VIDEO Rușii, în imagini care dau fiori la centrala nucleară Zaporojie, unde au parcat camioane militare lângă un reactor nuclear

VIDEO Rușii, în imagini care dau fiori la centrala nucleară Zaporojie, unde au parcat camioane militare lângă un reactor nuclear

CNN semnalează apariția unor imagini cu vehicule militare rusești în sala unei turbine conectate la un reactor nuclear al centralei Zaporijie.

Sursa citată menționează că a verificat prin geolocație materialul video și că acesta este autentic.

Imaginile au început să circule, joi, pe rețelele sociale, însă nu este clar când au fost filmate.

Materialul filmat înfățișează una dintre cele șase săli cu turbină situate în partea de vest a centralei nucleare, care este poziționată, la rândul său, aproape de orașul Energodar.

Fiecare sală cu turbină este conectată la și încorporată într-o construcție masivă, în care se găsește un reactor nuclear, precizează CNN.

Vehicule militare ruse la 130 de metri de reactorul nuclear

Vehiculele militare rusești, care par să fie camioane folosite în mod uzual de trupele Moscovei, se află pe latura vestică îndepărtată a clădirii, la parter, la circa 130 de metri de reactor.

În video apar cel puțin cinci vehicule - dintre care unul este marcat cu simbolul "Z", specific unităților care iau parte la campania din Ucraina.

În apropiere se văd cel puțin două amenajări care seamănă cu niște corturi.

Lângă vehicule se află diverși paleți. Nu este clar dacă paleții și corturile au legătură cu soldații ruși sau cu funcționarea centralei nucleare.

CNN amintește că Rusia a declarat anterior că singurele echipamente militare pe care le-a amplasat la centrala Zaporojie sunt cele legate de misiunile de pază.

Ucrainenii au tras în iulie în ținte rusești la 300 de metri de un reactor nuclear

Joi, Ministerul rus al Apărării a transmis că imaginile din satelit arată că armele, în special cele grele, nu sunt amplasate în perimetrul centralei.

CNN precizează că a contactat Ministerul rus al Apărării în legătură cu prezența vehiculelor militare ruse în sala turbinelor de la Zaporojie dar nu a primit imediat un răspuns.

Kievul și Moscova s-au acuzat reciproc în ultima perioadă de terorism nuclear.

Oficialii ucraineni au declarat în repetate rânduri că forțele ruse au depozitat armament greu în complexul nuclear, pe care îl utilizează pentru lansarea de atacuri, mizând pe faptul că forțele de apărare nu vor trage, la rândul lor, asupra centralei.

Luni, șeful companiei nucleare din Ucraina, Petro Kotin, a spus că Rusia a amplasat 14 piese de echipament militar greu în prima unitate energetică de la Zaporojie și șase vehicule în sala celui de-al doilea generator.

CNN mai notează că în data de 19 iulie, ucrainenii au efectuat tiruri vizând corturile cu soldați ruși aflate la circa 300 de metri de unul dintre reactoarele nucleare.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Mare lovitură pentru Kremlin. Kârgâzstan și Kazahstan adoptă alfabetul latin, renunță la cel chirilic: „Russkiy Mir se destramă”

2 Lovitură sub centură pentru Putin de la aliatul său, Lukașenko

3 SUA răspund Rusiei cu USS Gerald R. Ford - cel mai modern și scump portavion construit vreodată. Nava, pregătită de prima misiune

4 Moarte stupidă pentru un fotomodel, în camera de hotel. Tânăra a confundat ușa de la toaletă

5 „Regrupare tactică” la Lîman. Forțele de ocupație fug mâncând pământul. Kievul spune că toate căile de acces sunt ”sub controlul focului” ucrainean