VIDEO Utilajele cumpărate de ROMARM din China pentru fabricarea măștilor s-au stricat! Statul român n-a vândut nicio mască din producție proprie!

VIDEO Utilajele cumpărate de ROMARM din China pentru fabricarea măștilor s-au stricat! Statul român n-a vândut nicio mască din producție proprie!

Utilajele cumpărate de ROMARM din China pentru fabricarea măștilor s-au stricat! Statul român n-a vândut nicio mască din producție proprie!

Ministrul Apărării va demara, la cererea premierului Ludovic Orban, o anchetă referitoare la motivele pentru care a fost oprită temporar producția de măști la fabrica Romarm.

Premierul Ludovic Orban a fost întrebat, joi, despre situația de la Romarm, unde, potrivit  observatornews.ro , producția de măști ar fi oprită, pentru că liniile de producție aduse din China și achizionate cu un milion de dolari nu funcționează, astfel încât, până acum, statul român nu a vândut nicio mască din producția proprie.

„I-am solicitat domnului ministru o anchetă pentru a verifica care sunt motivele pentru care a fost oprită temporar producția și evident, sunt convins că domnul ministru va lua toate deciziile care se impun pentru a relua producția și a putea asigura piața românească din producția internă o cantitate și de la compania de la Dragomirești, din județul Dâmbovița (filiala Romarm care ar trebui să producă măști - n.r.)”, a spus premierul Ludovic Orban.

Ludovic Orban, aflat joi la Titu, în județul Dâmbovița, a fost întrebat de reporteri unde este fabricată masca pe care o poartă. „Nu știu, este o mască ce mi-a fost pusă la dispoziție de Secretariatul General al Guvernului, e o cutie de măști, nu m-am uitat, dar se fabrică în România măști chirurgicale. De asemenea, s-au avizat trei companii să fabrice măști FPP2”, a spus Ludovic Orban. 

Virgil Popescu, ministrul Economiei,  anunța  la 27 aprilie că la Romarm, companie producătoare de armament deținută de stat, a fost pusă în funcțiune prima linie automatizată pentru producția de măști.

Directorul Romarm, Gabriel Țuțu, a declarat însă pentru „Observator” că maşina pentru confecţionat măşti pentru faţă de tip N95 s-a defectat încă din data de 29 aprilie, ziua când însuși premierul Ludovic Orban venise în vizită. Într-un raport citat de Observator, se menţionează că producția de la Romarm „e cu mult în afara limitelor prevăzute în contract, funcționarea mașinilor e instabilă și necesită opriri frecvente, iar nivelul de rebuturi afectează productivitatea”.

Ludovic Orban, aflat joi la Titu, în județul Dâmbovița, a fost întrebat de reporteri unde este fabricată masca pe care o poartă. „Nu știu, este o mască ce mi-a fost pusă la dispoziție de Secretariatul General al Guvernului, e o cutie de măști, nu m-am uitat, dar se fabrică în România măști chirurgicale. De asemenea, s-au avizat trei companii să fabrice măști FPP2”, a spus Ludovic Orban. 

O bservatornews.ro :

Ludovic Orban, premierul României - Am purtat prima mască FFP 2 produsă în România la Uzina de Materiale Speciale Dragomireşti.

 Era 29 aprilie 2020. 45 de zile de la declararea stării de urgenţă în România. O lună şi jumătate de când medicii din toată ţara strigau că nu au măşti. Soluţia salvatoare a venit de la Romarm, unde ne-am întors acum, la fix patru săptămâni de la promisiunea că aici se vor produce peste 400 de mii de măşti pe zi - chirurgicale şi N95.

Bianca Iacob, reporter Observator - Puteţi să-mi arătaţi şi mie o mască?

Gabriel Țuțu, directorul Romarm - O ce?

Bianca Iacob, reporter Observator - O mască de la Romarm. Aveţi?

Gabriel Țuțu, directorul Romarm - Sincer, cred că da.

Bianca Iacob, reporter Observator - Asta este?

Gabriel Țuțu, directorul Romarm - Asta este ceva din Turcia.

Bianca Iacob, reporter Observator - Acestea?

Gabriel Țuțu, directorul Romarm - Vietnam. O să rog pe cineva să vă aducă. Sper că mai avem o cutie de măşti de la noi, le aduceţi să le vedeţi.

Secretara directorului - Nu avem.

Gabriel Țuțu, directorul Romarm - De niciun fel? Foarte tare.

 
Ca să producă măşti care să ne apere de coronavirus, Romarm, companie de stat specializată în armament, a avut nevoie de linii speciale de producţie. Pe care le-a cumpărat din bani împrumutaţi - aproape un milion de dolari - şi pe care le-a instalat într-o hală a Uzinei de la Dragomireşti. Acolo, 60 de angajaţi s-au trezit peste noapte în faţa unor maşinării necunoscute.

