VIDEO Tăriceanu: Parlamentul nu este o multinațională și nu funcționează în logica unei multinaționale

VIDEO Tăriceanu: Parlamentul nu este o multinațională și nu funcționează în logica unei multinaționale

Președintele nou ales al Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a subliniat miercuri că Parlamentul trebuie să își asume rolul de principal legiuitor, adăugând că forul legislativ "nu este o multinațională" și nu funcționează în logica unei astfel de companii.

"Votul dat de români în 11 decembrie ne oferă o legitimitate reînnoită. (...) Un nou Parlament, cu legitimitatea reconfirmată, este un lucru esențial pentru orice stat de drept și pentru orice democrație. Un principiu fundamental al democrației va trebui să fie reconfirmat în noua legislatură — anume controlul și echilibrul reciproc al puterilor în stat. Parlamentul răspunde în fața românilor, cetățenilor care i-au acordat votul de încredere. Controlul asupra Legislativului este exercitat de adevărații stăpâni ai României și nu de conducătorii vremelnici ai unor instituții. Parlamentul trebuie să își asume rolul de principal legiuitor. Parlamentul nu este o multinațională și nu funcționează în logica unei multinaționale. Parlamentarii nu au șef și nu au mandat imperativ", a declarat Tăriceanu, miercuri, de la tribuna Senatului.

El a punctat că Parlamentul este "elementul de bază al democrației liberale", iar un Legislativ puternic nu poate reprezenta decât "un lucru benefic" pentru România.

"Dacă ne dorim mai multă democrație, trebuie să avem un Parlament activ în a-și exercita rolul său constituțional. Ne aflăm în fața unui moment decisiv pentru România și pentru viitorul țării noastre. Este momentul în care decidem dacă România este un stat suveran, în care deciziile importante se iau în țară, de către cei pe care românii îi aleg sau dacă este un stat de mâna a doua, în care deciziile sunt dictate de alții și executate de oameni numiți și nu aleși. Trebuie să revenim la normalitatea unei democrații liberale în care Guvernul este politic, adică ales prin votul parlamentarilor și exprimând și respectând voința poporului manifestată la alegeri. Este momentul în care decidem dacă Parlamentul își asumă rolul constituțional și este o instituție puternică sau este o instituție controlabilă, mai degrabă cu rol decorativ", a afirmat președintele Senatului.

În opinia sa, anul 2016 în care la conducerea României s-a aflat un guvern tehnocrat a fost "un an pierdut".

"Peste câteva zile, Parlamentul va fi chemat să pună capăt unei stări de anormalitate în orice democrație, perioadă în care știți că am avut un guvern tehnocrat. Din păcate, după părerea mea, anul 2016 a fost un an pierdut pe care trebuie să îl recâștigăm în anul 2017", a completat el.

Potrivit președintelui Senatului, votul din 11 decembrie a fost unul pentru normalitate.

"Vă mulțumesc pentru votul de încredere pe care mi l-ați acordat în această funcție extrem de onorantă. Vreau să vă urez bine ați venit și unora dintre dumneavoastră bine ați revenit. Fiecare dintre dumneavoastră sunteți aici pentru că românii v-au votat, iar acest vot vă responsabilizează. Românii își pun speranța în noi și nu vreau să le dezamăgim încrederea. Au fost mulți care au descifrat în fel și chip votul din 11 decembrie. Dincolo de interpretări partizane, votul din 11 decembrie a fost un vot pentru normalitate, a fost un vot din partea a milioane de români care simt că nu beneficiază de pe urma creșterii economice, a fost un vot din partea românilor care vor ca drepturile și libertățile lor să fie respectate. Este rolul nostru să acționăm pentru a ne duce la bună îndeplinire mandatul", a declarat Tăriceanu.

Călin Popescu-Tăriceanu a fost ales în funcția de președinte al Senatului cu 87 de voturi 'pentru' și 40 de voturi 'împotrivă'.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…