VIDEO SF pentru România! Cum se face școală „la țară”, în Ciugud

VIDEO SF pentru România! Cum se face școală „la țară”, în Ciugud

O școală de sat, din inima Transilvaniei, revoluționează sistemul de învățământ al României. Unitatea a fost dotată cu un sistem inteligent de acces în clădire care permite recunoașterea facială a elevilor și profesorilor. Sistemul ia temperatura celor care intră în școală și-i semnalează pe cei care nu poartă mască de protecție. În plus, un alt software va detecta nivelul de dioxid de carbon și va anunţa când trebuie aerisită clasa. Vă invităm să urmăriți un reportaj Digi24  realizat în cea mai modernă instituție de învățământ din mediul rural din România.

Prima școală „smart” din mediul rural din România se pregătește de începerea cursurilor cu măsuri speciale și cu un sistem inteligent inedit de acces în clădire. De asemenea, va fi utilizat în premieră un sistem de filtrare și dezinfectare a aerului în spațiile comune, iar personalul școlii va fi testat. Sistemul semnalează dacă un elev lipsește și conducerea unității de învățământ contactează imediat familia pentru a vedea ce s-a întâmplat. Se întâmplă la Ciugud, în județul Alba, o comună despre care s-a vorbit în repetate rânduri, fiind unul dintre puținele exemple pozitive din România.  Campioană la proiecte cu fonduri europene , și-a căpătat faima de „ cea mai bogată comună  din România”.

Portarul, înlocuit de un robot care știe dacă nu porți mască

În locul portarului cu temometrul în mână care le va da „bună dimineața” copiilor la intrare, la Școala gimnazială din comuna Ciugud, județul Alba, elevii vor fi întâmpinați de un robot.

Triajul epidemiologic la intrarea în școală se face cu ajutorul unui dispozitiv smart. Dacă cel care intră nu poartă mască, este imediat detectat. Reporterul Digi24 a făcut un test și a încercat să intre fără mască. „Vă rugăm, purtați mască!”, s-a auzit vocea robotului. „Temperatură normală”. Aparatul confirmă apoi că poate intra în școală. 

Iar misiunea robotului nu se încheie aici. Tot el va fi şi cel care va striga primul catalogul, iar în cazul vreunui elev absent, directorul şcolii va fi anunţat imediat.

Premieră națională: inteligența artificială pentru aerul din clasă

Școala din Ciugud înseamnă două lucruri: o strictă organizare și inteligență artificială. Este pregătită să primească de luni elevii în condiții de maximă siguranță. De exemplu, fiecare elev va găsi pe banca sa un ghid clar despre ceea ce înseamnă Covid-19 și cum ar trebui să se comporte în timpul orelor de curs. De asemenea, pentru a se menține mereu în clasă un aer proaspăt, a fost implementat, în premieră națională, un sistem bazat pe inteligență artificială care arată nivelul de dioxid de carbon, temperatura și nivelul de luminozitate.

Deși pare greu de crezut, toate acestea se întâmplă într-o școală din mediul rural din România.

Elevii și profesorii de aici au renunțat la cretă în urmă cu un an și tot de atunci învață pe table inteligente.

- Sunt niște table inteligente pe care scriem cu un creion pe ele, explică un elev.

- Și cum ți se pare?

- Mai frumos decât pe tablele normale.

În loc de laboratoare, realitatea virtuală

Nici clasicele laboratoarele de biologie, chimie sau istorie nu mai există. Toate s-au transpus acum în realitate virtuală.

„Eu de exemplu fac descrierea la oră cu elevii, deschid acest material și le pot arăta copiilor și ei se pot plimba în interiorul teatrului și pot arăta ceea ce văd, pot realiza o descriere”, explică profesorul.

Scenariul hibrid nu este neapărat o noutate pentru elevii din Ciugud.

„Și înainte erau perioadele în care gripele țineanu acasă copiii.  Sunt niște camere de unde se poate face transmiterea lecțiilor. Copilașul stând acasă să poată vedea ce se întâmplă în clasă”, spune directoarea școlii.

Mândri de școala lor de la țară

Elevii, dar şi părinţii se mândresc cu şcoala din comuna lor.

„E o mare diferență față de celelalte școli! Mă bucur foarte mult că m-am mutat aici”, spune Denisa, elevă.

„Având în vedere că au niște condiții super-mega-extra, așa, ca să înțeleagă toată lumea, mie îmi convine, ca să zic așa, și sunt mult mai liniștită, din toate punctele de vedere. Am adus și băiețelul, că pe fetiță am transferat-o anul trecut, în iarnă. Seamănă cu cele de afară”, spune un părinte.

„Am învățat împreună, totul a fost ceva nou la noi în școală, dintr-odată aveau acces la tot”, arată Maria Simion, directoarea școlii din Ciugud.

Școala are în jur de 130 de elevi, care nici nu și-ar dori acum să meargă în altă parte. Directoarea Maria Simion spune că toți abia așteaptă să revină în bănci.

 

Lucrările de transformare a școlii de țară în școală smart au costat un milion de euro: jumătate bani europeni și jumătate bani din bugetul local.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina