VIDEO Tanczos: Aplicaţia Inspectorul Pădurii a înregistrat peste 6,8 milioane de interogări în 2021
Peste 6,8 milioane de interogări au fost înregistrate în aplicaţia Inspectorul Pădurii, în 2021, în timp ce mai mult de 70.000 de persoane folosesc, în prezent SUMAL 2.0 (Sistemul informatic integrat de urmărire a materialului lemnos, n.r.), a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos.
"Traseul este vizualizabil în timp real, un lucru extrem de important pentru organele de control, pentru cei care folosesc Inspectorul Pădurii - persoane fizice, ONG-uri. Ne este foarte uşor ca în baza acestor documente generate să realizăm statistici şi să vedem ce se întâmplă în timp real în ţară, în ceea ce priveşte exploatarea pădurilor. Inspectorul Pădurii a devenit principalul element care oferă această posibilitate oricărui cetăţean să verifice orice transport, la orice oră, în orice loc din ţară. În urma acestor verificări, avem peste 6,8 milioane la nivel de an 2021, au fost înregistrate aproape 5.000 de apeluri la 112. În urma acestor apeluri s-au verificat rapoartele mult mai riguros, sp-au verificat camioanele, numere de înmatriculare şi de fiecare dată când s-a constatat o ilegalitate acele mijloace de transport au fost oprite şi s-au întocmit documentele de regoare pentru tragerea la răspundere a acestor persoane. În SUMAL Ocolul Silvic avem peste 15.000 de utilizatori, peste 70.000 de persoane care folosesc SUMAL 2, în momentul de faţă. Este probabil cel mai mare sistem informatic care se foloseşte zi de zi în ţară", a spus Tanczos.
Acesta a menţionat, totodată, că SUMAL 2.0 reprezintă "un pariu câştigat", deoarece oferă informaţii concrete în ceea ce priveşte trasabilitatea masei lemnoase.
"Anul trecut, pe 30 ianuarie, am lansat sistemul SUMAL 2, o nouă versiune a sistemului informatic de monitorizare a trasabilităţii masei lemnoase din România. Astăzi, la un an de zile după implementare pot să afirm că SUMAL 2 este un pariu câştigat şi un succes, pentru că avem un sistem stabil în care lucrează zeci de mii de operatori şi care ne oferă informaţiile de care avem nevoie în privinţa trasabilităţii (...)", a afirmat ministrul de resort.
Sistemul informatic integrat de urmărire a materialului lemnos - SUMAL, versiunea 2.0, a devenit funcţional pe data de 30 ianuarie 2021. Platforma obligă la încărcarea de fotografii din mai multe unghiuri ale lemnului încărcat pentru orice transport din România, precum şi însemnarea în pădure a parchetelor de masă lemnoasă cu coordonate GPS, înainte de a se efectua tăierea.
Mai mult, în noul SUMAL se vor putea vedea zilnic toate volumele de material lemnos din orice depozit din ţară. AGERPRES