VIDEO UPDATE Scenariu exercițiu 'SEISM 2016': 1.500 decedați în București, 3.910 răniți și 2.600 de sinistrați

VIDEO UPDATE Scenariu exercițiu 'SEISM 2016': 1.500 decedați în București, 3.910 răniți și 2.600 de sinistrați

Risc Seismic

Scenariul exercițiului ''SEISM 2016'' arată că după primele 12 ore de la producerea cutremurului de peste 7 grade pe scara Richter s-au înregistrat în Capitală 3.910 persoane rănite, 1.500 decedați și 2.600 de persoane sinistrate.

Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

Marți dimineață, la ora 8,04, a fost declanșat un exercițiu ce simulează intervenția autorităților în urma unui cutremur de peste 7 grade pe Richter, cu impact la București și Iași, scopul fiind verificarea timpilor de reacție și capacitatea de mobilizare.

"După primele 12 ore ale exercițiului avem următoarele repere ale zilei: Efectele înregistrate — În București au fost înregistrate 3.910 persoane rănite, 1.500 persoane decedate, iar 2.600 de persoane sunt sinistrate — rămase fără adăpost. Aceste cifre sunt în dinamică!

Din punct de vedere al infrastructurii — au fost înregistrate avarii la: 147 de imobile, un spital, 4 școli, sediile a 2 agenți economici, precum și la rețeaua de transport gaz metan între uzina 'Republica' și zona rezidențială. Din motive de securitate, utilitățile au fost sistate și vor rămâne așa până când vom avea certitudinea că infrastructura specifică poate funcționa în condiții de siguranță. Cele mai afectate zone din București au fost Centrul Istoric, cartierele Pantelimon, Băneasa și Pajura, precum și în zona Calea Moșilor și George Coșbuc", se afirmă într-un comunicat al MAI transmis AGERPRES.

De asemenea, potrivit scenariului, în Iași au fost înregistrate 2.200 persoane rănite, 875 decedate, 750 persoane sinistrate, și aceste cifre nefiind definitive.

"Au fost solicitați 20 de medici legiști pentru efectuarea necropsiilor persoanelor decedate. Din punct de vedere al infrastructurii, avem 60 de imobile avariate, o avarie structurală la un baraj, precum și o rupere de terasament în localitatea Târgu Frumos. Cea mai afectată zonă a fost zona centrală din Municipiul Iași. 45 dintre imobilele avariate nu mai pot fi locuite", precizează sursa citată.

În București au fost salvate de sub dărâmături 125 de persoane, iar alte aproximativ 3.200 au primit asistență medicală de urgență și primul ajutor calificat, unele în corturi de prim ajutor, altele în cadrul spitalelor.

La orele 19,00 s-a finalizat centralizarea paturilor libere în unitățile medicale alertate (București, Iași, județele limitrofe și spitalele regionale), fiind disponibile imediat 5.757 paturi dintre care 326 de ATI, la care se adaugă disponibilizări suplimentare la șase ore 1.206 paturi din care 141 ATI și suplimentar la 12 ore 350 de paturi din care 290 ATI.

În Iași au fost salvate 50 de persoane aflate în situații critice.

Persoanele decedate, care exced celor 300 de locuri din morgile din București, vor fi depuse în corturi și alte spații de depozitare ale Institutului Național de Medicină Legală. 105 medici legiști sunt pregătiți și vor fi mobilizați prin rotație.

Intervenția pentru salvarea populației, detaliază sursa citată.

