VIDEO Replica „SF” a ucrainenilor la anunțul Rusiei că a lăsat Ucraina fără piloți militari

VIDEO Replica „SF” a ucrainenilor la anunțul Rusiei că a lăsat Ucraina fără piloți militari

TASS , una dintre agențiile de presă ale statului rus, afirma luni că practic toți piloții ucraineni au fost eliminați de forțele Moscovei însă o nouă înregistrare video publicată marți de ucraineni arată cu totul altceva.

Un MiG-29 ucrainean lansand rachete antiradar primite din SUAFoto: Captura video

„Întregul personal operațional calificat al fostei aviații a Ucrainei - a avioanelor Mig-29, Su-27 și Su-25 aircraft - a fost practic eliminat de acțiunile eficace ale Forțelor Aerospațiale Ruse și sistemelor de apărare antiaeriană”, potrivit unei „surse diplomatico-militare” citate în urmă cu o zi de TASS.

Aceasta mai afirmă că Occidentul nu își va respecta promisiunea de a livra avioane de fabricație sovietică Ucrainei, aflate în dotarea forțelor aeriene ale unor state NATO din Europa de Est.

Ucraina nu a primit deocamdată avioane de la alte țări

Premierul slovac Eduard Heger anunțase la începutul lunii iulie că țara sa ar putea deveni primul stat care furnizează avioane de luptă Ucrainei de la declanșarea „operațiunii militare speciale” pe 24 februarie însă deocamdată niciun stat nu și-a luat un angajament ferm în acest sens.

Declarațiile lui Heger au venit în contextul în care Slovacia va renunța la avioanele sale MiG-29 fabricate în URSS, spațiul aerian al țării urmând să fie protejat de Polonia și Cehia până la sosirea avioanelor F-16 americane achiziționate de Bratislava.


Polonia anunțase la rândul ei la începutul lunii martie că dorește să își doneze avioanele MiG-29 forțelor armate ucrainene însă Pentagonul a respins oferta ca acestea să fie transferate întâi în Statele Unite și apoi în Ucraina iar Varșovia se pare că a renunțat ulterior la această intenție.

Prin urmare, nu este clar la ce „promisiuni” se referă sursa citată de jurnaliștii de la TASS însă aceasta mai spune că Ucraina a fost forțată să apeleze la cadeți slab instruiți de la academia sa a forțelor aeriene din cauza numărului mare de piloți pierduți, lucru care a dus la „pierderi catastrofale în ceea ce a rămas din aviația ucraineană”.

Răspunsul piloților ucraineni la știrea difuzată de ruși

Însă forțele armate ucrainene au publicat marți o înregistrare video spectaculoasă care arată cum avioanele sale de luptă MiG-29 au început să folosească rachetele antiradar AGM-88 HARM pe care Kievul le-a primit din partea Statelor Unite.

Rachetele AGM-88 par să fie trase din tuburile de lansare în care în mod obișnuit s-ar afla rachetele aer-aer R-27.

Aceasta nu este prima oară când Rusia face afirmații îndoielnice privind succesele repurtate de forțele sale împotriva aviației ucrainene. Ministerul rus al Apărării anunța încă din luna mai că forțele rusești au doborât 165 de avioane militare ucrainene, un număr mai mare decât cel total pe care le avea Ucraina la izbucnirea războiului.

În bilanțul publicat miercurea trecută, când s-au împlinit 6 luni de la declanșarea războiului de către președintele Vladimir Putin, ministerul Apărării de la Moscova afirma că numărul avioanelor ucrainene pe care le-ar fi doborât a ajuns la 268.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale