VIDEO Tudorel Andrei (INS): Estimăm la Recensământul General Agricol 3,2 milioane de exploataţii agricole

VIDEO Tudorel Andrei (INS): Estimăm la Recensământul General Agricol 3,2 milioane de exploataţii agricole

Preşedintele Institutului Naţional de Statistică România, Tudorel Andrei, estimează că România ar putea avea 3,2 milioane de exploataţii agricole după efectuarea Recensământului General Agricol, în scădere raportat la numărul identificat la ultimul recensământ, de 3,6 milioane de exploataţii agricole.


"10 mai, adică ziua de azi, coincide cu lansarea culegerii datelor de recensământ, operaţiune care va fi până la sfârşitul lunii iulie. Este o perioadă foarte importantă, dar eu aş vrea să spun câteva lucruri legate de complexitatea acestei acţiuni. Este una din acţiunile foarte complexe din cel puţin următoarele motive. În primul rând numărul mare de exploataţii agricole pe care trebuie să le intervievăm în această perioadă. Aşa cum sublinia şi domnul ministru Oros, România are o particularitate cu totul aparte în context european, numărul foarte mare de exploataţii agricole. La ultimul recensământ numărul exploataţiilor a fost de peste 3,6 milioane. Noi estimăm 3,2 milioane de exploataţii agricole. Din acest motiv această activitate este una deosebit de complexă. Una este să vii şi să vizitezi un număr redus, 600.000, de exemplu în cazul Franţei, şi alta este să vii să vizitezi peste 3,2 milioane de exploataţii agricole", a declarat Tudorel Andrei, la o conferinţă de presă prilejuită de lansarea Recensământului General Agricol - runda 2020.

El a afirmat că al doilea motiv pentru care acţiunea este una complexă este legat de faptul că partenerii recensământului - Ministerul Agriculturii, INS, Ministerul de Interne şi STS - propun pentru prima dată o altă formă de culegere a datelor din teritoriu.

"Noi lansăm astăzi şi platforma de culegere a datelor. Este pentru prima dată când o asemenea operaţiune atât de complexă se bazează pe culegerea datelor direct în format electronic. Avem aici sau am avut o colaborare extraordinar de bună cu colegii de la Banca Mondială şi colegii noştri de la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. Este o muncă pe care am început-o în urmă cu doi ani şi astăzi avem primele rezultate concrete", a spus Tudorel Andrei.

Al treilea argument legat de complexitate se referă la posibilitatea de continuare a acestei colaborări în viitor. El a menţionat că a avut mai multe discuţii şi întâlniri cu ministrul Oros, iar unul dintre obiective este ca acest recensământ sau datele obţinute prin acest recensământ să fie obţinute anual cel puţin pe variabilele importante din surse administrative.

"După cum ştiţi, acest recensământ are la bază o legislaţie naţională, dar legislaţia naţională este armonizată întru totul cu legislaţia europeană. Ceea ce facem noi în această perioadă au realizat sau realizează toate statele din Uniunea Europeană. Variabilele care sunt incluse în acest chestionar sunt variabile comune tuturor ţărilor membre. Se realizează acest lucru şi datorită importanţei deosebite pe care o are agricultura nu numai la nivelul României, ci şi la nivelul întregului spaţiu european. Conform regulamentului european, România are obligaţia să asigure furnizarea datelor pornind de la utilizarea terenurilor agricole după localizarea administratorului terenului agricol. Noi, folosind şi sursele administrative pe care le avem la Ministerul Agriculturii, vom asigura statistici atât conform regulamentului european, dar şi pornind de la localizarea efectivă a terenului agricol. Deci, este o muncă dublă pe care o realizăm în această perioadă", a declarat Tudorel Andrei.

Furnizând aceste date, potrivit lui Tudorel Andrei, se asigură atât satisfacerea nevoilor europene, conform regulamentelor, dar şi a nevoilor la nivel naţional şi local privind utilizarea terenului agricol.

"Ceea ce nu este foarte simplu de realizat, întrucât în partea de a doua, începând imediat după culegerea datelor, va trebui să găsim acea formă de estimare a terenurilor utilizate după localizare efectivă. Estimăm primele rezultate în luna martie a anului viitor, iar rezultatele finale vor fi, conform calendarului european, la sfârşitul anului 2022. În perioada aprilie 2022 - decembrie 2022, este o analiză făcută împreună cu Eurostat pentru validarea datelor şi pentru calcularea statisticilor amănunţite pe zona agricolă", a mai spus Tudorel Andrei. AGERPRES/(A - autor: George Bănciulea, editor: Oana Tilică, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria