VIDEO UPDATE Protest în Piața Victoriei: Peste 20.000 de protestatari la mitingul pentru retragerea legilor Justiției; oamenii au început să se retragă

VIDEO UPDATE Protest în Piața Victoriei: Peste 20.000 de protestatari la mitingul pentru retragerea legilor Justiției; oamenii au început să se retragă

UPDATE ORA 22.11 Peste 20.000 de protestatari, potrivit unor surse, au manifestat, duminică, cerând retragerea legilor Justiției, respingerea în Parlament a Ordonanței privind modificarea legislației fiscale, demisia Guvernului și a președinților Camerei Deputaților și Senatului.

Oamenii s-au strâns în jurul orei 18,00, în Piața Victoriei, iar în jurul orei 19,00 au plecat în coloană către Parlament.

În jurul orei 22,00 manifestanții au început să se retragă.

Dacă la Universitate, la Troiță, protestatarii au ținut un moment de reculegere în memoria celor care s-au jertfit în Decembrie 1989 și au cântat imnul național, în Piața Constituției, manifestanții s-au oprit în fata ministerului Justiției și au scandat ''Justiție, nu corupție!'', ''Tu-Dorel, demisia!'', ''Hoții!'', ''Rușine!'', ''Demisia!'', ''Dragnea, nu uita, țara vrea averea ta!'', ''Pui de hoți și de mafioți!''.

''În aceste momente, România este călcată în picioare, coaliția de guvernare nesocotind sau ignorând fățiș opiniile și interesele legitime ale tuturor actorilor din societate: Societatea civilă și reprezentanții puterii judecătorești s-au exprimat neechivoc împotriva modificării legilor justiției. Opiniile lor au fost nesocotite; Singura preocupare permanentă a guvernării sunt 'drepturile' infractorilor, și deloc dreptatea pentru victime sau recuperarea banilor furați; Numirile în funcții publice ne-au adus persoane de o incompetență flagrantă și cu un nivel de moralitate cel puțin discutabil; România este astăzi în situația în care nu mai pot avea loc nici negocieri, nici contracte colective la nivel național sau de sector. Ca urmare, angajații sunt din ce în ce mai puțin protejați, iar riscul de inechitate socială ne plasează mai degrabă în zona țărilor de la Estul Uniunii Europene; De la 1 ianuarie, salariații sunt lăsați la voia întâmplării, sunt integral responsabili pentru modul în care angajatorii aplică transferul contribuțiilor, dar și pentru finanțarea sistemului de pensii și cel de sănătate, pentru modul în care sunt colectate contribuțiile, dar și pentru solidaritatea cu persoanele vulnerabile. De la 1 ianuarie, povara responsabilității sociale va fi dusă doar de către salariați'', au scris pe facebook organizatorii.

De asemenea, ei arată că promisiunile de măriri salariale pentru bugetari ''s-au topit în explicații fantasmagorice'' despre brut și net, în vreme ce creșterile de prețuri sunt evidente pentru oricine, mai puțin pentru decidenții politici.

''Pensiile noastre sunt în pericol prin reducerea contribuțiilor personaleîn depozite private în cadrul Pilonului II de pensii;Bugetul pentru sănătate a scăzut, controlul politic a fost reinstaurat, iar drepturile pacienților sunt abuzate zilnic; Investițiile au scăzut la un nivel critic, în timp ce îndatorarea publică este din ce în ce mai mare. Pe scurt, actuala coaliție de guvernare susține hoția, ineficiența, haosul și lipsa de transparență, invocând câștigarea alegerilor cu un program de guvernare nerespectat. Viitorul nostru și al copiilor noștri este în pericol. E momentul să cerem o schimbare politică de substanță pentru a evita în ultimul ceas o catastrofă națională din care ne vom reveni în decenii. Cerem demisia Guvernului Dragnea-Tudose și a principalilor vinovați pentru actuala stare de fapt — domnii Dragnea și Tăriceanu — din funcțiile de președinți ai celor două Camere ale Parlamentului. Fără aceste demisii, șansele românilor de a trăi într-o societate așezată și prosperă, bazată pe respectarea drepturilor tuturor, pe cinste și competență vor fi iremediabil distruse'', adaugă inițiatorii în apelul făcut.

UPDATE ORA 20.46 Protestatarii au ajuns la Piața Unirii, după ce s-au strâns în fața Guvernului

Protestatarii, care s-au adunat duminică seara în Piața Victoriei din capitală, au ajuns în jurul orei 20.30 la Piața Unirii.

La Universitate, ei s-au oprit pentru câteva minute și au ținut un moment de reculegere în memoria celor care s-au jertfit în Decembrie 1989, după care au cântat imnul național.

Pe drum, manifestanții au scandat ''Nu vrem să fim o nație de hoți'', ''PSD, ciuma roșie'', ''Justiție, nu corupție''. ''România, trezește-te!'', ''Hoții, hoții'', ''Dragă OLAF, nu-i așa că ne scapi tu de Dragnea?!''

