VIDEO O nouă „drăcovenie” americană pe frontul din Ucraina/Rușii au ambalat resturile într-o cutie de carton

VIDEO O nouă „drăcovenie” americană pe frontul din Ucraina/Rușii au ambalat resturile într-o cutie de carton

Toate indiciile arată că Forțele Armate Ucrainene au primit mult așteptatele muniţii GLSDB și, în loc să facă anunțuri şi să lanseze comunicate de presă, ucrainenii au început imediat să surprindă forţele ruse de ocupaţie. Un material video realizat de ruşi a fost publicat pe reţele de socializare şi prezintă epava unui nou tip de muniţie care a lovit una dintre poziţiile lor de pe front. Iar printre resturi, care au fost ambalate într-o cutie de carton, seamănă cu un element destul de neobișnuit, de formă pătrată, care prezintă şi cu un cod de bare.

La scurt timp după publicarea acestor imagini au apărut şi primele concluzii. Și, într-adevăr, este destul de ușor de recunoscut ca acele resturi prezentate de ruşi sun parte din secțiunea de coadă a bombei GBU-39/B Small Diameter Bomb (SDB). Și face parte din ceea ce alcătuieşte o muniţie de tip GLSDB, împreună cu motorul de rachetă M26, după cum precizează publicaţia ucraineană Defense Express.

Și dacă excludem imediat opțiunea ca Ucraina să fi primit doar bombe SDB, atunci nu există alte opțiuni decât ca muniţiile GLSDB să fie deja utilizate de către ucrainenii pentru a ataca poziţiile forţelor ruse de ocupaţie.

Și având în vedere că nu a rămas decât secțiunea de coadă a bombei, aceasta este, de asemenea, prima utilizare cu succes în luptă a GLSDB de către Forțele Armate ale Ucrainei și prima utilizare în luptă a acestui sistem în lume.

Sistemul este o combinație între un motor de rachetă M26 (care se găsește pe sistemele MLRS) și bomba ghidată de diametru mic, GBU-39 (SDB) - care este lansată în principal din aer, de pe avioane de atac. Ambele sunt disponibile din abundență în inventarele SUA.

Sistemul propus de Boeing, numit Ground-Launched Small Diameter Bomb (GLSDB), este unul dintre multele planuri pentru producerea de noi muniții pentru Ucraina și aliații din Europa de Est ai Americii.

Motorul rachetei M26 se găsește din abundență în depozitele SUA, iar GBU-39 costă aproximativ 40.000/bucată, ceea ce face ca GLSDB să fie ieftin și componentele sale principale să fie ușor disponibile.

La începutul lunii ianuarie, presa occidentală a relatat că Ucraina ar putea primi în cel mai scut timp munițiile ghidate cu precizie GLSDB (Ground-Launched Small Diameter Bomb) mult așteptate pentru sistemele de rachete M142 HIMARS și M270 MLRS , însă Departamentul american al Apărării s-a limitat atunci la a face declarații mai degrabă generale și a refuzat să ofere detalii în acest sens.

,,În ceea ce privește GLSDB, așa cum am menționat anul trecut, vom furniza Ucrainei GLSDB-uri ca parte a programului USAI, un efort de asistență în domeniul apărării. Cu toate acestea, din motive de securitate, nu vom confirma un calendar specific", a declarat, la momentul respectiv, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder, în cadrul unui briefing, răspunzând la întrebarea dacă poate confirma informaţiile apărute în ziarul Politico ca căruia Ucraina a primit bombe ghidate GLSDB.

Bomba GBU-39 - care ar funcționa ca focos al GLSDB - are aripi mici, pliabile, care îi permit să planeze mai mult de 100 km dacă ar fi lansată dintr-o aeronavă. Sursa Foto: Saab

Bombele GLSDB pot distruge eficient o tină inamica aflată la o distanță de până la 150 km. Principiul de funcționare constă în faptul că bomba GBU-39/B este mai întâi lansată la o altitudine mare cu ajutorul unui motor de rachetă, se separă, își deschide aripile și începe să planeze spre ținta dorită.

Bomba GBU-39/B în sine cântărește doar 113 kg, dar, în ciuda acestui fapt, poate străpunge mai mult de 90 cm de beton armat înainte de a exploda. Există, de asemenea, un mod de detonare de contact și unul aerian. Versiunea de bază a GBU-39/B este ghidată prin navigație inerțială și prin satelit, cu o abatere declarată de până la 1 metru.

SURSA: defenseromania.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”