VIDEO Studiu: Cercetătorii au constatat că toți bărbații se încadrează în doar 3 categorii de „masculinitate”

VIDEO Studiu: Cercetătorii au constatat că toți bărbații se încadrează în doar 3 categorii de „masculinitate”

O echipă de experți condusă de Universitatea British Columbia din Vancouver, Canada, care a realizat un amplu studiu publicat în revista Social Science & Medicine din luna august, a făcut o descoperire surprinzătoare, neașteptată. Cercetătorii au constatat că toți bărbații se încadrează în doar 3 categorii de ”masculinitate”.

Bărbații heterosexuali se încadrează într-una dintre cele trei categorii distincte de masculinitate care definesc modul în care navighează în relațiile romantice, au descoperit cercetătorii. Astfel bărbații sunt: neo-tradiționaliști, egalitari sau progresiști, potrivit Daily Mail .

Experții de la Universitatea British Columbia din Canada au efectuat interviuri aprofundate cu 92 de bărbați heterosexuali cu vârste cuprinse între 19 și 43 de ani din 14 țări diferite pentru a determina modul în care au navigat în parteneriate, pe măsură ce rolurile de gen continuă să se transforme.

„Ne-am propus să înțelegem modul în care diferitele tipuri de masculinități modelează relațiile bărbaților și sănătatea lor mintală”, a declarat dr. John Oliffe, profesor de nursing la UBC, într-un comunicat de presă despre studiu, care a fost publicat în numărul din august al revistei Social, Știință și Medicină.

Primul tip de masculinitate definit de cercetători este „neo-tradiționalist”, prin care un bărbat „urmează în mare măsură rolurile tradiționale de gen, cum ar fi acela de a fi furnizorul și protectorul într-o relație”.

A doua tipologie clar definită este „egalitară” și implică un bărbat „care caută un parteneriat mai echitabil, cu accent pe reciprocitate și dau și primesc pe măsură”.

Între timp, a treia și ultima categorie clară definită de experți este „progresivă” și se referă la bărbații care „lucrează la construirea echității de gen în parteneriat prin conversații regulate și intenționate cu partenerul lor pentru a ajusta cine face lucrurile într-o relație”.

Mai puțin de un sfert dintre bărbații din studiu (24%) au fost catalogați drept „neo-tradiționaliști”, iar jumătate dintre toți cei intervievați „s-au distanțat intenționat de normele tradiționale masculine”.

Numărul surprinzător de scăzut evidențiază modul în care generațiile mai tinere de bărbați încearcă în mod activ să se îndepărteze de orice asociere cu „masculinitatea toxică”, care include suprimarea emoțiilor, afirmarea dominației și reticența de a participa la treburile casnice, cum ar fi gătitul și curățenia.

Între timp, 26% dintre bărbații intervievați se încadrează în categoria de masculinitate „progresistă”, ceea ce înseamnă că „s-au concentrat pe corectitudine și dreptate socială și și-au verificat propriul privilegiu de a funcționa corect în cadrul relației și, mai larg, în societate”.

Cel mai obișnuit tip de masculinitate în rândul tinerilor intervievați a fost „egalitar”, bărbații idealizând „contribuții egale și reciprocitate, în care numărătoarea a fost adesea folosită pentru a evalua eforturile și contribuțiile relative ale fiecărui partener la relație”. „Ceea ce am descoperit a fost că aceste tipuri masculine au fost asociate cu diferite beneficii, precum și cu provocări”, a explicat dr. Oliffe.

De exemplu, bărbații care au promovat în mod activ echitatea de gen și justiția socială au raportat o bunăstare mintală îmbunătățită, dar aceiași bărbați au dezvăluit adesea că s-au confruntat cu izolarea sau critica de alți bărbați, ceea ce, la rândul său, le-a influențat sănătatea mintală.

În timp ce bărbații devin din ce în ce mai implicați în promovarea echității de gen, se știe puțin despre modul în care bărbații mai tineri lucrează pentru a construi parteneriate în viața lor privată”, a declarat dr. Oliffe, scrie NYPost.

„Cu această cercetare, sperăm că am ajutat la maparea acelui spațiu neexplorat și am indicat o cale de urmat pentru relații mai sănătoase, care promovează sănătatea bărbaților, a partenerilor și a familiilor acestora.”

În funcție de preferințele femeilor, ele aleg categoria de bărbați care li se potrivește dintre cele trei: neo-tradiționaliști, egalitari sau progresiști.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”