Cristinel Necula, directorul UPS Dragomirești - Nu au fost instruiți de către nimeni. Doar am pus utilajele alea acolo să meargă și așa cum ne-am priceput noi le-am dat drumul și am început să producem

 Bianca Iacob, reporter Observator - Știți cât producem astăzi, acum, care e situația la Dragomirești?

Gabriel Țuțu, directorul Romarm - Producem. Nu pot să vă dau calculele exacte și cifrele exacte pentru că ar trebui să sun acolo, să întreb.
 Am sunat noi în locul lui. Iată răspunsul directorului general de la Uzina din Dragomireşti.

Cristinel Necula, directorul UPS Dragomirești - Părerea mea este ca la Romarm trebuie să întrebați.

În căutarea unui răspuns, am mers şi mai departe, până la ministrul Economiei - cel care are în subordine compania Romarm.

 Bianca Iacob, reporter Observator - V-a informat directorul Romarm cat produce Romarm acum?

Virgil Daniel Popescu, Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de afaceri - Am tot cerut informații și am cerut și astăzi informații. Aștept de la zi la zi să văd cum se stabilizează producția.

 Aşadar, nimeni nu ştie exact cât a produs până acum singura companie de stat autorizată să facă măşti. Iată explicaţia.

Gabriel Țuțu, directorul Romarm - Echipamentele respective nu sunt tocmai ceea ce ne-am asteptat de la început.

Reporter Observator Știți cumva dacă linia de n95 s-a defectat și a fost reparată?

Cristinel Necula, directorul UPS Dragomirești - Deocamdată nu a fost reparată.

Reporter Observator Adică în continuare nu funcționează?

Cristinel Necula, directorul UPS Dragomirești - Are o problemă.

Dificultățile în producerea măștilor, într-un raport oficial

O recunosc cei doi directori, o arată negru pe alb şi un raport în care se menţionează că "producția e cu mult în afara limitelor prevăzute în contract, funcționarea maținilor e instabilă și necesită opriri frecvente, iar nivelul de rebuturi afectează productivitatea". Singura linie care produce măşti N95 - exact cele prezentate de premier la Dragomireşti - s-a defectat chiar în ziua vizitei sale, conform raportului.

Bianca Iacob, reporter Observator - Liniile funcţionau în acea zi?

Gabriel Țuțu, directorul Romarm - Evident.

Bianca Iacob, reporter Observator - "În perioada 25-29 aprilie 2020, maşina pentru confecţionat măşti pentru faţă N95 cu seria. A prezentat o funcţionare relativ stabilă, dar s-a defectat".

Gabriel Țuțu, directorul Romarm - S-a defectat în data de 29.

Bianca Iacob, reporter Observator - Şi vizita când a fost?

Gabriel Țuțu, directorul Romarm - Nu ştiu să vă spun.

Reporter Observator - Este scris negru pe alb că liniile se întrerup, că nu funcționează la capacitatea maximă, că 40 la sută este procentul de rebuturi. Ați fost informat cu privire la acest raport, știți despre problema liniilor?

Virgil Daniel Popescu, Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de afaceri - Nu am fost informat despre acest raport, în schimb, am văzut producția care nu este la nivelul la care ne așteptăm.

Bianca Iacob, reporter Observator - 40% aproape să fie măşti care nu pot fi folosite?

Gabriel Țuțu, directorul Romarm - Acolo e o altă discuţie. Când te referi la rebut. Faptul că nu ţi-ai lipit un elastic, aia nu înseamnă că e rebut.

Virgil Daniel Popescu, Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de afaceri:

Daca lucrurile nu reintră în normal, evident că voi trimite corpul de control acolo.

Cele patru linii de producţie - trei pentru măşti chirurgicale, una pentru măşti N95 - au fost aduse din China cu un avion al forţelor aeriene din Ucraina.

O firmă controlată de mai mulţi italieni a încasat aproape un milion de dolari de la România ca să importe echipamentele, însă nu şi-a asumat şi instalarea lor.

Ricardo Barsanti, directorul INTERARMS - Dacă noi am fi știut de la început că trebuie să ne ocupăm noi cu reglaje cu instalare și cu toate probabil am fi renunțat pentru că e imposibil.

Măştile produse la Romarm ar fi trebuit să ajungă în toată ţara cu ajutorul SAPE, o altă companie a statului.

Ricardo Barsanti, directorul INTERARMS - Nu e vină nimănui. A fost situația. A fost cazul, a fost totul.

Până la vinovaţi, rămâne o întrebare.

Reporter Observator Unde a dat Romarm măști până acum?

Virgil Daniel Popescu, Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de afaceri - Nu cunosc, nu cunosc, dar cred că ar trebui să întrebați directorul Romarm.

Gabriel Țuțu, directorul Romarm - SAPE e singurul cumpărător pentru acele măști și în momentul de față SAPE nu le-a comandat.

Reporter Observator Și care e prețul?

Gabriel Țuțu, directorul Romarm - Prețul calculat de producție este undeva calculat între 0.40 și 0.60 de bani.

Aşadar, la fix o lună de la anunţul oficial că Romarm produce măşti, compania statului n-a vândut niciuna.


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro