VIDEO Primele fisuri în AUR? Diana Șoșoacă și George Simion, proteste separate/Simion: Nu există tensiuni, dar dacă există trădători mai bine să apară acum

VIDEO Primele fisuri în AUR? Diana Șoșoacă și George Simion, proteste separate/Simion: Nu există tensiuni, dar dacă există trădători mai bine să apară acum

Primele fisuri din Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) au devenit vizibile imediat după incendiul de la Spitalul ”Matei Balș”. După incendiul de la „Matei Balș”, senatorul Diana Șoșoacă și co-președintele partidului, George Simion, au ales să apară public separat, atât în intervențiile televizate, cât și în manifestațiile la care participă împotriva actualului guvern. Diana Șoșoacă este probabil cea mai vocală apariție din AUR, partid pe care îl conduce însă George Simion, împreună cu celălalt co-președinte, Claudiu Târziu, relatează G4Media.ro .

  • Important: Diana Șoșoacă nu se numără printre fondatorii AUR, ci este membră în Partidul Neamul Românesc, fondat de Ninel Peia. Ea a intrat în Parlament candidând pe listele AUR în urma unui protocol de colaborare semnat între Partidul Neamul Românesc și Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), după cum a explicat George Simion într-un interviu pentru Europa Liberă .

În ziua incendiului, Diana Șoșoacă a mers singură la ”Matei Balș”, unde a insistat să intre în spital, invocând statutul de parlamentar, deși instituția se afla în plină anchetă a procurorilor criminaliști care cercetau cauzele izbucnirii incendiului. Senatoarea le-a transmis oamenilor prin intermediul mass-media să ”iasă în stradă” și să vină în fața spitalului, cerându-le de asemenea și parlamentarilor să vină la ”Matei Balș”, să ceară explicații pentru incendiu.

A doua zi, sâmbătă, George Simion a organizat și el un protest, dar în fața Ministerului Sănătății, manifestație la care Diana Șoșoacă nu i s-a alăturat.

Și duminică, 31 ianuarie, cele două figuri reprezentative pentru AUR au ales să protesteze separat: George Simion a fost prezent în fața Ministerului Sănătății, împreună cu alți șapte parlamentari AUR, pentru a cere demisia ministrului Vlad Voiculescu, iar Diana Șoșoacă nu se afla printre ei.

Senatoarea a venit în fața Ministerului Sănătății abia mai târziu, spre seară, împreună cu câțiva zeci de oameni, și a încercat să intre în clădirea ministerului pentru a discuta cu ministrul. La protestul Dianei Șoșoacă nu a participat George Simion.

O declarație a fostului președinte Traian Băsescu, care vorbea despre tensiunile dintre cei doi și lupta pentru putere din AUR, redată de România TV, l-a iritat pe co-președintele partidului, George Simion. Acesta a intervenit în direct la RTV, la emisiunea lui Victor Ciutacu, și a negat că ar exista probleme între el și senatoarea Șoșoacă. Simion a precizat, însă, că ”dacă există trădători”, ar fi de preferat ca ei să se arate acum ”decât atunci când AUR va ajunge la guvernare”.

Diana Șoșoacă a intrat și ea în direct la aceeași emisiune, dar pentru a cere un drept la replică referitor la faptul că moderatorul a criticat faptul că senatoarea a încercat să intre în Spitalul ”Sfântul Pantelimon” invocând statutul de parlamentar. Șoșoacă a mers la ”Sfântul Pantelimon” după ce neonul dintr-o cameră s-a ars și a ieșit fum, contextul fiind incendiul de la ”Matei Balș”, care se petrecuse cu doar câteva zile înainte și se soldase cu victime. Senatoarea a intrat într-un dialog agresiv cu moderatorul, acuzând postul de televiziune că panichează lumea. Șoșoacă a fost scoasă din direct.

Reprezentanta AUR i-a cerut lui Ciutacu să îi pronunțe și numele de familie, în formula completă, apoi cei doi s-au acuzat de lipsă de bun simț și încălcarea legii:

Moderator: Bună seara, doamna senator.

Diana Șoșoacă: Îmi spuneți numele întreg, Ivanovici Șoșoacă.

M.: Doamna Ivanovici Șoșoacă, soția domnului Silvestru Șoșoacă, e corect așa?

D.Ș.: Nu, cred că depășiți cam mult bunul simț.

M.: Dumneavoastră depășiți limitele legii uzând legitimația de parlamentar.

D.Ș.: Dumneavoastră nu sunteți organ de anchetă, ca să îmi spuneți mie că depășesc limitele legii. Dumneavoastră păstrați-vă în limitele jurnalismului.

