VIDEO Pauza în testele clinice ale vaccinului AstraZeneca împotriva COVID-19, ''un apel de trezire'' (OMS)

VIDEO Pauza în testele clinice ale vaccinului AstraZeneca împotriva COVID-19, ''un apel de trezire'' (OMS)

Pauza anunţată de grupul farmaceutic britanic AstraZeneca în studiile clinice ale vaccinului său experimental, dezvoltat împreună cu Universitatea Oxford, după declanşarea unei ''boli potenţial inexplicabile'' la un participant la studiu, reprezintă "un apel de trezire", însă nu ar trebui să-i descurajeze pe cercetători, a declarat joi Soumya Swaminathan, coordonatoarea departamentului ştiinţific din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), relatează Reuters.

"Acesta este un apel de trezire pentru a recunoaşte că există urcuşuri şi coborâşuri în studiile clinice şi că trebuie să fim pregătiţi", a afirmat Soumya Swaminathan în cadrul unei conferinţe de presă virtuale, la Geneva.


"Nu trebuie să fim descurajaţi. Aceste lucruri se întâmplă", a mai spus şeful cercetătorilor OMS.

Guvernele caută cu toate forţele un vaccin care să ajute la oprirea pandemiei de COVID-19, care a provocat peste 900.000 de decese şi o criză economică globală, iar OMS a considerat vaccinul AstraZeneca, dezvoltat împreună cu Universitatea Oxford, ca fiind cel mai promiţător.

Cu toate acestea, grupul farmaceutic britanic a suspendat săptămâna aceasta studiile clinice după ce un participant la studiu, din Marea Britanie, a dezvoltat o ''boală potenţial inexplicabilă'', posibil un efect secundar grav.

Vaccinul dezvoltat de AstraZeneca şi Universitatea Oxford, unul dintre proiectele occidentale cele mai avansate, este testat pe zeci de mii de voluntari din Regatul Unit, Brazilia, Africa de Sud şi, din 31 august, Statele Unite, în cadrul celei de-a treia şi ultima fază a testelor clinice, pentru verificarea siguranţei şi eficacităţii.

"Este o cursă împotriva acestui virus şi este o cursă pentru a salva vieţi. Nu este o cursă între companii şi nu este o cursă între ţări", a adăugat Mike Ryan, şeful OMS pentru situaţii de urgenţă.

Peste 27,95 milioane de persoane au fost infectate cu COVID-19 la nivel global, conform unui bilanţ Reuters. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria