VIDEO Prețul corect la gaze/Ce faci ca să nu îți crească factura cu peste 160% de la 1 iulie

VIDEO Prețul corect la gaze/Ce faci ca să nu îți crească factura cu peste 160% de la 1 iulie

De la 1 iulie va trebui să ne negociem siguri – cu unul sau cu mai mulți furnizori – un preț corect la gaze. În cazul în care nu știm cum, prețul ne-ar putea crește chiar și cu mai mult de 160%. În schimb, dacă înțelegem ce să-i cerem furnizorului și cum să o facem, factura ar scădea considerabil și ne-ar rămâne bani, scrie  SpotMedia.ro .

Ca să vă ajutăm să fiți pregătiți pentru discuțiile cu furnizorii, începând de astăzi, vă aducem – în parteneriat cu Asociația Energia Inteligentă (AEI) – Preț corect la gaze, un ghid complet de negociere a facturii la gaze naturale pentru clientul casnic.

Pe parcursul mai multor episoade, cu sprijinul președintelui AEI, expertul Dumitru Chisăliță, vă vom arăta, pe larg, cum ajunge gazul în gospodăriile noastre, de ce depinde prețul lui, dar și care sunt cele mai eficiente tehnici de negociere pe care trebuie neapărat să le cunoaștem pentru a obține un preț corect la gazele pentru acasă.

Pentru moment, noi, consumatorii casnici, plătim gazele naturale în regim reglementat.

Asta înseamnă că furnizorul (adică firma căreia îi plătim factura de gaze) nu ne poate încasa oricât dorește, ci doar cât îi permite statul, prin intermediul Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

După 1 iulie 2020, însă, statul nu mai vrea să se implice în stabilirea prețului gazelor naturale pentru consum casnic. Motivul: UE face demult presiuni pentru liberalizarea acestei piețe. Doar că guvernele României din ultimii ani n-au ascultat ce le-a cerut Bruxelles-ul. Acum, însă, în al doisprezecelea ceas, Executivul este nevoit să asculte, ca să evite sancțiuni împovărătoare. Și e bine că ascultă pentru că, pe termen lung, România va avea de câștigat din liberalizarea piețelor de energie, dacă face lucrurile așa cum trebuie.

Deocamdată, pe noi ne interesează, însă, că suma pe care o vom plăti pentru gaze va depinde de cât ne vom pricepe să negociem cu furnizorul.

Preț corect la gaze – Și dacă nu știm să negociem?

În niciun caz să nu depunem din start armele și să spunem ”nu mă pricep, așa că semnez ce mi se cere și gata!”. O astfel de atitudine riscă să ne coste mai mult decât credem, ani la rând.

Dacă într-adevăr nu ne pricepem, primul lucru pe care ar trebui să îl facem este să conștientizăm că nu suntem singurii într-o astfel de situație de incertitudine. Dimpotrivă – conform unei analize a Asociației Energia Inteligentă (AEI) – în țara noastră sunt câteva milioane de oameni care nu se pricep.

”În România, 50% dintre gospodăriile înregistrate sunt dotate cu gaze naturale. Este vorba despre circa 3,5 milioane de gospodarii. Parte dintre ele au trecut deja în piața liberă (adică deja proprietarii își negociează de mai demult prețul la gaze naturale pentru că așa au vrut – n.red.).

Infografic realizat de SpotMedia.ro/Alexandru Nistor

Și atunci discutăm de circa 3,4 milioane de gospodării care, de la 1 iulie, urmează să treacă în piața liberalizată și (ai căror proprietari – n.red.) vor trebui să își managerieze singuri problema prețului gazelor naturale.

Per total, doar 5% din populație înțelege suficient ca să poată negocia în cunoștintă de cauză”, a precizat Dumitru Chisaliță pentru SpotMedia.ro.

Asta înseamnă că, în medie, abia un român din 20 știe suficient pentru a-și negocia cu succes, in interesul său, prețul gazelor naturale pentru acasă.

Toți ceilalți riscă să semneze orice contract ar primi de la furnizor, sperând că asta n-o să-i ardă prea tare la buzunare. Dar, din păcate, într-o astfel de situație s-ar putea ca speranța să nu ajute la nimic, iar cheltuielile riscă să devină repede împovărătoare, dacă nu cunoaștem un preț corect la gaze.

Riscăm facturi mai mari cu 160%

Spre exemplu, președintele AEI, Dumitru Chisaliță, spune că deține, în București, o garsonieră, in care se folosește gaz doar pentru gătit. în aprilie, furnizorul Engie i-a trimis o ofertă pentru încheierea unui contract la gaze.

Câteva calcule i-au fost suficiente expertului pentru a ajunge la concluzia că oferta era total dezavantajoasă, însemnând o majorare a facturii sale lunare cu peste 160%.

Infografic realizat de SpotMedia.ro/Alexandru Nistor

Atunci a început un amplu proces de negociere, care nu s-a încheiat nici până astăzi. Oricum – după ce i-a telefonat și i-a scris furnizorului – expertul citat de SpotMedia.ro a obținut deja o reducere majoră a prețului gazelor. Mai exact, Engie i-a oferit un contract în baza căruia factură ar urma să scadă ușor față de nivelul de acum, în loc să se majoreze cu 160%.

Doar că expertul în gaze naturale susține că scăderea propusă de furnizor nu i se pare suficientă. Așa că a cerut o nouă ofertă. Iar dacă nu va obține un preț corect la gaze, va începe să discute cu alți furnizori. Și tot așa, până când va găsi unul care să-i facă o ofertă mulțumitoare și cu care să bată palma.

Una peste alta, Dumitru Chisaliță spune că, față de facturile curente, un consumator care negociează eficient poate obține reduceri de până la 20% pentru o garsonieră, de până la 9% pentru un apartament cu 2 camere și de până la 5% pentru o casă de locuit.

Toate aceste disconturi ar fi bani care rămân în buzunarul consumatorului, în loc să ajungă la furnizor.

În materialul video de mai jos, expertul consultat de SpotMedia.ro explică, pe larg, de ce e necesar să negociem acum un preț corect la gaze. Și de ce ne-ar putea costa mai multe decât credem, dacă amânăm negocierea și semnăm orice contract ne va pune furnizorul pe masă, după data de 1 iulie.

Un lucru e clar: fie nu facem nimic și îi dăm furnizorului chiar și cu 160% mai mulți bani, fie învățăm să citim contractul și să negociem, ca să reușim astfel să obținem un preț convenabil, mai mic și decât cel de acum.

Având în vedere cât de mulți români trebuie să învețe aceste lucruri, normal ar fi fost ca Guvernul României să organizeze niște campanii de informare și educare a populației. Dar n-a făcut-o. Și nici măcar n-a dat vreo explicație pentru că îi lasă pe români cu totul nepregătiți în negocierea prețului la gaze.

În consecință – dacă vreți să aflați cum să negocieți eficient prețul gazelor naturale – urmăriți campania ”Preț corect la gaze”, care vă este prezentată de SpotMedia.ro, în parteneriat cu AEI. De fapt, sub acest slogan, expertul Dumitru Chisăliță organizează seminarii de informare și educare a consumatorului de mai bine de 5 ani.

În cadrul acestor seminarii, mii de consumatori au învățat cum se negociează un contract, cum se citește o factură și cum trebuie să își apere dreptul de a plăti un preț corect pentru gazele naturale consumate acasă.

În episodul următor vă arătăm, pe larg, cât de lung este drumul pe care îl străbat gazele naturale, de la sondă până la locuința noastră, dar și cât ne costă asta și de ce contează, atunci când negociem cu furnizorii.

 


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”