VIDEO Oros: PPA produce pagube prea mari economiei româneşti; nu vă pasă decât de samsari şi de vânătorii de subvenţii

VIDEO Oros: PPA produce pagube prea mari economiei româneşti; nu vă pasă decât de samsari şi de vânătorii de subvenţii

Pesta porcină africană produce pagube prea mari economiei româneşti, pentru ca românii să mai plece urechea la falsa voastră îngrijorare pentru ţăranul român, a afirmat, luni, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, la dezbaterea moţiunii simple depuse de PSD împotriva sa.



"În trei ani, din 2017 până în 2019, aţi umplut toată ţara, aţi înroşit ţara. Pesta porcină africană produce pagube prea mari economiei româneşti pentru ca românii să mai plece urechea la falsa voastră îngrijorare pentru ţăranul român, pentru că nu vă pasă decât de samsari şi de vânătorii de subvenţii. 620 de milioane de euro este deficitul balanţei comerciale la carnea de porc şi 500 de milioane de lei sunt despăgubirile anuale, în ţară se produce doar 25% din carnea de porc consumată. Din cele 3,6 milioane locuri de cazare pentru porcii la îngrăşat, doar 900.000 sunt ocupate, restul sunt în ferme falimentate", a precizat Adrian Oros.

În ceea ce priveşte Ordinul 24/2021, Oros a precizat că acesta este similar cu cel lăsat de fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, care prevedea creşterea unui număr maxim de 5 porci în gospodăria populaţiei.

"Celebrul ordin despre care vorbiţi este lăsat de domnul Daea. Domnul Daea a spus că doar 5 porci se cresc în gospodărie. Şi acum este în vigoare Ordinul 538/2019 emis de domnul Daea. Această Ordonanţa de Urgenţă despre care faceţi vorbire vine să aprobe un Plan de măsuri de urgenţă pentru supravegherea, prevenirea şi controlul pestei porcine africane în România şi pentru modificarea Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006. Este un act normativ care să statueze toate măsurile necesare pentru eradicarea şi combaterea PPA şi relansarea creşterii porcului în România. Harta României a rămas în continuare roşie, iar pericolul este să avem restricţii la export nu doar la porc şi carne de porc ci şi la alte produse agroalimentare dacă nu reuşim să stăpânim această boală, sau cel puţin să o localizăm", a precizat Oros.

Şeful MADR susţine că nici un crescător de animale care respectă regulile minime de biosecuritate nu va avea de suferit în urma implementării acestui ordin, care trebuie respectat inclusiv de samsari, cei care sunt vinovaţi, în opinia sa, de răspândirea PPA pe teritoriul României.

"Nici un crescător de animale mic sau mare, care creşte porc pentru consum sau pentru comercializare, şi care respectă regulile minime pentru controlul şi combaterea PPA nu va avea de suferit. Cu siguranţă samsarii, prietenii dumneavoastră, vor trebui şi ei să respecte regulile, pentru că regulile, nu-i aşa, sunt pentru toţi", a subliniat Adrian Oros.

Potrivit datelor Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), România înregistra pe 26 martie un număr de 407 focare active de pestă porcină africană (PPA) în 37 de judeţe, din care şapte în exploataţii comerciale şi şase în exploataţii comerciale de tip A, fiind afectate un număr de 104.408 porcine.

De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 şi până în prezent, au fost diagnosticate 5.362 cazuri la mistreţi în 41 de judeţe. În ultima săptămână au fost înregistrate 17 cazuri noi de PPA la mistreţ.

Pesta porcină africană nu produce îmbolnăviri la oameni, însă acest virus are un impact dezastruos la nivel economic şi social, precizează ANSVSA.

Plenul Camerei Deputaţilor dezbate, luni, moţiunea simplă pe agricultură a PSD, cu titlul "Agricultura României este atacată de cel mai periculos dăunător - ministrul Adrian Nechita Oros".

Potrivit documentului, agricultura a avut, în 2020, două recorduri negative: cea mai pronunţată reducere de producţie dintre activităţile economice - minus 16,2% la valoarea adăugată creată şi cea mai mare creştere de preţuri - plus 10,5% la preţuri. Totodată, PSD îl acuză pe ministrul Agriculturii că toate promisiunile făcute de la preluarea mandatului s-au dovedit a fi doar minciuni.

Semnatarii moţiunii îi transmit ministrului Oros că munca în agricultură "nu e la patru ace, cu batistuţa galbenă apretată la piept", ci cu "sudoare, cu nelinişti, cu griji, cu mâini crăpate, cu lacrimi uscate pe obrajii trişti, dar mai ales cu sufletul legat de glia strămoşească!".

Votul final pe moţiunea PSD împotriva ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, va fi acordat miercuri, 31 martie 2021. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...