce păianjenii văd sau simt nu este audibil sau vizibil pentru urechea sau ochiul omului. Aşadar, transpunând (vibraţiile) începem să experimentăm acest lucru", a adăugat cercetătorul.

 Buehler speră că activitatea echipei sale ar putea permite oamenilor să înţeleagă limbajul păianjenilor şi chiar să comunice cu aceştia.

"Melodiile sunt genul de relaţii pe care şi păianjenul le-ar experimenta. Şi, din acest punct de vedere, putem începe să simţim cam ce simte un păianjen", a spus Buehler.

Există peste 47.000 de specii de păianjeni şi toţi ţes pânze care le asigură adăpost şi cu ajutorul cărora prind hrana.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, pânza de păianjen este de cinci ori mai rezistentă decât oţelul.

Structura vie a pânzei de păianjen ar putea conduce la inovaţii în construcţii, mentenanţă şi reparaţii, a precizat Buehler. "Ne putem imagina crearea unui sistem sintetic ce ar putea imita ceea ce face păianjenul pentru a detecta (vibraţiile) pânzei şi pentru a o repara", a spus el. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Bătaie la Antene! / Încăierare în baie la Antena Stars!

2 „Eu încep să cred că Dominic Fritz ăsta este prost. Dar prost rău”

3 Miracol în politică! / Uite pe unul care a renunțat la ciolan pentru principii!

4 A fost arestat interlopul care jefuia români în benzinăriile din Austria

5 STENOGRAME „Tu ești curvă, dacă ai atitudinea asta…Băi! Tu cât de dobitoacă să fii…​” / Interlop către noua șefă…