M.: Iar dumneavoastră păstrați-vă în limitele legii și nu intrați peste mine, că eu nu sunt portarul ăla de la spital”. (…)

Ulterior, Șoșoacă a povestit cum, din cauza burtierelor România TV, rudele pacienților internați la Spitalul ”Sfântul Pantelimon” din Capitală au început să o sune, speriați că membrii familiilor ar putea fi în pericol după ce un incendiu ar fi izbucnit în unitatea medicală. Senatoarea AUR a acuzat postul de televiziune că ”panichează lumea cu știri neverificate”, moment în care moderatorul a întrerupt dialogul.

D.Ș.: ”Totul a pornit de la burtiera României TV în care era menționat că există flăcări și un incendiu la Spitalul ”Sfântul Pantelimon”. Eu eram cu oamenii la manifestație. Am fost sunată pe telefon de foarte multe persoane, care aveau rude internate spunând că nu știu ce s-a întâmplat cu rudele lor. Evident că m-am deplasat spre ”Sfântul Pantelimon” unde, deja în fața spitalului, se adunase foarte multă lume, foarte mulți erau rudele celor internați (…) Am solicitat să intru, să vorbesc cu un reprezentant al spitalului, am așteptat (…) A venit doamna doctor care este purtătoarea de cuvânt a spitalului, am întrebat-o: ”A existat vreun incendiu?/ Nu, nu a existat, a existat un scurtcircuit la neon/ Au exitat răniți, a murit cineva, se întâmplă ceva?/ Nu, doamnă, am dat și un comunicat de presă/ Da, dar aveți oameni în stradă și e normal să comunicați cu ei, că rudele lor sunt internate/”. Am aflat ce s-a întâmplat, am ieșit afară, am rugat lumea să se calmeze, să se ducă acasă, pentru că urmau amenzile date de Jandarmerie, am liniștit lumea spunând că nu este ceea ce vedeți dumneavoastră la televizor. Și acum vă spun un lucru: Dumneavoastră sunteți primii care ar trebui să plătiți în fața legii pentru că vă permiteți să panicați lumea cu știri pe care nu le-ați verificat. Trebuie să le verificați din trei surse.

M.: Doamna Șoșoacă, rezumați-vă la modul în care vă faceți dumneavoastră meseria. Între noi e un Everest de modalitate de practicare a meseriei și mi-e teamă că în defavoarea dumneavoastră.

D.Ș.: Într-adevăr, e un munte, exact, este Everestul, poate chiar Vârful Omul, că suntem în România. Și vă spun un lucru, că e bine să vă ocupați de jurnalismul dumneavoastră și noi ne ocupăm de ceea ce avem de făcut.

M.: Eu mă ocup de jurnalism, dumneavoastră faceți-vă mandatul pentru care ați fost aleasă în Parlament. (…)

D.Ș.: Dumneavoastră aveți o atitudine prin care panicați lumea. Dacă m-ați invitat la un drept la replică, bunul simț ar….

M.: Nu v-am invitat, l-ați cerut dumneavoastră.

D.Ș.: Este obligația dumneavoastră să-mi acordați dreptul la replică.

M.: Este bunăvoința mea.

D.Ș.: Nu, nu e bunăvoință, conform legii aveți obligația să îmi dați dreptul la replică.

M.: Vă urez o seară bună, doamna Șoșoacă, vă mulțumesc pentru intervenție și pentru dreptul la replică”.

Context

La alegerile parlamentare din decembrie 2020, Alianța pentru Unirea Românilor a câștigat aproape 10% din voturile românilor, obținând 47 de locuri în Camera Deputaților și Senat.

Diana Șoșoacă, de profesie avocat, a obținut astfel un loc de senator în mandatul 2020-2024 și a devenit foarte vocală și prezentă în spațiul public, eclipsându-l pe liderul AUR, George Simion, mai temperat în aparițiile publice, mai ales după ce AUR a devenit formațiune parlamentară.

Nu este prima dată când Diana Șoșoacă și George Simion se remarcă prin opinii diferite. În timp ce Șoșoacă a declarat, la sfârșitul anului trecut, că nu se va vaccina împotriva COVID-19 pentru că ”nu are cum să se infecteze”, Simion a transmis luni seară la Antena 3 că se va vaccina împotriva virusului, dar ”mai la final”, atunci când îi va veni rândul.

Foto: Diana Șosoacă și George Simion (InquamPhotos / Liviu Chirica)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…