Potrivit unor surse, la protest participă aproximativ 15.000 de oameni. Printre aceștia se află și fostul premier Dacian Cioloș, dar și fostul ministru Dragoș Pâslaru.

UPDATE ORA 20.08 Aproximativ 10.000 de protestatari în marș spre Piața Romană

Aproximativ 10.000 de protestatari, potrivit unor surse, participanți la mitingul organizat în Piața Victoriei, au pornit în marș, pe Bulevardul Lascăr Catargiu, spre Piața Romană.


Manifestanții au ocupat două benzi de circulație de pe Bulevardul Catargiu. Protestatarii sunt flancați de jandarmi călare.

Momente tensionate între protestatari și jandarmi au avut loc la Piața Romană, când s-a încercat direcționarea mulțimii pe o singură bandă de mers.

Protestatarii urmează să se oprească în fața Senatului și CCR, la Ministerul Justiției și Camera Deputaților.

''România a ajuns într-unul dintre cele mai grave momente ale istoriei sale postcomuniste, comparabil cu mineriadele din anii '90, criza financiară și tăierea salariilor bugetarilor din 2010. Confiscarea politică a sistemului de justiție, capturarea statului de către o mafie politică care slăbește legislația anticorupție pentru a scăpa de răspundere penală, războiul politic și instituțional declanșat de Guvern împotriva societății civile, atacurile majorității parlamentare împotriva aliaților din NATO și UE, haosul fiscal și deprecierea accelerată a leului, creșterea prețurilor și a deficitului bugetar vor arunca România de facto în afara Uniunii Europene și NATO. Consecințele deciziilor guvernamentale de astăzi ne vor urmări pentru zeci de ani, ne vor plasa în sfera autoritarismului politic, a jafului banilor publici, a impunității politicienilor și a sărăciei. În aceste momente, România este călcată în picioare, coaliția de guvernare nesocotind sau ignorând fățiș opiniile și interesele legitime ale tuturor actorilor din societate'', au scris pe pagina de socializare inițiatorii protestelor.

UPDATE ORA 19.12 Circulația a fost restricționată pe Șos Kiseleff între Str.Arh.Ion Mincu și Piața Victoriei

Circulația rutieră a fost restricționată, duminică seara, pe Șoseaua Kiseleff, între strada Arhitect Ion Mincu și Piața Victoriei, ca urmare a protestului organizat de mai multe organizații neguvernamentale și confederații sindicale.



În Piața Victoriei s-au adunat, potrivit unor surse, peste 2.500 de oameni.

La protest sunt prezenți și jandarmi.

Într-o postare pe pagina de facebook, Jandarmeria precizează că ''asigură fără discriminare protecția tuturor persoanelor care aleg să-și exprime opiniile în mod pașnic''.

Totodată, jandarmii fac un apel și le cer participanților la manifestări să respecte recomandările sau indicațiile forțelor de ordine și să sesizeze orice problemă care ar putea afecta desfășurarea pașnică a manifestațiilor.

''Jandarmeria este o instituție echidistantă, care asigură ordinea și siguranța publică, garant al drepturilor constituționale ale cetățenilor, cât timp aceștia le exercită pașnic'', se mai arată pe pagina de facebook a Jandarmeriei Române.

ORA 18.45 Peste 1.500 de manifestanți s-au strâns în fața Guvernului

Peste 1.500 de manifestanți s-au adunat duminică seara în Piața Victoriei, pentru a protesta împotriva schimbării legilor justiției.

Oamenii scandează ''Justiție, nu corupție'', ''PSD, ciuma roșie'' și ''Demisia'' și poartă pancarte pe care scrie ''Toți pentru Justiție''.

Circulația pe Bulevardul Kiseleff a fost oprită.

Protestele au fost anunțate pe facebook, în București și în alte județe din țară, dar și la Milano, Zurich, Birmingham și Paris. 42 de grupuri civice și organizații neguvernamentale, precum și confederațiile sindicale Blocul Național Sindical și Cartel Alfa au făcut un apel și au chemat oamenii să ceară în stradă retragerea legilor Justiției, respingerea în Parlament a Ordonanței privind modificarea legislației fiscale, demisia Guvernului și a președinților Camerei Deputaților și Senatului.

Printre semnatari apelului lansat pe facebook, se află Platforma România 100, Corupția Ucide, Centrul Român pentru Politici Europene, Freedom House, dar și politicieni.

''PSD-ALDE a intrat cu viteză în ultima fază pentru adoptarea Legilor Justiției: calendar accelerat în Parlament, mobilizare masivă în comisii, forțarea procedurilor parlamentare. Ei vorbesc de stat paralel. Realitatea este că România ajunge să fie un stat capturat'', spun semnatarii apelului.

În Capitală, manifestanții ar urma să plece din Piața Victoriei și să se oprească în fața Senatului și CCR, la Ministerul Justiției și Camera Deputaților.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…