VIDEO Scene dure cu pacienții pe targă sau în cărucioare la Spitalul Foișor/Rudele celor internați au protestat

VIDEO Scene dure cu pacienții pe targă sau în cărucioare la Spitalul Foișor/Rudele celor internați au protestat

Spitalul Foișor, unul specializat pe ortopedie, va deveni spital de Covid-19. Nimic special până aici, doar că evacuarea pacienților a devenit un adevărat circ, cu pacienți scoși noaptea pe targă, în cărucioare, iar unii evacuați chiar în portbagajul mașinii. Nebunia a crescut când la fața locului au ajuns protestatarii adepți ai teoriei conspirației care au provocat incidente.

De ce s-a făcut evacuarea noaptea și în acest mod?

Raed Arafat spune că ordinul de evacuare s-a dat cu o zi înainte, că au fost prezenți de dimineața pentru transferul pacienților, dar că managerul spitalului și anumite cadre medicale s-au opus și a fost nevoie de explicații suplimentare care au întârziat transferul care ar fi început bia la ora 15.

Managerul spitalului susține însă că ordinul de evacuare a fost dat abia la ora 15, iar aparținătorii au fost anunțați în ultima clipă să vină la spital.

UPDATE Arafat: Am făcut demersurile necesare din timp, am înștiințat din timp managerul, dar, când am început să facem mutarea, ne-am izbit iarăși de rezistența unora și așa am întârziat. Arafat, despre pacienta introdusă în portbagaj: Familia a insistat să o transfere astfel. Nu știu însă dacă e corect

UPDATE Protestatarii anti-mască și anti-măsuri pandemice ajunși la fața locului au intrat în conflict vineri seara cu jandarmii care au venit să asigure paza, între cele două tabere având loc îmbrânceli. Adepți ai teoriei conspirației, protestatarii susțin că spitalele pentru Covid stau goale și se opun evacuării pacienților.

Managerul spitalului s-a opus transformării acestuia în unul pentru caurile de Covid-19

Spitalul are peste 90 de paturi, 65 au fost deja operați și urmau să fie externați în curând, dar alți 25 de pacienți erau programați pentru operație.

Rudele a multora dintre pacienți au protestat vehement față de mutarea acestora.

La fața locului au ajuns și cîțiva dintre protestatarii anti-măsuri de carantina și anti-mască, în frunte cu Pompiliu Diplan, care vociferează violent.

”Astfel de decizii se iau între Ministerul Sănătății și DSU. Operațiunea a început la ora 15 și ne pare rău că ne-am lungit și am ajuns ca la ora asta să mutăm pacienții. Ne cerem scuze familiilor pacienților, dar am produs acest disconfort pacienților d ela Foișor ca să facem bine mai multor pacienți grav bolnavi de Covid”, a declarat Andrei Baciu la Digi 24.

Sâmbătă, va fi pus în funcțiune și TIR-ul ATI de la ”Victor Babeș”.

La ora actuală, nu mai sunt locuri libere la ATI la spitalele de Covid-19.



Secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Raed Arafat, a declarat, vineri seară, la Antena 3, că ”orice oră contează”, în timp ce deputatul PSD Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a declarat că în momentul transferurilor nu s-ar fi ținut cont de opiniile corpului medical, iar procedura ”este periculoasă”.

Raed Arafat, care este și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a transmis că s-a decis vineri, fiind semnat un ordin în acest sens, transformarea Spitalului Foișor în unitate COVID-19, și pentru acest lucru bolnavii internați în spital sunt mutați în această seară la alte unități din București sau sunt externați cei care nu mai au nevoie de îngrijire.

  • „Situația în unitățile de primiri urgențe este serioasă, pentru că astăzi dimineață a trebuit să trimitem pacienți în alte zone, chiar cu un avion militar”, a declarat Arafat la Antena 3.

Raed Arafat a precizat că Spitalul Foișor are o secție de Terapie Intensivă de 21 de paturi și are 200 de paturi pe oxigen.

  • „Abia sub jumătate din secția de terapie intensivă este ocupată, din care 3 sau 4 pacienți care necesită, de fapt, transfer în altă parte de Terapie Intensivă”, a spus Arafat.

Șeful DSU a mai spus că, în această seară, se lucrează pentru conectarea la energie electrică a celui de-al treilea tir de Terapie Intensivă de la Spitalul „Victor Babeș” și că sunt mulți pacienți în unitățile de primiri urgență.

  • „Contează orice oră, când noi avem pacienți de terapie intensivă în UPU și continuă să vină pacienți”, a explicat Aradat decizia de a muta de urgență pacienții de la Spitalul Foișor.

Vineri seară, la Antena 3, Alexandru Rafila a catalogat drept ”intolerabil” transferul pacienților de la Spitalul Foișor și a spus că în timpul procedurii nu s-a ținut cont de sfaturile corpului medical al instituției, subliniind că este ”periculos” ca pacienții să fie mutați noaptea, fără respectarea unor proceduri.



Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...