VIDEO Președintele Klaus Iohannis, conferință de presă: Nu intenționez să accept un nou experiment de austeritate cu România

VIDEO Președintele Klaus Iohannis, conferință de presă: Nu intenționez să accept un nou experiment de austeritate cu România

Președintele Klaus Iohannis susține astăzi de la 18.00 o conferință de presă la Palatul Cotroceni, potrivit unui anunț al Administrației Prezidențiale.

G4Media transmite LIVE conferința președintelui.

Klaus Iohannis:

  • Ultimele săptămâni au fost foarte intense pentru România. Dacă vorbim de politica externă și de securitate, au fost săptămâni foarte bune.
  • Summitul NATO de la Madrid și, cu o săptămână înainte, Consiliul european, ne amintim cu plăcere de rezultatele bune care au fost obținute de România pentru România.
  • Cred că este potrivit să repet că aceste întâlniri au făcut România mai sigură, mai vizibilă și au dovedit un lucru care a fost discutat de multe ori și acum răspunsul e pe măsură. România e un actor foarte implicat în politica europeană și de securitate.
  • Românii sunt mai bine apărați
  • Faptul că Ucraina dar remarcabil și Moldova au primit statutul de candidat la UE, și pe acest palier pentru România a fost o evoluție deosebit de bună.
  • Aceste rezultate nu au venit de la sine și nu au căzut din cer, sunt rezultatul unei echipe mari. Administrația prezidențială, Guvernul, ministerele, reprezentanțele au lucrat, au fost rezultate muncite. Îmi exprim mulțumirea față de toți cei care s-au implicat.

Întrebări și răspunsuri

Euronews: Traversăm o perioadă dificilă. Ne confruntăm cu prețuri care au explodat, inflație, riscul să nu avem suficiente gaze. Se vorbește de criză economică, austeritate. Care sunt scenariile, măsurile pe care le luați în considerare? Există un scenariu al austerității?

Klaus Iohannis:

  • Nu cred și nu avem un plan de a intra într-un procedeu de austeritate. Am avut criza economică din 2009, 2010, 2011, unde s-a încercat în plan european să se combată criza prin măsuri de austeritate. Rezultatul nu a fost bun și nu intenționez să accept un nou experiment de acest tip cu România.
  • De problemele economice se ocupă Guvernul. Planul a funcționat până acum foarte bine. Guvernul alocă bani pentru investiții și dispunem și de fonduri europene substanțiale. Pe de altă parte, Guvernul a reușit să vină cu pachete de sprijin succesive pentru a ajuta mai ales populația vulnerabilă.
  • Acestea vor continua. Vom avea investiții semnificative, dar și pachete de sprijin acolo unde e nevoie. Situația este complexă,. Criza energetică nu s-a terminat. Se vorbește de o criză a alimentelor care poate nu ne afectează direct, dar dacă prețurile cresc, ne va afecta și pe noi. Trebuie să ne pregătim.
  • Aceste crize nu au fost generate de noi, ci de alții, în speță de Rusia care a atacat Ucraina. Trebuie să avem răbdare și guvernul să ia măsurile înțelepte, să sprijine populația vulnerabilă și să vină în sprijinul economiei. Acesta e planul și cu acesta vom trece peste aceste vremuri grele.

TVR: Ați avut poziții publice pentru independența justiției. Cum vedeți dvs. o sentință dată recent care vizează premierul prin care judecătorul motivează prin decizia de stabilitate la nivelul conducerii. O astfel de sentință mai respectă principiul separației puterilor?

Klaus Iohannis:

  • Libertatea presei, independența justiției sunt elemente de bază ale democrației. Cred în ele, le-am promovat și am reușit să ajungem în acest punct în care putem să spunem că presa este liberă.
  • Și dacă v-ați aștepta să comentez această hotărâre nu o voi face pentru că nu am comentat niciodată o sentință. Principiul separației puterilor în stat e funcțional în România.

Agerpres: Parlamentul a adoptat Legea avertizorilor de integritate. Procurorul șef al EPPO a anunțat că ia în calcul activarea mecanismului de condiționare a fondurilor. Ce veți face?

Klaus Iohannis:

  • Situația e în evoluție. Parcursul legii nu s-a terminat.
  • Acuma, la momentul când vorbim, legea e la CCR, după care fie se întoarce în Parlament, fie vine la mine și atunci voi uza de instrumentele de care dispune președintele.
  • Este important să fie o lege bună, care transpune directiva europeană nu doar în litera, ci și spiritul ei.
  • Orice altă discuție a prematură. Sunt convins că în final vom avea o lege care are o formă bună.

Europa Liberă: La aproape o lună după ce pachetul de legi privind securitatea națională a ieșit în spațiul public, puteți să spuneți că nu l-ați primit? Și cine l-a scris?

Klaus Iohannis:

  • Nu președintele elaborează legi. Eu nu le-am elaborat. Mai departe, cine a lucrat pe ele o să vă spună inițiatorii.
  • Interesul pentru a avea legi solide, moderne ale securității naționale a apărut de ani de zile și eu am solicitat din primul mandat ca o echipă de specialiști să lucreze pe ele pentru că unele sunt anacronice. Legea SIE nu e compatibilă nici măcar cu Constituția.
  • Nu putem să funcționăm în sec XXI cu legi ale securității naționale făcute în 91-92.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”