VIDEO Stelian Ion spune că nu poate interveni în dosarul ''10 august'': Ar fi foarte grav să se întâmple aşa

VIDEO Stelian Ion spune că nu poate interveni în dosarul ''10 august'': Ar fi foarte grav să se întâmple aşa

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a subliniat vineri că nu poate interveni în dosarul ''10 august'' şi că ar fi foarte grav să se întâmple acest lucru, adăugând că răspunsurile în ceea ce priveşte clasarea acestui dosar ar trebui să vină din partea sistemului judiciar.

"Potrivit legii, ministrul Justiţiei nu poate interveni, ar fi foarte grav să se întâmple aşa şi ar fi foarte grav să avem o lege care să permită să intervină în dosare aflate în curs de soluţionare în urmărirea penală sau în instanţele de judecată. Deci, dacă există vreo aşteptare din partea cuiva, în sensul în care ministrul Justiţiei ar putea interveni în vreun fel în acest dosar, le spun foarte clar că nu se poate întâmpla, şi foarte bine că nu e aşa, altfel am avea o reîntoarcere în nişte vremuri pe care nu ni le amintim cu plăcere", a spus Stelian Ion într-o conferinţă de presă la sediul MJ.


El a precizat că răspunsurile în acest caz ar trebui să vină exclusiv din partea sistemului judiciar.

"Exact în această linie vreau să vă reamintesc că ieri am participat la o şedinţă a CSM, în care am ridicat problema de a veni sistemul judiciar cu un răspuns faţă de situaţia creată. S-a înţeles că opinia publică aşteaptă un răspuns mai ales din partea sistemului judiciar - o solicitare în care să primim un astfel de răspuns şi după verificarea Inspecţiei Judiciare a fost admisă de către CSM (...), lucru pe care-l consider pozitiv", a mai spus ministrul.

Stelian Ion a adăugat că ar putea exercita, potrivit legii, un control prin procurori anume desemnaţi cu privire la activitatea generală a procurorilor, pentru că nu poate interveni în dosare.

"De-a lungul timpului, am observat că multe dosare au avut o soartă nu tocmai fericită, s-au împotmolit de-a lungul anilor, prin nişte mecanisme care trebuie verificate foarte atent şi care trebuie înlăturate - printr-un gen de declinări de competenţă dintr-o parte în alta, printr-un gen de smulgere a dosarelor de la o direcţie sau alta a Parchetelor şi lucrul acesta nu e deloc de bun augur", a afirmat Stelian Ion.

Ministrul Justiţiei a anunţat că, în această privinţă, va solicita un control pentru a vedea ce remedii legislative pot fi propuse Parlamentului.

"Este foarte important să nu existe portiţe ca un dosar de o anumită compentenţă să fie pur şi simplu smuls, dintr-o parte în alta, prin nişte artificii", a subliniat Stelian Ion.

Ministerul Justiţiei mai poate formula sesizări către Inspecţia Judiciară, a amintit el, însă acum este prematură o astfel de acţiune, deoarece nu s-a publicat motivarea judecătorului în acest dosar.

"După ce primim motivarea judecătorului de cameră preliminară, voi analiza dacă este cazul să formulez o astfel de sesizare. Este foarte important să vedem şi alte lucruri care s-au întâmplat de-a lungul timpului. De exemplu, după anumite soluţii date în unele dosare, subit s-a ieşit la pensie de către unii magistraţi. În situaţii de genul acesta, evident, Inspecţia Judiciară nu mai poate acţiona", a precizat Stelian Ion. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

4 Voi vedeți ce le fac ucrainenii rușilor?

5 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?