După ce la prima oră au fost alertate, toate ISU locale au asigurat resurse suplimentare celor din București și Iași. Astfel, la nivel național participă la exercițiu 6.170 de pompieri cu 679 mijloace tehnice. IGAV a asigurat 4 elicoptere de mare capacitate și 7 tip SMURD; Jandarmeria Română a participat cu 1.000 de jandarmi, pre-alertați și alertați; Poliția Română a participat cu 700 de polițiști rutieri care au asigurat fluidizarea traficului rutier spre București și în capitală; Echipajele Poliției Capitalei și ale IPJ Iași au trecut la identificarea persoanelor decedate; Serviciile de ambulanță SMURD și SAJ au mobilizat 35 de ambulanțe de tip C și 328 de tip B, intervenind 89 de medici și 378 de asistenți; MApN a pre-alertat toate unitățile militare din zona Capitalei, unitățile de geniu, precum și capabilități de evacuare medicală — 9 elicoptere și un avion Spartan. De asemenea, au fost solicitate și mobilizate următoarele resurse terestre: în București — 272 militari și 37 mijloace de transport auto (camioane și basculante) și în Iași — 64 militari și 10 mijloace de transport auto (camioane, basculante, tractoare cu remorcă).

La exercițiu au mai participat alți peste 100 de reprezentanți ai instituțiilor din sistemul național de management al situațiilor de urgență, fie în cadrul Centrului de la Ciolpani, fie la centrele operative activate la nivelul ministerelor cu funcții de sprijin, conform HG 557 din 2016.

Potrivit comunicatului MAI, în cursul zilei a fost solicitată asistență internațională prin Mecanismul de Protecție Civilă, care a constat în primă fază în 5 echipe medii de căutare-salvare urbană, ulterior fiind completată cu o a doua solicitare — după replica la seismul produs în cursul dimineții: 4 echipe grele de căutare-salvare; o echipă medie de căutare-salvare; un spital mobil; 1.000 de corturi pentru populația evacuată, suficiente pentru 10.000 de persoane;15.000 de saci de dormit; 15.000 de pături; 100 de generatoare electrice; 8.000 de vaccinuri antitetanos; 30.000 de unități de soluție cristaloidă de 0,5 l și 1 l; 200 de unități din fiecare grupă de sânge.

De asemenea pentru evaluarea situației din teren au fost solicitate imagini din satelit pentru zona București-Ilfov.

Pentru asigurarea zonelor unde s-au înregistrat efecte ale cutremurului și pentru protejarea bunurilor rămase în acestea s-au luat măsuri suplimentare de asigurare a ordinii publice prin prezența de polițiști și jandarmi în aceste perimetre.

Referitor la persoanele sinistrate, persoanele din București rămase fără locuință vor fi cazate temporar astfel: 800 pe Arena Națională, 400 la Colegiul Iulia Hașdeu, 100 la școala Generală nr. 40 și 200 la școala Gimnazială Titu Maiorescu.

Restul persoanelor rămase fără locuință în București vor fi cazate în județele Giurgiu, Argeș, Dâmbovița, Ialomița, Călărași și Teleorman, în clădirile primăriilor, unităților de învățământ, căminelor culturale și în săli de sport.

Ministerul Economiei a mai pus la dispoziție un număr de locuri în hoteluri.

Persoanele din Iași rămase fără locuință vor fi adăpostite în județele Vaslui, Neamț, Suceava și Botoșani.

Potrivit scenariului, un număr 21 de persoane rănite vor fi transportate de la Iași la Târgu Mureș, alte 23 de persoane rănite de la Iași la Cluj-Napoca, cu ajutorul avionului Spartan, pus la dispoziție de MApN și cu o echipă medicală SMURD de la Târgu Mureș.

Totodată, atât în București, cât și în Iași, au fost întocmite liste cu persoanele dispărute și au fost create linii telefonice speciale pentru aparținători.

Exercițiul continuă și în această noapte, iar CNCCI rămâne activat în sediul de la Ciolpani, o nouă informare privind desfășurarea exercițiului urmând făcută miercuri dimineață, mai precizează comunicatul MAI.

AGERPRES / (AS — autor: Marius Frățilă, imagine: Dan Mihalcea, Cătălin Soci, redactor video: Alberta Forgiarini, grafician: Liliana Iordan, editor online: Ada Vîlceanu)

Risc Seismic


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...